Novi fudbalski klub u Sarajevu, ime dobio po našem slavnom ilirskom pretku –  Batonu!

Novi fudbalski klub u Sarajevu, ime dobio po našem slavnom ilirskom pretku – Batonu!

Škola fudbala Bambinosi Sarajevo nakon šest godina rada sa djecom do 15 godina osnovala je Fudbalski klub pod imenom BATON.

U prepunoj sali amfiteatra Fakulteta sa sporti i tjelesni odgoj u Sarajevu pojavio se veliki broj poznatih ličnosti iz sarajevskog fudbala koji su došli podržati jedan novi početak, temeljen na zdravim osnovama.

Svoju su podršku novoosnovanom klubu, između ostalog, svojim prisustvom pružili Fuad Muzurović, Zeka Turković, Bulend Biščević, Slavko Petrović, Refik Šabanadžović, Jasmin Baković, Senad Misimović…

Klub je dobio ime po slavnoj historijskoj ličnosti Batonu Dezitijatu, pripadniku autohtonog ilirskog naroda, porjeklom iz centralne Bosne koji je 6. godine Nove ere podigao jedan od najvećih ustanaka protiv Rimskog carstva. Baton je imao sve karakterne osobine koje su potrebne jednom sportisti, a to su istrajnost, hrabrost i borbeni duh. Bio je pravedan i cijenjen čak i od Rimskog imperatora, bez obzira što je bio na suprotnoj strani.

Fudbalski klub Baton će početi takmičenje od nivoa Lige Kantona Sarajevo, a kako kaže predsjednik Batona Muamer Dalipagić, cilj je penjati se ka Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

“Fudbalski klub Baton nije osnovan da bi služio rekreaciji igrača u poodmakloj životnoj dobi koji su tu samo da popune broj, rekao je Dalipagić.

“Naša namjera je dati priliku mladim igračima koji su željni igre i uspjeha i koji imaju velike ambicije. Selektiraćemo najbolje iz Bosne i Hercegovine i pokušati obezbjediti uslove da mogu napredovati. Također, nećemo se rukovoditi onom krilaticom važno je učestvovati. Naš moto je igramo da pobijedimo.”

Predsjednik Bambinosa Elmir Behlulović je obrazložio razlog osnivanja Batona.

“Postavlja se pitanje zašto smo se odlučili da pored škole osnujemo i fudbalski klub,” istakao je Behlulović.

“To je za nas bio prirodan slijed razvoja. Mi, kao i većina škola, treniramo sa uzrastima do 15 godina starosti. To je prelomni momenat kada su djeca na raskrsnici u trenažnom procesu i kada odlučuju da li će se nastaviti aktivno baviti fudbalom. Oni koji imaju poseban talenat počinju ozbiljnije maštati o prelasku u etablirane fudbalske klubove. Mi to apsolutno razumijemo jer i sami smo prolazili kroz taj proces. Pošto ove godine imamo prvu generaciju koja je došla do te starosne granice, odlučili smo preuzeti odgovornost i napraviti klub kako bi mogli nastaviti sa treninzima i za starije kategorije, uključujući i prvi tim.”

Trener prvog tima biće pravi profesionalac i zaljubljenik u fudbal Amir Misimović Šifto.

Trenutno je koordinator trenera u Bambinosima gdje ujedno i predvodi generaciju 2007. godište.

(Fokus/MiruhBosne)

Previous Završeni radovi na sanaciji zidova Bijele tabije
Next U septembru oko 170 hiljada registrovanih turista; 8,5% više u odnosu na isti mjesec lani

You might also like

SPORT

Šuman objavio spisak rukometaša za kvalifikacije za EP – Pozvan i Toromanović

Selektor rukometne A-reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman objavio je širi spisak igrača za predstojeće kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj. Na spisku se nalaze 33 igrača: Benjamin

SPORT

Spahić igra odlično u Ligi prvaka

Naš Emir Spahić nastavlja sa dobrim igrama u najelitnijem fudbalskom takmičenju – Ligi prvaka. Nakon što je u grupnoj fazi izabran u najboljih 11 LP, večeras je u osmini finala

SPORT

Buđenje košarke i hokeja u Sarajevu

U ovosedmičnom Sportskom magazinu AJB pogledajte priču o spajanju dva košarkaška kluba Spars i Realway u jedan kolektiv, koji bi trebao pomoći oživljavanju i omasovljavanju igre pod obručima u glavnom