Negodovanje povodom posjete švedske kraljevske porodice Bosni i Hercegovini

Negodovanje povodom posjete švedske kraljevske porodice Bosni i Hercegovini

Nakon održane Javne tribine Platforme za progres Švedska 19.10.2019. u Malmeu i saznanja da će švedska princeza Viktorija doći u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Platforme za progres Švedska, izražava javno  nezadovoljstvo i otvoreno neslaganje sa ovom posjetom.

Smatramo nedopustivim da se posjeta dešava u vremenu kada je odlučeno da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodjeli Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici i osobi koja je javno podržavala lik i djelo Slobodana Miloševića.

Protest i nezadovoljstvo izražavamo iz razloga što će upravo princeza Viktorija prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade, koju će uručiti njen otac, švedski kralj Gustav XVI.

Platforma za progres Švedska poziva sva bosanskohercegovačka udruženja u Švedskoj i sve Bosance i Hercegovce koji žive u Švedskoj da nam se pridruže na demonstracijama u Stockholmu a povodom dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu. O datumu održavanja demonstracija bićete blagoremeno obaviješteni – ističu iz Platforme za progres Švedska.

Jučer je Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini najavila da u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini dolaze Princeza Victoria i Princ Daniel, zajedno sa potpredsjednicom vlade, Isabellom Lövin, a koja će trajati od 5. do 7. novembra.

Teme na koje će se fokusirati tokom posjete tiču se klime, okoliša, održivog razvoja, inovacija i poduzetništva, kao i mladih.

Cilj ove posjete je također jačanje već postojećih dobrih odnosa između dvije zemlje – saopćili su.

Previous Zgošćanski stećak: Kamene, govori!
Next Nezadovoljstvo naših ljudi u tuđini: Zašto Aleksandra mrzi Austriju

You might also like

NAŠI DANI

Zenički MUP obaviješten: SOA ponovo selefijama nudila da “odrade nešto” u mesdžidu Stranjani

Bosanskohercegovački državljanin koji živi u Hrvatskoj obavijestio MUP ZDK da pripadnik SOA-e na njega vrši pritisak da sarađuje sa tom obavještajnom agencijom te da od njega traži da “odradi” nešto

NAŠI DANI

U saradnji s Česima: BHANSA stručno usavršava 69 kontrolora letenja

NAJVEĆI TRENING PROJEKAT ŠKOLOVANJA KONTROLORA U HISTORIJI EVROPE POČEO POTPISIVANJEM UGOVORA O NABAVCI USLUGA STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA KONTROLORA LETENJA ZA POTREBE BHANSA-e Nakon provedenog postupka javne nabavke prošle sedmice je između

NAŠI DANI

Tuzla: Svečanom priredbom u BKC-u mališani iz vrtića ˝Aladin˝ proslavili Dan državnosti Bosne i Hercegovine

  Već tradicionalno mališani iz tuzlanskog vrtića Aladin obilježavaju značajne datume iz bosanskohercegovačke historije i na taj način uče od malih nogu kako da vole i poštuju svoju domovinu.  Ovoga