I naša zemlja se nudila: VW proizvodnju Passata seli u Tursku ili Slovačku?

I naša zemlja se nudila: VW proizvodnju Passata seli u Tursku ili Slovačku?

Njemačka kompanija Volkswagen zamrznula je planove za izgradnju tvornice u Turskoj, ali tek treba odlučiti gdje će graditi nove pogone za proizvodnju automobila srednje veličine u Evropi “, piše specijalizirani njemački časopis Automotive News, prenosi Indikator.

Kompanija će se možda odlučiti da će proizvoditi Passat model u Slovačkoj, umjesto u Turskoj, kažu izvori iz VW-a.

Volkswagensov nadzorni odbor trebao bi se sastati ove sedmice kako bi odlučio hoće li nastaviti s planiranom investicijom. Zabrinutost je zamrznula planove ulaganja u Turskoj usljed međunarodnih kritika vojne operacije koju je turska vojska pokrenula u Siriji, podsjeća novina.

Volkswagen planira pokrenuti novu tvornicu do oktobra 2022. godine, kada će operacije u njemačkom gradu Emdenu, gdje se trenutno proizvodi Pasat, biti preusmjerene na električne automobile.

Jedna od mogućnosti koja se razmatra je prijenos Pasatove proizvodnje u tvornicu u Bratislavi, Slovačka. Ovdje se već proizvode Volkswagen Touareg, Audi Q7, VW Up, Seat Mii i Skoda Citigo.

Slovačka je zemlja u kojoj se proizvodi najviše automobila po glavi stanovnika – u tom je sektoru zaposleno oko 300.000 ljudi.

Izvorno je Volkswagenova tvornica trebala biti izgrađena u Manisi, 40 km sjeveroistočno od Izmira, na zapadnoj obali Turske.

Prilog FTV-a o mogućnosti gradnje fabrike VW-a u Bosni i Hercegovini:

BiH ušla u pregovore s Volkswagenom

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja je ušla u pregovore s njemačkim proizvođačem automobila Volkswagenom, koji je ranije stopirao najavljenu gradnju tvrtke u Turskoj. Ima li naša zemlja šansu da ponovno bude konkurent u svjetskoj automobilskoj industriji, kao prije više od 30 godina kada je Tvornica automobila Sarajevo proizvodila najmodernija vozila za svjetsko tržište.Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/292451

Gepostet von federalna.ba am Sonntag, 27. Oktober 2019
Previous Hadžići: Jedinstveno arheološko istraživanje na nekropoli stećaka „Metaljica“
Next 1. novembra počinje gradnja Bloka 7 TE Tuzla (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘Igman’ zaposlio još 86 radnika

  Kompanija Igman iz Konjica, najveća firma iz oblasti vojne industrije u Bosni i Hercegovini, prošle godine je ostvarila poslovne prihod od 109,5 miliona KM, što je skoro isti rezultat

Ekonomija/Biznis

Vlada ZDK i BBI banka: Devet miliona za privrednike po stopi od nula posto

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić i član Uprave za korporativno bankarstvo Bosna Bank International (BBI) Nedžad Gušić potpisali su danas ugovor o plasmanu subvencionirane linije za privredne subjekte

MADE IN BOSNIA-387

Prevent Grupacija i ove godine proizvela autopresvlake za milion vozila u Evropi

  Prevent Grupacija i ove godine proizvela je million garnitura autopresvlaka. Milionita garnitura proizvedena je na programu Ford Focus na lokaciji Prevent Visoko u Goruši. „Zadovoljstvo nam je da je