Porodica Mehić iz Krajine uspješno se bavi stočarstvom; kravama obezbijedili i muziku

Porodica Mehić iz Krajine uspješno se bavi stočarstvom; kravama obezbijedili i muziku

Otac i sin Huzejir i Husein Mehić iz sela Skucani Vakuf, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, vlasnici su jedine farme na ovim prostorima koja u potpunosti ispunjava zahtjevne kriterijume Evropske unije kada se radi o uzgoju muznih grla i proizvodnji mlijeka.

Nedavno su izgradili moderan štalski objekat, a njihove kolege farmeri u šali kažu kako se radi o “hotelu za krave”.

“Objekat pruža svu potrebnu udobnost za životinje, ugradili smo keramičke pločice, toplotnu izolaciju i kompletan sistem za odvodnju fekalnih materija. Sve smo to izgradili sopstvenim sredstvima i projekat nas je koštao oko 150.000 maraka. Znači, niko nam nije pomogao, niti jedna državna institucija”, kaže Husein Mehić za “Nezavisne”.

 Dodaje kako su uveli još jednu novinu, neuobičajenu za naše prostore: na zidove štale ugradili su zvučnike kako bi krave mogle slušati muziku.

“Istraživanja su pokazala kako muzika opuštajuće djeluje na krave i da proizvodnja mlijeka može biti povećana za tri i više procenata. Možda to za nekoga nije puno, ali mnogo znači za nas proizvođače koji nastojimo maksimalno iskoristiti njihovu produktivnost. Inače, striktno pazim da slučajno ne pustim neki domaći politički program, jer se plašim da bi krave pobjegle glavom bez obzira”, kroz smijeh kaže Mehić.

Trenutno na svojoj farmi otac i sin uzgajaju 25 muznih grla i dnevno proizvode oko 400 litara mlijeka. Tokom protekle godine ukupno su proizveli 120.000 litara sirovog mlijeka, koje im otkupljuje mljekara “Megle” iz Bihaća.

Mehići kažu kako su opredijeljeni da povećaju stočni fond i da u ovome trenutku uzgajaju devet junica i nekoliko bikova, a želja im je da stado muznih grla dostigne broj od 50 jedinki.

“Prije nekoliko godina dvoumio sam se da li da odem u Njemačku, kao veliki broj komšija i mještana, ili da ostanem kod kuće. Odlučio sam da se potpuno posvetim poljoprivredi i nisam se pokajao. Mada, treba zaista mnogo raditi, jer u poljoprivredi ne postoji radno vrijeme”, kaže mlađi farmer.

Dodaje kako su u proizvodnju uključeni svi članovi porodice, te se nada da će njegov 14-godišnji sin Muhamed nastaviti porodičnu tradiciju.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu Husein Selimović kaže kako ova farma treba da bude primjer ostalim poljoprivrednim proizvođačima kako unaprijediti proizvodnju.

“Ovakvih farmi ima tek nekolicina na cijelom Unsko-sanskom kantonu. Znači, vlasnici posjeduju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, imali su sve potrebne dozvole za gradnju i ispunjavaju evropske standarde u proizvodnji mlijeka”, kaže Selimović.

Inače, treba istaći kako Mehići proizvode i neophodnu stočnu hranu i žitarice te obrađuju ukupno 40 hektara zemljišta. Uvjereni su da perspektiva u poljoprivredi postoji ukoliko se marljivo i predano radi, te da bi rezultati bili daleko bolji kada bi državne subvencije i pomoć nadležnih institucija bili veći i značajniji.

Previous Alen Muhić u UN-u: Moj biološki otac je neosuđeni ratni zločinac
Next Status grada filma UNESCO-a za Sarajevo je ogroman potencijal

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kada smo bili u najvećem usponu, odlučili smo da se vratimo u Bosnu i Hercegovinu

Muris Obarčanin, vlasnik kompanije MDG International d.o.o., započinje priču o povratku iz Holandije u Bosnu i Hercegovinu i pokretanju kompanije koja danas 100% izvozi u Njemačku i druge zemlje poslujući

MADE IN BOSNIA-387

“Edna-Metal Vorking” iz Prijedora: Zapošljavaju uglavnom mlade radnike, a sve što proizvedu izvoze u Njemačku

“Edna-Metal Vorking“, preduzeće za izradu podstanica za centralno grijanje iz Prijedora, svu proizvodnju plasira na njemačko tržište. Preduzeće je smješteno u prostoru Preduzetničkog inkubatora u Velikom Palančištu na oko 200

Ekonomija/Biznis

Premijer Novalić: Ove godine za aerodrom u Bihaću 25 miliona KM

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je na današnjem sastanku s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem potvrdio kako je u ovoj godini za projekt izgradnje aerodroma u ovom gradu Vlada