HOĆE LI BOSNA DOŽIVJETI EKONOMSKI PROCVAT?! Aktivnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju nafte i plina

HOĆE LI BOSNA DOŽIVJETI EKONOMSKI PROCVAT?! Aktivnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju nafte i plina

Federalna vlada je donijela Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina bit će provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida: Blok BiHPo1 (119 km2), Blok BiHPo2 (93 km2), Blok BiHTz (1.570 km2) i Blok BiHD1 (3.233 km2).

Odlukom je propisano da planiranje i izvođenje istraživanja i eksploatacije na svakom bloku mora biti u skladu sa ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz “Strateške procjene utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH”, kao i uslovima i ograničenjima iz prostornih planova u FBiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da, u saradnji s Federalnim zavodom za geologiju i izabranom pravnom osobom – stručnim konsultantom IHS Global Limited iz Londona, izvrši pripremne radnje i izradi dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog javnog poziva i provede javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru FBiH.

Na osnovu važećih propisa, kriteriji pri ocjenjivanju ponudača i ponude su tehnička, financijska i stručna sposobnost ponuđača, zatim obim istražnih radova i načini na koje ponuđač namjerava izvršavati djelatnosti koji su predmet koncesije, ukupna kvaliteta podnesene ponude, financijski uslovi, naknade koje je ponuđač ponudio s ciljem dobijanja koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, te bilo kakav nedostatak efikasnosti ili odgovornosti u bilo kojem obliku koje je ponuđač pokazao u drugim državama.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je dužno da, nakon izrađene dokumentacije za nadmetanje, informaciju i prijedlog narednih aktivnosti na realizaciji javnog poziva za dodjelu koncesije dostavi Vladi FBiH.

Nadležno ministarstvo i Federalni zavod za geologiju dužni su promovirati perspektivnost prostora FBiH s ciljem privlačenja investitora zainteresovanih za istraživanje i eksploataciju nafte i plina. Federalni zavod za geologiju će pripremiti i otvoriti “Sobu sa podacima/Data room” i vršiti sve radnje vezane za pripremu, pristup i pregled podataka na zahtjev zainteresovanih naftnih kompanija, kao i radnje sa stručnim konsultantom IHS Global Limited iz Londona, vezano za pripremu promocija prostora FBiH.

Interresorna radna grupa Vlade FBiH, imenovana 30.5.2019. godine, odgovorna je za pribavljanje stručnih informacija u izradi dokumentacije za javno nadmetanje kao i za stručna mišljenja i prijedloge o pojedinim poglavljima teksta prijedloga ugovora o koncesiji, a koja se tiču nadležnosti resornih ministarstva iz kojih su članovi predloženi.

Saglasnost na Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH daje Parlament FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

– Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Federalna vlada, donesenom Odlukom, pokrenula aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

Previous Bihaćke razglednice: Raj na ranču Samira Memagića
Next Neobičan gost: U kuću Jusupovića svaku noć dolazi lisac

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina će u poljoprivredu uložiti više od milijardu maraka!

  Bosna i Hercegovina će do 2021. godine u razvoj poljoprivrede uložiti više od milijardu maraka budžetskih sredstava, navodi se u Strateškom planu ruralnog razvoja, koji je objavilo Ministarstvo vanjske

Ekonomija/Biznis

BS Telecom Solutions – regionalni lider na tržištu pametnih transportnih sistema

BS Telecom Solutions je osnovan 2002. godine i na tržištu je od tada prisutan kao proizvođač, isporučilac i integrator kompletnih telekomunikacijskih i informacijskih sistema koji se zasnivaju na modernim tehnologijama

Ekonomija/Biznis

Ima posla u Bosni – Mladić iz Zavidovića suši voće: Od sušenja šljive dobro se zarađuje

Belmin Taletović, 18-godišnji mladić iz Zavidovića, primjer je mnogim vršnjacima u Bosni i Hercegovini. I dok mnogi njegovi vršnjaci vrijeme provode po kafićima, bazenima i za računarom kod kuće, Belmin