Otvorena izložba “Pišem ti bosančicom”

Otvorena izložba “Pišem ti bosančicom”

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Izložba “Pišem ti bosančicom”, jedan od finalnih proizvoda istoimenog koncepta koji je osmislila profesorica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Amra Zulfikarpašić, otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.

Izložba na kojoj će biti predstavljeno 109 printova, tapiserija istkana od kablova, jedan video-rad, dvije haljine i pet crteža i grafika, bit će otvorena do 1. decembra.

S obzirom na to da je Zulfikarpašić dugogodišnja članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH), izložba je realizirana u organizaciji ULUPUBiH-a, a u okviru projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.

Izložba je nastala nakon raspisanog javnog konkursa ULUPUBIH-a za grafičke dizajnere čija je osnova bila napraviti rad uz korištenje bosančice te serije predavanja i radionica koje su profesori s likovnih akademija iz Sarajeva, Trebinja, Cetinja i Širokog Brijega održali sa studentima grafičkog dizajna i grafike.

Zulfikarpašić je pojasnila da je zamisao bila da se okupe mladi oko plemenite ideje oživljavanja pisma bosančice, kako bi na zajedničkoj kulturnoj baštini pokušali da izgrade dijalog za budućnost, i da se, bez obzira na razne kontraverze koje bosančica sa sobom nosi, izbore za bolji svijet i plemenitije društvo koje nam je jako potrebno.

Dodala je da je raduje što je veliki broj mladih ljudi toliko zainteresiran za kulturnu baštinu BiH, i što kulturna baština može da bude, kako je rekla, inspiracija bez presedana.

Ovom prilikom dodijeljene su i nagrade za najbolje radove s konkursa.

Prvu nagradu osvojila je Aleksandra Nina Knežević za funkcionalan font Bosančica i knjigu za djecu – bukvar s fontom i ilustracijama, drugu nagradu žiri je dodijelio Adiju Kuburi koji je napravio grafički prikaz i razradu, font Bosančica, a treće mjesto je osvojila Teodora Šukalo iz Cetinja za haljinu s motivima bosančice.

Previous Dan državnosti Bosne i Hercegovine: 25. novembar neradni dan
Next Novi Pazar: Balašević se izvinio zbog pjesme u kojoj psuje

You might also like

HISTORIJA

Bosančica, begovsko pismo, bukvica, ćirilica…

Rasprostranjenost upotrebe ovog pisma podudara se sa rasprostranjenošću bosanske srednjovjekovne države. Na taj se način bosančica upotrebljavala i u Novopazarskom sandžaku. Među bosanskim muslimanima bosančica je bila najviše raširena u begovskim

KULTURA I UMJETNOST

Jelena Dojčinović, živi u Švicarskoj i pjeva na bosanskom

Jelena Dojčinović studirala je opersko pjevanje i bavi se bosanskom muzikom, sevdalinkom. Za švicarske medije priča zašto pjeva na bosanskom i kako je našla svoj put. Jelena je odrasla u

KULTURA I UMJETNOST

Fotografije ekshumacija Muhameda Mujkića: Ovo je dokaz za one koji žele znati istinu

U okviru konferencije “Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju” sinoć je u Gazi Husrev – begovoj biblioteci otvorena izložba fotografija “Masovne grobnice u Bosni i Hercegovini” autora Muhameda Mujkića. Prikazane