Bosanac tuži Volkswagen i traži 750 miliona dolara odštete

Bosanac tuži Volkswagen i traži 750 miliona dolara odštete

Bosanski poduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik firme za proizvodnju autodijelova Prevent, tužio je početkom sedmice njemačkog automobilskog giganta Volkswagen pod optužbom da narušava slobodu tržišnog natjecanja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara, piše Reuters.

U tužbi se navodi da VW ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uvjete i cijene usluga. Na primjer, manjim se dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih dijelova za VW u saveznoj državi Michiganu koji su ugovorom spriječeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji. Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu firmu Prevent, koja se inače specijalizirala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljnjim akvizicijama.

– Ova je tužba posve neutemeljena. Borit ćemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim mjerama koje su nam na raspolaganju – odgovorili su iz Volkswagena za Reuters.

Prevent Grupa je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača VW širom svijeta što im omogućava da moćnom VW postavljaju i neke vlastite zahtjeve. Nijemcima se, očekivano, to ne sviđa. Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nijemci su već dobro upoznati s prkosnim Nijazom Hastorom s kojim surađuju zadnjih 20 godina. U zadnjem okršaju Preventa i Volkswagena, iz 2016. godine, njemačke firme kćeri Preventa, CarTrim i ES Automobilguss, proizvođači kožnih presvlaka i kutija mjenjača, obustavile su isporuku VW što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na sedam dana. Obustava je uslijedila nakon što VW nije htio pristati Hastoru platiti 58 miliina eura odštete. Znakovito, nakon toga, Prevent i VW su postigli novi dogovor za produženje isporuke dijelova za još šest godina.

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, Prevent Grupu je osnovao 1999. godine u Sarajevu. Ta je firma za proizvodnju autopresvlaka ubrzo postala jedan od vodećih izvoznika u Bosni i Hercegovini. S vremenom svoju su glavnu djelatnost proširili na proizvodnju interijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće te namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15 hiljada ljudi. U 2005. godini preuzeli su i solinsku brodograđevnu tvrtku AD Brodovi koja se bavi proizvodnjom jahti, podsjeća Novac.hr.

(MiruhBosne/Novac)


Previous Bivša zvijezda reprezentacije sada je uspješan ugostitelj u glavnom gradu
Next Kalesija: Obilježena godišnjica bitke na Lisači i pobjede bosanske armije

You might also like

Ekonomija/Biznis

Na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda prisutno 8 bosanskih kompanija

  Jučer je Nirnbergu, Savezna Republika Njemačka, svečano otvoren najveći svjetski sajam organskih proizvoda – BIOFACH 2019, koji će trajati do 16. 02. 2019. godine. Šestu godinu za redom Vanjskotrgovinska

MADE IN BOSNIA-387

Organska tjestenina iz Vareša izvozi se u Njemačku i na druga tržišta

Mnogi u Bosni i Hercegovini Vareš povezuju sa rudarstvom. Ono što obično zaboravljaju je da se sam grad nalazi u dolini, ali da se teritorij opštine prostire preko velikih polja, šuma

Ekonomija/Biznis

U Travniku nastao domaći brend obuće – JUST-STAR modeli idu za Evropu, uskoro plasman i na domaće tržište

U martu 2021. godine Fadil Salihović i njegova supruga Karmela su pokrenuli vlastitu veleprodaju i maloprodaju odjeće i obuće. Kako je on već radio u tvornici obuće na poziciji menadžera