Proizvodi Hercegovine: Sok od mostarskog divljeg nara

Proizvodi Hercegovine: Sok od mostarskog divljeg nara

U Mostaru se proizvodi domaći sok od divljeg nara s minimalnim dodatkom šećera od 1,5% do 2 % tako da ga mogu piti i dijabetičari.

U mjestu Podgorani, 18 kilometara od Mostara, nalazi se plantaža divljeg nara od kojeg se godišnje naprave litri i litri soka od nara koji završi širom Bosne i Hercegovine i regije.

Naime, kompanija ”Limfa nar” ima na ovoj lokaciji zasađenih preko 500 stabala divljeg nara od kojeg proizvode autentični hercegovački proizvod. ”Radi se o bioproizvodu sa certifikatom koji kontrolira Federalni zavod za javno zdravstvo sa svim analizama. Mi pravimo jedan autentični poizvod – sok od divljeg nara s minimalnim dodatkom šećera od 1,5% do 2 %  tako da ga mogu piti i dijabetičari”, govori za Bljesak.info Nađa Tipura.

”Riječ je o organskom bioproizvodu s certifikatom koji se puni u Hercegovini i to nakon cijeđenja tradicionalnom metodom u prostoriji, za tu namjenu, izgrađenoj na samoj plantaži, pomoću prokromske prese sa svim potrebnim zaštitama”, dodaje Nađa. Ona je, zajedno s vlasnikom kompanije Alijom Tipurom, proizvod predstavila na sajmu ”Hercegovački plodovi Mediterana” u Stocu.

Smatra da je dolazak na ovaj sajam za njih bio pun pogodak. ”Posjetitelji su jako su zadovoljni i zainteresirani, pripremili smo za njih degustaciju, pa skoro svi stanu, kušaju, raspitivaju se… Radi se o iskusnim postrošačima koji imaju i svoje domaće radinosti, pa nam je jako interesantno i važno dobiti komentar od njih, ali i naših potencijalnih kupaca”, kaže Nađa.

Nađa i Alija Tipura - Sok od mostarskog nara na putu osvajanja Europe

Kompletna proizvodnja je organska, praćena prema hemijskom i bakteriološkom sastavu Zavoda za javno zdravstvo pa je ovaj proizvod spreman i za izvoz u zemlje EU, iz čijih zemalja dolazi sve više pitanja za ovaj proizvod. S time se slaže i Nađa, ali kaže da je proizvođačima potrebna podrška države.

”Smatram da možemo ići van granica Bosne i Hercegovine. Potrebno je osigurati kapacitete za male proizvođače i imati podršku države. Uz to, za Evropu morate imati kontinuitet u isporuci i to je garancija uspjeha i otkupa proizvoda”, zaključuje Nađa razgovor za Bljesak.info.

Inače, na sajmu ”Hercegovački plodovi Mediterana”, koji je održan u Stocu početkom oktobra , predstavio se veliki broj proizvođača domaćih proizvoda nastalih od šipka-nara, masline i smokve, a sajam je kroz dva dana posjetilo više hiljada posjetitelja.

(Bljesak/MiruhBosne)

Previous Dobro rodio glamočki krompir: Nedžad Kovačević broji rekordan rod
Next Hadžići: Jedinstveno arheološko istraživanje na nekropoli stećaka „Metaljica“

You might also like

Ekonomija/Biznis

Njemački investitor izgradio novi pogon u Goraždu

Pri kraju su radovi na poslovnom objektu kompanije Tekvor Care (TVC) u Goraždu.  Riječ je o proizvodno – skladišnom objektu površine 12.400 metara kvadratnih a radove izvodi firma Baupartner Lukavac.

Ekonomija/Biznis

BS Telecom Solutions Sarajevo dobio posao u Holandiji

Vodeća IT kompanija u Bosni i Hercegovini i regionalni lider na polju izrade ITS softvera, IoT i smart city rješenja BS Telecom Solutions Sarajevo, dobila je posao na održavanju ITS

Ekonomija/Biznis

Bosna dobija finansijskog giganta koji je u stanju parirati strancima

Bosna i Hercegovina u narednu godinu ulazi sa domaćim finansijskim gigantom kakvog nije imala od kraja rata – liderom na tržištu osiguranja i trećom najvećom bankom, izvještava BiznisInfo.ba. Riječ je