Sve više kineskih turista u Bosni i Hercegovini

Sve više kineskih turista u Bosni i Hercegovini

Kineski predstavnici iz oblasti turizma iz grada Nanjing zainteresovani su za povećanje turističke razmjene sa Bosnom i Hercegovinom – izjavio je danas zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković na konferenciji o „Mogućnostima unapređenja saradnje u turizmu“, prenosi Fena.

Predstavnici Komore ugostili su delegaciju iz Nanjinga, koji ima 11 miliona stanovnika.

– Dogovorili smo neke modalitete saradnje, a sada je na turističkim uposlenicima jedne i druge strane da probaju dogovoriti detalje da se vidi šta se sve može napraviti u cilju povećanja broja gostiju iz Kine, prevashodno Nanjinga – istakao je Marinković.

Cilj je postići da se turisti iz Kine zadržavaju barem dvije noći u Bosni i Hercegovini i to u okviru regionalne posjete zemljama okruženja.

– Sarajevo postaje jedna od svjetskih destinacija za putovanje. Iako se ne čini zbog velike udaljenosti Sarajevo i Nanjing imaju dosta toga zajedničkog, prije svega u historijskom i kulturnom pogledu – kazao je predsjedavajući konsultativne konferencije za turizam Nanjinga Liu Yi’an.

Nada se da će ova posjeta Sarajevu pomoći turističkim akterima u razvijanju saradnje, te pozvao zainteresirane u posjetu gradu Nanjing.

A statistike pokazuju da se broj kineskih turista u našoj zemlji stalno povećava.

Iskustva vodiča i turista

Turistički vodiči koji pomažu organiziram grupama iz Kine da što bolje upoznaju Bosnu i Hercegovinu kažu da su njihova iskustva sa turistima iz Kine različita, javlja AJB.

Vodič Emir Karić kaže: „Moja iskustva su takva da kineski turisti u Sarajevu uglavnom prvo žele vidjeti Tunel spasa. Bili su poprilično informisani o dešavanjima tokom rata u Bosni i Hercegiovini devedesetih, znali su koje vojske su učestvovale u sukobima, a tražili su da ta znanja dopune i tokom posjete Sarajevu.“

Turistički vodič Emina Torić kaže da njena iskustva sa kineskim turistima variraju zavisnosti od starosne dobi turista – stariji poznaju historiju ovog dijela Evrope, skoro svi su gledali film Valter brani Sarajevo, dok se to baš ne može reći za mlađe generacije:

„Kada govore o našem načinu života onda kažu da previše pijemo kafe, da je hrana dobra ali da je mnogo ‘teža’ nego u Kini u smislu da je masnija ili da je preslatka. Ali, na koncu, zaključe da jako uživaju u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.“

Congong Xu kaže da je za Bosnu čula preko društvenih mreža (Foto: Al Jazeera)

„Postoje razne internet aplikacije pomoću kojih pretražujemo avionske karte i hotele koje sami odabiremo“, kaže Congong, dodajući da turističke ture iz Kine za Bosnu i Hercegovini za njih nisu skupe, odnosno prihvatljive su im i cijene kao i ono što dobiju za novac koji plate.

-Chen Yugi, koji je također iz Kine došao prvi put posjetiti Sarajevo, kaže da je o gradu čitao u knjigama i u medijima, i da su ga prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu na grad asocirale možda tek dvije stvari – rat i Zimske olimpijske igre iz 1984. godine. Sada je mnogo više stvari po kojima će pamtiti grad i zemlju. Njegova partnerica Zhan Lu Dan podržava ga kada govori o tome da je Sarajevo zanimljiv grad.

„Upravo biramo restoran sa kvalitetnom hranom“, kaže Yugi.

Previous Hiljadu junadi isporučeno za Liban
Next Kickboxing SP - Emkić i Baltić večeras se bore za zlatne medalje, Paradžik osvojila bronzu

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Travniku se gradi luksuzni hotel

Jednu od najpoznatijih i omiljenih bosanskohercegovačkih turističkih atrakcija, čuvenu travničku Plavu vodu, uskoro će dodatno ukrasiti luksuzi hotel, koji će Travničanima, kao i domaćim i stranim turistima ponuditi, pored standardnih

KULTURA I UMJETNOST

“Sunčana strana Federacije BiH 2018” promovirat će većinu gradova u FBiH (VIDEO)

  Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Udruženje Obala Art Centar Sarajevo i Agencije PRimera iz Mostara potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta “Sunčana strana Federacije BiH 2018.” U skladu

TURIZAM

Arapski turisti u Bosni i Hercegovini: Ko su, koliko ostanu i koliko potroše

Različite kulture i tradicije, bogata historija, gastronomska ponuda i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine prethodnih godina dovode sve veći broj turista iz arapskih zemalja. Nerijetki fascinirani prirodom i prijatnom klimom