Rad mladog bosanskog ljekara proglašen najboljim od 207 istraživačkih radova

Rad mladog bosanskog ljekara proglašen najboljim od 207 istraživačkih radova

Dr. med. Edin Begić, specijalizant na kardiologiji u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i asistent u Sarajevskoj škola za nauku i tehnologiju, 5.11. 2019. dobio je važno priznanje u Ljubljani.

Njegov rad je na International Medis Awards u konkurenciji  od čak 207 istraživačkih radova proglašen najboljim, i to na području neurologije.

Naučnici iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe učestvovali su na konkursu u devet oblasti medicine: farmaciji, intenzivnoj medicini i anesteziologiji, gastroenterologiji, ginekologiji, neurologiji, reumatologiji, oftalmologiji, pedijatriji, pulmologiji i alergologiji.

Odluku o pobjedniku je donio nezavisni međunarodni stručni žiri pod vodstvom uglednog slovenačkog reumatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med. Prvo su odabrali 20 finalista konkursa, a onda proglasili devet pobjednika za pojedine medicinske oblasti.
Nagradu je dobio za istraživanje koje je radio zajedno sa saradnicima, a kroz koje su otkrili da indikator srčane insuficijencije B-natriuretični peptid može biti i pokazatelj kognitivnih poremećaja kod Alzheimerove demencije.

– U današnjem svijetu vjerovatno je nauka na margini i ove stvari nisu toliko interesantne, a kad vas neko prepozna u ovoj masi, a još vas spoji sa kolegama koji slično rade i slično razmišljaju, to je sigurno lijepa stvar, kazao je dr. Begić po osvajanju nagrade.

Oblasti djelovanja mladog doktora su kardiologija, farmakologija i medicinska informatika, a već je osvojio nekoliko nagrada prije ove. Iako je rođen 1990. godine, on iza sebe već ima objavljenih oko 50 publikacija, u kojima je učestvovao sa drugim kolegama. Iza njega su i desetine naučnih konferencija, predavanja i seminara.

– Jako su mi posebne riječi Branka Cvejića kada kaže: ‘Mislim da je mnogo veći fazon praviti svoj svijet ovdje, ovdje sam se rodio, nego otići u neki tuđi….’. Volio bih da na kraju neko pomisli negdje u inostranstvu: ‘Treba otići u Sarajevo, to je prava stvar’, poručio je doktor Begić.

Osim njega, među finaliste International Medis Awards na području intenzivne medicine i anesteziologije uvrstila se dr. Amra Šakušić, dr. med., s Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a finalistkinja International Medis Awards s područja farmacije postala je Azra Uzunović, mr. ph., iz Javne ustanove „Internacionalna apoteka/ljekarna“ Vitez.

Izvor: Medis/Moja BiH

Previous Mladi Bosanci u Strasbourgu poslali poruku Macronu
Next Obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nauka spojila djecu različitih nacionalnosti u Srebrenici

Mihajlo, Haris i Marica, djeca iz Srebrenice različitih nacionalnosti, zajedno svaki dan posjećuju Makerspace kojeg je pokrenula Fondacija BH Future u tom bosanskohercegovačkom gradu, gdje uz pomoć mentora uče o

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svjetska nagrada za nastavnicu iz Bosne i Hercegovine

Medisa Rožnjaković Aljukić, profesorica engleskog jezika, osvojila je “Pearson English Global Teacher Award” za 2020. godinu. Za istu nagradu konkurisalo je više stotina aplikanata. Ranije, 2017. godine Centar za obrazovne

NAUKA I TEHNOLOGIJA

UNIVERZITET U SARAJEVU: Ove godine više prijava za upis na fakultete

Na prvom upisnom roku Univerziteta u Sarajevu prijavilo se više studenata nego prošle godine, potvrdili su za Faktor. Univerzitet u Sarajevu objavio je konkurse za upis studenata u studijskoj 2019./2020.