Mogu li se Zmajevi uzdići i poletjeti na EURO?

Mogu li se Zmajevi uzdići i poletjeti na EURO?

Nakon neuspješnih EURO 2020 kvalifikacija za našu A selekciju (4. pozicija u grupi), mnogi ljubitelji fudbala u našoj zemlji su razočarani. Poznato je da naš narod voli reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ona je i više od fudbala nerijetko.

Šta se desilo selekciji koju predvodi Robert Prosinečki pa je od dopadljivog izdanja u novom takmičenju Ligi nacija, gdje su Zmajevi bili prvi u konkurenciji Austrije i S. Irske, samo godinu poslije završila iza Finske i Grčke…

Od zvijezda do trnja

Moguće da je osigurani baraž u pomenutom takmičenju doprinio ležernijem ulasku u ove kvalifikacije, ali neke (loše) igre ne mogu se ničim pravdati. Jedna od loših, preloših, igra u prethodnim kvalifikacijama bila je utakmica protiv Finske u gostima. U toj utakmici bilo je 2:0 za domaćina, a pomenutu nula je doslovno jedno veliko ništa od pružene igre bosanskih fudbalera.

Jedini bljesak ove selekcije u kvalifikacijama bila je uzvratna utakmica s Finskom, koja je okončana i visokom pobjedom od 4-1.

U nekim utakmicama naš tim izgledao je bezidejno. Evidentan je bio i nedostatak fizičke spreme, jer Zmajevi su nakon sat vremena počinjali ličiti na sve samo ne na Zmajeve. Primjer tome može poslužiti utakmica u Italiji, koju je naša selekcija izgubila (u finišu) i pored dobre igre u većem dijelu susreta.

Selektorova strategija…

I dok drugi selektori najavljuju planove A, B i C (selektor Hrvatske pred meč protiv Slovačke npr.), kod nas sve sruši već nakon prvog primljenog gola.

Selektoru se zamjera i nedolazak na utakmice domaće lige, tako da u reprezentaciji nije ni bilo igrača iz Premijer lige Bosne i Hercegovine. Koliko su igrači iz vana pokazali pitanje je nakon svega.

Ako se pozivaju najbolji zašto onda u reprezentaciji nema mjesta za Begovića i još neke igrače… Čemu uporno forsiranje pojedinih igrača koji igraju u ligama možda slabijim i od naše?

Bivši selektor Mehmed Baždarević također smatra da smo se prerano odrekli nekih igrača, pa pominje Ibiševića, Medunjanina i Lulića.

Novi igrači

Ipak nije sve loše bilo u ovim kvalifikacijama. Pokazalo se da ova reprezentacija ozbiljno može računati na neke nove igrače, prije svih Amera Gojaka.

Igrač Dinama pokazao je respektabilan kvalitet. S 4 gola bio je najeifikasniji u našoj selekciji. Pored njega tu su Armin Hodžić, Rade Krunić, Eldar Ćivić.. sve relativno mladi igrači koji su se nametnuli kroz ove utakmice.

Šta Bosna i Hercegovina može u baražu?

Poznato je da se u martu naredne godine igraju dvije utakmice, protiv dvije selekcije. Prvu, polufinalnu, igramo kući. Moguće i drugu (ukoliko žrijeb odluči) i ako prođemo prvu prepreku, a to je S. Irska. Pobjednik ovog sraza u finalnom meču igra s pobjednikom utakmice Irska – Slovačka.

Sve selekcije s kojima smo igrali ne tako davno. Selekcije koje možemo proći, ali samo ako smo pravi. A pravi možemo biti ako budu igrali najbolji i najmotivisaniji.

Koliko je motivacija bitna dokaz je i utakmica protiv Finske u Zenici. Nakon odlične igre i pobjede javnost je saznala da je u slavičionici pred meč igrače ‘podigao’ Tomislav Cvitanušić, motivacioni govornik i sportista također.

Zar to ne bi trebala biti praksa uoči svake utakmice?

Ostaje nam da vidimo ko će voditi reprezentaciju u baražu, poznato je da se Prosinečki više puta opraštao pa je na nagovor čelnika N/F saveza Bosne i Hercegovine ostajao. Upravo su i čelnici na meti navijača. Mnogi su mišljenja kako predsjednik Saveza treba biti neko od naših legendarnih fudbalera.

Savezu se zamjera i neadekvatna fudbalska infrastruktura u našoj zemlji. Navijači bi rado vidjeli da se gradi nacionalni stadion kakvog imaju mnoge zemlje, pa i one fudbalski i ekonomski slabije od nas.

Upravo spoznaja da možemo bolje donosi frustracije zbog nekih stvari, ali i nadu da će se te stvari posložiti na svoje mjesto – a mi dobiti očekivano zadovoljstvo.

Previous Šarović: Dodik aktivirao MAP i prodao Republiku srpsku
Next Građanima Tuzle predstavljene operativne sposobnosti jedinica OSBiH (Video)

You might also like

RIJEČ

‘Ova tvorevina danas prebija, ubija, hapsi i progoni Srbe, jer je nesrbe dobrano istrijebila’

  -Naci režim RSa je za nelegalni i kriminalni napad na Davora, Suzanu, aktiviste Pravde za Davida, poslanike, za pravno i faktičko nasilje nad građanima Banjaluke koristio odred jedinice za

RIJEČ

Jeffrey Sachs: Izrael čini ratne zločine u Gazi i doživjet će vojni neuspjeh

Jeffrey Sachs, profesor političke ekonomije na Univerzitetu Columbia, izjavio je da “postupanje Izraela u Pojasu Gaze predstavlja ratni zločin“ i da bi nastavak bombardiranja i stalna opsada mogli dovesti do

SPORT

ZMAJEVI SPREMNI ZA MEČ SA UKRAJINOM

„A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine odradili su večeras na „Grbavici“ u Sarajevu službeni trening uoči utakmice polufinala baraža za EURO 2024 protiv Ukrajine. Selektor Savo Milošević i njegovi saradnici imali