Građevinski bum u Tuzli: Tržište nekretnina u porastu, uzlazni trend stanogradnje

Građevinski bum u Tuzli: Tržište nekretnina u porastu, uzlazni trend stanogradnje

Tržište nekretnina u čitavoj Bosni i Hercegovini je u posljednjih nekoliko godina u blagom porastu.

Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine” navodi da na cijenu kvadratnog metra stana utiče niz faktora, a naselje Stupine i dalje važi za najtraženiju lokaciju u gradu: “Veliki procenat kupaca se odlučuje za stanove u novogradnji ali se skoro u istoj mjeri traže i polovni stanovi  na lokacijama koje su bliže centru grada, bez obzira na stanje u kojem se stan nalazi. Pravila nema. Na cijenu kvadratnog metra stana prvenstveno utiče lokacija i potražnja na tržištu, a onda spratnost, stanje u kojem se stan nalazi, raspored prostorija ali i drugi faktori.

Najtraženija lokacija u Tuzli su Stupine, koje su ujedno i najskuplja lokacija sa cijenom kvadrata stana od 1.700 KM/m² do 2.300 KM/m²  pa i više. Zatim slijede naselja Centar, Bulevar, Slatina, Brčanska Malta i druge.  Ove lokacije su blizu centra grada, imaju funkcionalne stanove sa dobrom dispozicijom prostorija i  sve potrebne sadržaje za život u samom naselju. Stanovi na ovim lokacijama su uglavnom starije gradnje, a kupci se odlučuju na adaptaciju stana po svojim mogućnostima i željama”, za Tuzlanski.ba ističe Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine”.

Posljednih nekoliko godina primjetan je  rast cijena stanova u novogradnji na što prvenstveno utiče potražnja ali i sve veći nedostatak građevinskih radnika, koji odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom, porast cijena građevinskog materijala, goriva i drugih elemenata. Sa porastom cijene novogradnje primjetan je i blagi porast cijena stanova u starijoj gradnji. “Najveći procenat kupaca se odlučuje za kupovinu manjih jednoiposobnih i dvosobnih stanova površine od 35 m² do 55  m², a zbog povećane potražnje takvih nekretnina oni su ujedno i najskuplji po kvadratnom metru. Takođe se traže i trosobni stanovi do 80 m².

Bitan elemenat u potražnji stanova je i činjenica da su banke snizile kamatne stope za hipotekarne i stambene kredite što olakšava kupovinu nekretnine većem broju kupaca. Takođe treba naglasiti da je od ove godine na snazi i novi Zakon o porezu na promet nekretnina kojim su date olakšice mladim ljudima, tako da su državljani Bosne i Hercegovine do 35 godina starosti, koji imaju prebivalište na području Tuzlanskog Kantona, a koji nemaju nerkretnine u svom vlasništvu te prvi put kupuju stan ili kuću kojom rješavaju stambeno pitanje oslobođeni plaćanja poreza”, zaključuje Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine”.

Novi koncept urbanog življenja u Tuzli, u vidu kompleksa koji pripada modernom vremenu privodi se kraju na lokaciji naselja Zlokovac, kompanija Deling Invest je investitror a kako navode iz ove kompanije cilj je bio  da u Tuzlu donesu drugačiju, modernu arhitekturu odnosno vizualizaciju objekta te da jedinstvenim vanjskim uređenjem postave nove standarde. I u ovom objektu su sve stambene jedinice prodate već tokom same gradnje. Kako su za Tuzlanski.ba potvrdili iz Deling Investa uskoro će započeti i realizacija novih građevinskih projekata u Tuzli po jedinstvenom i prepoznatljivom načinu i modernom stilu gradnje.

Trg Slobode u Tuzli je glavni Gradski trg, ujedno je i manifestacioni trg i raskrsnica pješačkih tokova u Staroj Gradskoj jezgri, u sklopu najvećeg trga u Bosni i Hercegovini izgrađen je i Stambeno-poslovni objekat “SQUARE”.

– Gradnja objekta je počela u oktobru 2018. godine, uz povoljne vremenske prilike gradnja je tekla planiranim tempom, svi stanovi su već ranije prodati a radi se o ukupno 37 stambenih jedinica. Nakon završetka ovog projekta slijede novi na području grada Tuzla, o  čemu će uskoro biti više informacija, za Tuzlanski.ba istakao je Nino Džambić, direktor “INPROZ Group”.

-Podsjećamo, na zemljištu “Livnice” u Tuzli najavljena je gradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa ‘Crystalico’ koji će predstavljati jednu od najvećih poslijeratnih investicija u Bosni i Hercegovini. U sklopu stambeno-poslovnog centra će biti restorani, saloni, dječija igrališta kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima. Ukoliko bi se realizirao ovaj projekat to bi ujedno bila i najveća investicija do sada u Tuzli koja bi napravila ‘pozitivan zemjotres’ – piše Tuzlanski.

Previous Kod Livna pronađena ostava oružja iz 8. vijeka p.n.e. i nekropola sa stećcima
Next Organizatorka protesta u Stockholmu: Ovu manifestaciju dugujem mom ocu. Dugujem to istini

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanac Adel Hafizović čokoladicom osvojio tržište Austrije

  Kada je Adel Hafizović 1992. godine sa svojom porodicom došao u Austriju, nije mogao ni sanjati da će dana biti uspješan biznismen. Prvobitno je radio u jednom telekom operateru, a

Ekonomija/Biznis

Bosanska firma svojom pouzdanošću dokazala se i na tržištu SAD-a

  TITANS d.o.o. postoji od 2011. godine i ima jednu od vodećih pozicija u regiji kad je riječ o digitalnom marketingu i svim ostalim uslugama vezanim za digitalno poslovanje jedne

MADE IN BOSNIA-387

BS Telecom Solutions – regionalni lider na tržištu pametnih transportnih sistema

BS Telecom Solutions je osnovan 2002. godine i na tržištu je od tada prisutan kao proizvođač, isporučilac i integrator kompletnih telekomunikacijskih i informacijskih sistema koji se zasnivaju na modernim tehnologijama