Hadžići: Jedinstveno arheološko istraživanje na nekropoli stećaka „Metaljica“

Hadžići: Jedinstveno arheološko istraživanje na nekropoli stećaka „Metaljica“

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Institut za arheologiju  Filozofskog fakulteta Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i Općina Hadžići pokrenuli su projekat arheološkog istraživanja nekrolopole stećaka „Metaljica“ Vilovac kod Tarčina.

Radi se o jedinstvenom istraživanju koje se po prvi puta javlja u Bosni i Hercegovini u ovoj formi. Cilj je da se, na bazi pronađenih skeleta Bogumila utvrde genetske karakteristike srednjovjekovnog bosanskog čovjeka te da se napravi paralela sa današnjim stanovnicima ovog područja, ali i čitave Bosne i Hercegovine.

Istraživanje vodi prof. Edin Bujak sa odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, sa dodiplomskim i postdiplomskim studentima  arheologije.

„Prije svega hvala resornom ministarstvu i Općinskom načelniku Hamdi Ejuboviću koji su imali sluha za jedan ovakav važan projekat. Radi se o jednom novom dometu arheoloških iskopavanja i jedinstvenom projektu u koji  su uključena genetička, antropološka, karbonska istraživanja sa puno interdisciplinarnog rada. Istražit ćemo život i smrt srednjovjekovnih stanovnika ovoga područja. Skeleti će biti analizirani na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju gdje ćemo dobiti DNK analize i genetski kod srednjovjekovne populacije ovoga područja“, kazao je rof. Bujak.

Općina Hadžići je jedna od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja izdvaja znatna sredstva za istraživanje i dokumentovanje kulturno-historijskog nasljeđa. Urađeno je mnogo projekata između kojih je popis stećaka, starih bosnaskih nišana, istraživanja starih srednjovjekovnih gradova na području općine Hadžići.

„Cilj ovoga istraživanja je pronalazak skeleta srednjovjekovnih stanovnika ovoga područja, starih Bošnjana, Bogumila. Skeleti će putem Institua za geološka istraživanja biti poslati na analizu da se utvrde određene karakteristike i da se eventualno napravi neka komparacija sa današnjim stanovnicima ovoga područja. Ovo je projekat koji je značajan za nivo Bosne i Hercegovine između ostalog što se po prvi puta javlja u našoj državi“, istako je prof. Vahid Alađuz predsjednik Komisije za historizaciju Općine Hadžići.

Lokalitet nekropole stećaka „Metaljica“ Viovac danas je posjetio i načelnik Ejubović.

„Genetskim i karbonskim analizama utvrdit će se tačna starost ovih skeleta te dužina njihovog života na ovim prostorima. Saznat ćemo jako puno o životu naših predaka i time dodatno saznavati ono što je u historiji Bosne ostalo nerazjašnjeno ili prikriveno. Ustanovit ćemo ko je ovdje živio i kakav je DNK nosio, da li smo genetski povezani sa našim precima itd. Ja smatram da jesmo. Ovdje leže naši dobri Bošnjani koji su na svoje grobove stavljali stećke teške i po tri-četiri tone. Time su ostavili poruku za sva vremena „niko nas ni mrtve odvade pomjeriti neće“, rekao je načelnik Ejubović.

Previous Proizvodi Hercegovine: Sok od mostarskog divljeg nara
Next I naša zemlja se nudila: VW proizvodnju Passata seli u Tursku ili Slovačku?

You might also like

HISTORIJA

Grad Sokol u Konavlima

Jedna od pretpostavki je da su ga sagradili Bosanci, tj. Tvrtko I poslije zauzimanja Konavala 1377. godine. -Područje Konavala, takozvani “misir Dalmacije”, nalazi se između Dubrovnika i Herceg Novog i

BAŠTINA

Puračka ćaska čeka upis na UNESCO listu svjetske baštine

Puračka ćaska – gastronomski specijalitet i turistička atrakcija prvo je autohtono jelo koje je proglašeno nematerijalnom kulturnom baštinom Bosne i Hercegovine. Nosilac projekta upisa ovog elementa  nematerijalnog kulturnog naslijeđa je

KULTURA I UMJETNOST

Autor filma “Pisar novih stećaka“ – Stećak je kamen naše prošlosti i budućnosti

Kemal Zorlak – Dokumentarni film “Pisar novih stećaka“, za koji scenario i režiju potpisuje Dragan Stanimirović, biće prikazan večeras u sarajevskom kinu Cineplexx u okviru ovogodišnjeg i četvrtog po redu