Strani analitičari: Bosna se snalazi bolje od Francuske; Evropa je veća nego samo njen zapadni dio

Strani analitičari: Bosna se snalazi bolje od Francuske; Evropa je veća nego samo njen zapadni dio

Izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona kojom je Bosnu i Hercegovinu nazvao “tempiranom bombom” izazvala je reakcije stranih analitičara.

“Macronovo viđenje Bosne i Hercegovine me podsjeća na Trumpove izjave o Ukrajini. Čini se da obojica dobijaju svoje argumente od negdje drugo, od ljudi u Moskvi i Zagrebu koji su opsjednuti svojim komšijama i koji će učiniti sve da ih kontrolišu. Sramno je što je Macron pao na ovo”, napisao je na Twitteru Toby Vogel, briselski analitičar.

“Što više Macron objašnjava svoje viđenje Balkana, to je jasnije da je ono zasnovano na neznanju, pristrasnosti i aroganciji. Evropska tempirana bomba nije Bosna, nego nedostatak želje Zapadne Evrope da razumije da je Evropa veća nego samo njen zapadni dio”, poručio je Florian Bieber, politički analitičar.

“Macron je bio u pravu kada je rekao da je Bosna centralno pitanje za stabilnost Zapadnog Balkana ali krivo shvata zbog čega je to slučaj. Što se tiče džihadističke prijetnje, oboje Bosna i Zapadni Balkan se snalaze bolje nego Francuska, bilo po broju stranih terorističkih boraca ili terorističkih napada”, smatra Majda Ruge, profesorica na Johns Hopkins univerzitetu.

Podsjećamo, predsjednik Francuske Emmanuel Macron je intervjuu za ugledni list The Economist Bosnu i Hercegovinu nazvao “tempiranom bombom koja otkucava tik uz Hrvatsku”.

Reakcije na izjave predsjednika Francuske

Macron je iznio i niz drugih kontroverznih stavova. Na njegove izjave o NATO-u regovao je i generalni sekretar tog vojnog saveza kao i njemačka kancelarka.

(N1/MiruhBosne)

Previous Clinton o antibosanskoj politici evropskih sila
Next U Gračanici otvorena nova firma, posao za 22 radnika

You might also like

NAŠI DANI

U TK 20 dana bez novzaraženih na koronavirus; i posljednji oboljeli oporavljen!

Od 13. aprila 2020. godine u Tuzlanskom kantonu nije potvrđen ni jedan novi slučaj zaraženih na koronavirus, a danas je javljeno da je i zadnja aktivno zaražena osoba na koronavirus

NAŠI DANI

Schmidt, Čović i petak(olonaši): Dan u kojem samo Muji iz vica nije jasno da manje vrijedi od Mije iz Širokog

Ko god vam ubuduće pomene evropske i zapadne vrijednost, pošaljite ga u tri materine. Kada vam počnu lagati o “jednakosti”, ponovite istu psovku. Lažu vas, o, Sarajlije, Tuzlaci, Zeničani, Bišćani,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Identifikovani posmrtni ostaci Amele (6), Sadike (22) i Zahida (25)

Posmrtni ostaci tri žrtve proteklog rata identifikovane su danas u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli, javlja Anadolija. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1992. godine na području