U Mostaru obilježena  godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH

U Mostaru obilježena godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, u nedjelju je u Mostaru obilježena 27. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je kazao da je osnivanje i djelovanje 4. korpusa Armije RBiH najznačajnije za Mostar i Hercegovinu, ali da je jako značajno i važno i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

– Četvrti korpus Armije RBiH je odbranio ovaj dio Hercegovine, a pitanje je šta bi bilo i sa Bosnom i Hercegovinom da su se stvari razvijale drugačije. Danas odajemo poštovanje šehidima, poginulim borcima, najzaslužnijim sinovima za slobodu u kojoj danas živimo. Dok smo živi, nikada im se nećemo moći odužiti, ali trebamo, prije svega, brinuti o njihovim porodicama, o šehidskim porodicama, o ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i činiti sve što možemo kako bi se njihov status doveo u zadovoljavajuće stanje – poručio je Džaferović.

– Mi smo se borili protiv sila koje su htjele da unište BiH i te sile su poražene. Bosna i Hercegovina je odbranjena od agresije, sačuvana je. Danas razvijamo državu u miru i ne možemo kazati da te retrogradne političke snage još uvijek ne postoje. Nažalost, one postoje u BiH i pokušavaju političkim sredstvima da realiziraju svoje ciljeve. Na nama je da se protiv tih snaga borimo – ocijenio je Džaferović.

– Mi ćemo izgraditi cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu i nikada nećemo odustati od tog cilja. I mi koji smo danas živi i generacije koje dolaze stremit će ka tom cilju, dakle cjelovitoj demokratskoj BiH, državi ravnopravnih naroda, držani ravnopravnih ljudi koji mogu normalno da žive od svoga rada bez obzira u kojem dijelu Bosne i Hercegovine oni živjeli – poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Jedan od ratnih komandanata 4. korpusa Armije RBiH Mustafa Polutak istakao je kako je taj korpus objedinio sve jedinice na ovom području i „polomio“ namjere agresora, te da nije dozvolio podjelu Hercegovine i BiH.

Osim člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, cvijeće je položila i delagacija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, predstavnici Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK-a, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago te porodice šehida i brojni građani.

U sklopu obilježavanja navedene godišnjice, danas je i u Jablanici i Konjicu položeno cvijeće te odana počast šehidima i poginulim borcima Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Previous Akcija “Moja kosa, tvoja kosa” za djecu oboljelu od raka
Next Velika zastava iz Maglaja na obilježavanju Dana državnosti u Zürichu

You might also like

NAŠI DANI

SAD: Aktivisti polili crvenom bojom Blinkenov automobil

Grupa propalestinskih aktivista protestovala je ispred kuće američkog državnog sekretara Antonija Blinkena u američkoj državi Virginiji, javlja Anadolu. Aktivisti su u jednom momentu prolili crvenu boju po Blinkenovom automobilu dok

NAŠI DANI

I ovo je Bosna: Anonimni dobročinitelj platio sve dugove u pojedinim prodavnicama u Visokom

U Visokom se jučer desila krajnje zanimljiva i pohvalna stvar. Naime, jedna djevojka je obilazila lokalne prodavnice i u ime čovjeka, koji je želio ostati anoniman, platila sve dugove dužnika

NAŠI DANI

Pettigrew: Međunarodna zajednica mora prestati pomagati i podržavati genocidni projekat Republiku srpsku

  Neuspjeh međunarodne zajednice počeo je za vrijeme genocida, neuspjehom da se spriječe progoni, glad i ubistva civila u selima i gradovima Bosne i Hercegovine, kazao je uvodničar  današnje sesije”Kruga