Portugalski političar Bruno Maçães: Macronov motiv je islamofobija

Portugalski političar Bruno Maçães: Macronov motiv je islamofobija

U analizi objavljenoj na uglednom portalu Politico, bivši portugalski ministar za evropske poslove Bruno Maçães oštro je kritikovao vanjskopolitičke stavove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, ustvrdivši da je ključni motiv koji stoji iza njih – islamofobija.

-Macron kaže da želi veći geopolitički utjecaj Evrope, sposobne da odgovori na izazove u sve opasnijem svijetu. Ali upravo zbog toga je teško objasniti njegovu odluku da blokira pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, čime predaje Zapadni Balkan Rusiji i Kini na srebrenom pladnju – kaže Maçães.

Zatim podsjeća da je Macron, tokom svoje predsjedničke kampanje, zagovarao povratak bazičnim evropskim liberalnim vrijednostima, a danas se hvalisa sa novostečenim prijateljstvom sa mađarskim autokratom Orbanom.

-Nekada je francuski predsjednik tvrdio da Moskva promovira svjetonazor koji se oštro kosi sa onim što predstavlja EU. Danas Macron kaže da želi da se približi Rusiji i gradi novu sigurnosnu arhitekturu, više usklađenu sa interesima Kremlja – navodi autor teksta objavljenog na portalu Politico.

Ukazujući da su ove promjene zbunjujuće, bivši portugalski ministar se pita šta je ključni razlog koji stoji iza toga.

-Sve se čini kao obrazac u nastajanju. Zašto je Francuska blokirala pregovore sa Zapadnim Balkanom? Macron tvrdi da se pristupni proces mora reformisati, ali nije dao bilo kakve prijedloge kako tačno da se reformiše. To je mnoge u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji dovelo do zajedničkog zaključka šta je stvarni razlog za Macronovo oponiranje Albaniji, kao zemlji sa muslimanskom većinom, i Sjevernoj Makedoniji, kao zemlji sa velikom i politički aktivnom muslimanskom manjinom. I oni nisu u krivu. Ako pogledamo pažljivo, nije teško uočiti islamofobiju, koja se krije ispod površine nedavnih Macronovih vanjskopolitičkih odluka – dodaje autor.

Maçães skreće pažnju na intervju za “The Economist” u kojem je Macron kazao da je NATO doživio “moždanu smrt”, pokazujući manje interesa da se raspravlja sa Trumpom nego sa Turskom.

-Upitan da li još uvijek vjeruje u član 5. – koji zakonski obavezuje Francusku da brani druge NATO članice od vojne agresije – on je odgovorio da ne zna, što je nevjerovatno.  A zašto ne zna? Zato što bi mogao biti prinuđen da brani Tursku – što je opcija koju on smatra, manje ili više, apsurdnom – kaže Maçães.

Zatim dolazi do dijela intervjua u kojem je Macron odredio Bosnu i Hercegovinu kao “tempiranu bombu”, zbog povratka džihadista.

-Svejedno što je iz Bosne i Hercegovine otišlo šest ili sedam puta manje ratnika na sirijsko ratište nego iz Francuske, i svejedno što su velika većina njih žene i djeca, Bosna i Hercegovina – kao jedan od cvjetova islamske civilizacije u Evropi – je izdvojena. Milorad Dodik, aktuelni srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odmah je iskazao svoju čvrstu podršku. To nije nikoga iznenadilo jer on takve stvari govori već duže vrijeme – kaže bivši portugalski ministar.

Zatim se bavi pitanjem odnosa Macrona sa Rusijom, pitajući se šta može biti poveznica sa ruskim predsjednikom Putinom, koji je sklon oružanim konfliktima, te nepoštivanju ljudskih prava.

-Možda Macron razmišlja u terminima velikih civilizacija? Možda mu je na umu veliki kršćanski svijet koji se proteže od Lisabona do Vladivostoka, te se takmiči sa civilizacijama koje predstavljaju Kina, Indija i nešto bliže domu – islam. Macron nije vulgarni islamofob – kakvih je mnogo u Francuskoj – ali čini se da je sve više uvjeren da je Evropa u opasnosti da bude apsorbirana od strane islama, te osjeća potrebu da zatvori vrata Turskoj, “opasnoj” Bosni i Hercegovini, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, i da se zbliži sa kršćanskom Rusijom. On sigurno oklijeva da prihvati muslimanski glas i veto u ekskluzivnom prostoru Evropskog vijeća – piše autor.

Dodaje da “Macron možda više ne vjeruje da islam može biti prilagođen i da ga mogućnost velike neasimilirane muslimanske zajednice plaši više nego išta”.

-To je jako moguće. Macron je nedavno dao intervju radikalnom desničarskom magazinu, u kojem je spomenuo slučaj pokrivene žene koju je javno ponizio nacionalistički političar, bez da je pokazao bilo kakvu empatiju prema ženi. Također je moguće da Macrona vode unutarpolitički motivi uoči lokalnih izbora iduće godine. Možda je i sama Francuska toliko otišla udesno, u vezi sa pitanjem islama, da Macron osjeća iskušenje – ili nuždu – da igra na toj liniji. U svakom slučaju, islamofobija, bez obzira da li je filozofska, kulturalna ili strateška, ipak ostaje islamofobija- zaključuje Maçães, prenosi Faktor.

Previous Istina je toliko daleka da Srbiji nema spasa
Next Širbegović oborio rekord: U oktobru proizvedeno i montirano 80.000 m2 objekata

You might also like

RIJEČ

Skandali potresaju krovnu kuću fudbala u našoj zemlji: Begovićeve optužbe i prepiska o kupovini mjesta u A timu

Mnogo toga neprimjerenog veže se za Fudbalski/Nogometni savez Bosne i Hercegovine, godinama unazad. Sve je kulminiralo krajem prošle godine kada je za selektora muškog A tima izabran našoj javnosti skoro

RIJEČ

Novalić: FBiH ne treba ugovor MMF-a, zna se kome treba!

U prvom ovosedmičnom izdanju Rezimea (FTV) razgovarali su sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem. Na početku kaže da sudski proces koji je još u toku niti može komtaristai

RIJEČ

Vuk Drašković: Šta će biti u prošlosti

Znam šta će biti u budućnosti, ali ne znam šta će sve biti u prošlosti. Biće, po svoj prilici, da u prošlosti, i to nedavnoj, onoj iz devedesetih, nismo ni