Građevinski bum u Tuzli: Tržište nekretnina u porastu, uzlazni trend stanogradnje

Građevinski bum u Tuzli: Tržište nekretnina u porastu, uzlazni trend stanogradnje

Tržište nekretnina u čitavoj Bosni i Hercegovini je u posljednjih nekoliko godina u blagom porastu.

Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine” navodi da na cijenu kvadratnog metra stana utiče niz faktora, a naselje Stupine i dalje važi za najtraženiju lokaciju u gradu: “Veliki procenat kupaca se odlučuje za stanove u novogradnji ali se skoro u istoj mjeri traže i polovni stanovi  na lokacijama koje su bliže centru grada, bez obzira na stanje u kojem se stan nalazi. Pravila nema. Na cijenu kvadratnog metra stana prvenstveno utiče lokacija i potražnja na tržištu, a onda spratnost, stanje u kojem se stan nalazi, raspored prostorija ali i drugi faktori.

Najtraženija lokacija u Tuzli su Stupine, koje su ujedno i najskuplja lokacija sa cijenom kvadrata stana od 1.700 KM/m² do 2.300 KM/m²  pa i više. Zatim slijede naselja Centar, Bulevar, Slatina, Brčanska Malta i druge.  Ove lokacije su blizu centra grada, imaju funkcionalne stanove sa dobrom dispozicijom prostorija i  sve potrebne sadržaje za život u samom naselju. Stanovi na ovim lokacijama su uglavnom starije gradnje, a kupci se odlučuju na adaptaciju stana po svojim mogućnostima i željama”, za Tuzlanski.ba ističe Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine”.

Posljednih nekoliko godina primjetan je  rast cijena stanova u novogradnji na što prvenstveno utiče potražnja ali i sve veći nedostatak građevinskih radnika, koji odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom, porast cijena građevinskog materijala, goriva i drugih elemenata. Sa porastom cijene novogradnje primjetan je i blagi porast cijena stanova u starijoj gradnji. “Najveći procenat kupaca se odlučuje za kupovinu manjih jednoiposobnih i dvosobnih stanova površine od 35 m² do 55  m², a zbog povećane potražnje takvih nekretnina oni su ujedno i najskuplji po kvadratnom metru. Takođe se traže i trosobni stanovi do 80 m².

Bitan elemenat u potražnji stanova je i činjenica da su banke snizile kamatne stope za hipotekarne i stambene kredite što olakšava kupovinu nekretnine većem broju kupaca. Takođe treba naglasiti da je od ove godine na snazi i novi Zakon o porezu na promet nekretnina kojim su date olakšice mladim ljudima, tako da su državljani Bosne i Hercegovine do 35 godina starosti, koji imaju prebivalište na području Tuzlanskog Kantona, a koji nemaju nerkretnine u svom vlasništvu te prvi put kupuju stan ili kuću kojom rješavaju stambeno pitanje oslobođeni plaćanja poreza”, zaključuje Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine”.

Novi koncept urbanog življenja u Tuzli, u vidu kompleksa koji pripada modernom vremenu privodi se kraju na lokaciji naselja Zlokovac, kompanija Deling Invest je investitror a kako navode iz ove kompanije cilj je bio  da u Tuzlu donesu drugačiju, modernu arhitekturu odnosno vizualizaciju objekta te da jedinstvenim vanjskim uređenjem postave nove standarde. I u ovom objektu su sve stambene jedinice prodate već tokom same gradnje. Kako su za Tuzlanski.ba potvrdili iz Deling Investa uskoro će započeti i realizacija novih građevinskih projekata u Tuzli po jedinstvenom i prepoznatljivom načinu i modernom stilu gradnje.

Trg Slobode u Tuzli je glavni Gradski trg, ujedno je i manifestacioni trg i raskrsnica pješačkih tokova u Staroj Gradskoj jezgri, u sklopu najvećeg trga u Bosni i Hercegovini izgrađen je i Stambeno-poslovni objekat “SQUARE”.

– Gradnja objekta je počela u oktobru 2018. godine, uz povoljne vremenske prilike gradnja je tekla planiranim tempom, svi stanovi su već ranije prodati a radi se o ukupno 37 stambenih jedinica. Nakon završetka ovog projekta slijede novi na području grada Tuzla, o  čemu će uskoro biti više informacija, za Tuzlanski.ba istakao je Nino Džambić, direktor “INPROZ Group”.

-Podsjećamo, na zemljištu “Livnice” u Tuzli najavljena je gradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa ‘Crystalico’ koji će predstavljati jednu od najvećih poslijeratnih investicija u Bosni i Hercegovini. U sklopu stambeno-poslovnog centra će biti restorani, saloni, dječija igrališta kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima. Ukoliko bi se realizirao ovaj projekat to bi ujedno bila i najveća investicija do sada u Tuzli koja bi napravila ‘pozitivan zemjotres’ – piše Tuzlanski.

Previous Kod Livna pronađena ostava oružja iz 8. vijeka p.n.e. i nekropola sa stećcima
Next Organizatorka protesta u Stockholmu: Ovu manifestaciju dugujem mom ocu. Dugujem to istini

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Fabrika obuće “Kavat” iz Novog Travnika dnevno proizvede 1.100 pari obuće

  Porodična fabrika obuće „Kavat AB“ iz Švedske postoji od 1945. godine. Svojim kvalitetom je dostigla brend jednog od najkvalitetnijih proizvođača dječije obuće u Evropi. Fabrika „Kavat“ Novi Travnik dnevno

Ekonomija/Biznis

Uspon bosanske namjenske industrije: Binas iz Bugojna povećao broj zaposlenih i udvostručio prihode

Kompanija za proizvodnju eksploziva Binas iz Bugojna još jedna je u nizu bh. kompanija iz namjenske industrije koja doživljava pravi poslovni preporod. Ova firma je u prvoj polovini ove godine

MADE IN BOSNIA-387

Udruženje ‘Vrijesak’ čuva tradiciju pčelarstva u Živinicama

Hamdo Mulavdić je čitav svoj radni vijek posvetio Rudniku mrkog uglja Đurđevik, gdje rukuje mašinama na površinskom kopu Višća. No, pored rudarstva, u porodici Mulavdić je već generacijama prisutna tradicija