‘Preporod’, ‘VKBI’ i ‘Merhamet’ – neosnovne optužbe zbog formiranja Salkićevog Savjeta potpredsjednika

‘Preporod’, ‘VKBI’ i ‘Merhamet’ – neosnovne optužbe zbog formiranja Salkićevog Savjeta potpredsjednika

Tri temeljne bošnjačke institucije – Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ odbacili su kao neosnovane napade, iskrivljavanje činjenica i klevetničke navode u vezi s predlaganjem članova Savjeta potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiza Salkića.

Naglašavaju da su članovi pristupili Savjetu čvrsto uvjereni da su dužni svoje znanje i iskustvo ponuditi kao podršku radu i angažmanu predstavnika bošnjačkog naroda u institucijama bh.entiteta RS.
 

“Uradili su to isključivo na volonterskoj osnovi, ne očekujući i ne zahtijevajući bilo kakvu naknadu za svoj budući rad, a u Banju Luku došli su na poziv Ramiza Salkića i o vlastitom trošku. Štaviše, članovi Savjeta osjećaju se počašćenima da imaju i ovu priliku i mogućnost da pridonesu opstojnosti bošnjačkog naroda na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine, bez obzira na to o kojem je administrativnom dijelu države riječ”, naglasili su u zajedničkom saopćenju.

Smatraju krajnje zlonamjernim i klevetničkim insinuacije da u Savjet nisu uključeni bošnjački intelektualci iz bh. entiteta RS, a budući da su u Savjet, među ostalim, pristupili intelektualci s ličnim kartama adresiranim na Foču, Srebrenicu, Višegrad, Bratunac, Zvornik, Bijeljinu, Prijedor, Doboj, Kotor-Varoš i Banju Luku.

“No, bez obzira na lične karte članova Savjeta Salkića, ovakve vrste objeda krajnje su štetne za sam bošnjački narod. Oni koji ih izgovaraju ili ne razumiju ko su Bošnjaci i šta je suština državotvornosti Bosne i Hercegovine, ili to rade s nekom drugom namjerom i u službi neprijatelja države”, istaklisu.


Članovi Savjeta iz tri temeljne bošnjačke institucije Bosnu i Hercegovinu vide kao cjelovitu i suverenu zemlju tri konstitutivna naroda i svih bosanskohercegovačkih građana, i to na svakom njenom pedlju.

Bošnjaci su, navode, cjelovito biće na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine, ali i šire od toga.
“Bošnjaci koji su genocidom, etničkim čišćenjem i drugim teškim ratnim zločinima protjerani s prostora manjeg entiteta države Bosne i Hercegovine nedjeljivi su dio našeg naroda. Bošnjak u Sarajevu ili onaj u Banjoj Luci, Londonu ili Prijedoru, New Yorku ili Srebrenici, Berlinu, Bratuncu ili Novom Pazaru, dio je jednog bića koje dijeli iste radosti i tuge, ljubavi i nade”, naglasili su u saopćenju.


Ističu da neće dopustiti i pristati da se dijele na Bošnjake iz bosanskohercegovačkog entiteta RS i Bošnjake iz Federacije BiH, kao administrativnih jedinica države Bosne i Hercegovine.
“Bošnjaci su upravo ono što je i njihova država čiji su konstitutivni i Ustavom potvrđeni dio”, dodali su.

Ukazuju da takva vrsta vještačkih podjela i optužbi, koje su ovih dana plasirane u javnost od pojedinaca i nekih medija na račun Savjeta Ramiza Salkića naglašena je i u srpskim medijima s navodima da „potpredsjednik Republike Srpske nema nadležnost za formiranje savjetodavnog tijela“ te da je riječ „o privatnoj Salkićevoj družini“.

“Ovo možda na ponajbolji način dokazuje do koje mjere srpskoj nacionalističkoj politici smeta okupljanje Bošnjaka u Banjoj Luci, kao i održavanje promocije Rječnika bosanskog jezika autora akademika prof. dr Dževada Jahića u istom ovom bosanskohercegovačkom gradu. Očito da problem nastaje u onom trenutku kada se Bošnjaci okupljaju i otvoreno govore o problemima svojeg naroda.

Bez obzira na to što misle zlonamjernici, Bošnjaci su se okupili u Banjoj Luci te poručujemo da će se nastaviti okupljati na prostoru čitave svoje domovine, pa tako i čitavog manjeg entiteta države Bosne i Hercegovine. I to će raditi trajno, a posebno do onog trenutka dok je i jedan pripadnik bošnjačkog naroda izvrgnut diskriminaciji i teroru vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS”, naveli su u saopćenju iz Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“. 

Previous Tešanj: Admira Šljavić, žena vatrogasac (Video)
Next Amna Muhamedović, najbolja studentica u historiji Pravnog fakulteta u Sarajevu (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Trideset godina Sile nebeske

Jučer su u Bihaću održane centralne aktivnosti višednevnog programa kojim je obilježena 30. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nakon prijema za ratne komandante organiziran je obilazak

NAŠI DANI

Lovrenović: Bobovac je isključivo prijestolnica Bosanskog kraljevstva

  Bobovac – prijestolnica Bosanskog kraljevstva i mjesto gdje se čuvala kruna bosanska… Prekrajanje povijesti BiH, a u tom okviru i povijesti srednjovjekovne Bosne, uzelo je novog maha s raspadom

NAŠI DANI

Telegrami saučešča iz naše zemlje nakon tragedije u Tetovu

Broj poginulih u požaru koji je kasno u srijedu izbio u COVID centru u Tetovu, u Sjevernoj Makedoniji, povećan je na 14, prenosi AA. U saopštenju Javnog tužilaštva Sjeverne Makedonije,