Cazin: Zanimljiva izložba na otvorenom povodom Dana državnosti

Cazin: Zanimljiva izložba na otvorenom povodom Dana državnosti

Danas su Cazinjani pozitivno iznenađeni jedinstvenom izložbom na otvorenom koja je “osvanula” u samom centru grada Cazina.

Riječ je o izložbi autora-slikara i umjetnika Husnije Topića, a koja je postavljena povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovo je jedan zanimljiv, umjetnički način obilježavanja ovog važnog datuma u historiji naše države.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je topic-cazin.jpg

Topić je poznat po svojim neobičnim radovima koji krase mnoge domove u Krajini, a rođen je u Cazinu 1965. godine. Bosanskohercegovački je likovni umjetnik, slikar, član ULUBIH. Živi i radi u rodnom gradu gdje i stvara svoja umjetnička djela koja izlaže u državi i inostranstvu. Zaposlen je u Osnovnoj školi “Cazin II” gdje predaje likovnu kulturu od 1990. godine.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je topic.jpg

Djelo Husnije Topića je po svemu jedinstveno i unikatno i po njegovom stvaranju prepoznaje se krajiška narav i na njegovim platnima, oslikava se veliki mukotrpan rad, pa se sve ono što osjeća i što je kroz djetinjstvo osjećao prenosi na platno jedinstvenim načinom rada.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 20191123_120006.jpg

Pored epske tematike istraživač je bosanske etnologije, bosanskih arabeski, starih pergamenata, rukopisa i izgled drevnih građevina.

Izvor: Cazin.net

Previous Bolja veza između Tuzle i Sarajeva: Završeni svi radovi na prijevoju Karaula
Next Kanada: Povodom Dana državnosti počast našoj državi u Hamiltonu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Kralj sevdalinke: Godišnjica rođenja Safeta Isovića

Safet Isović, čovjek koji je proslavio bosanski izvorni melos, rođen je 8. januara 1936. godine u Bileći. O legendi sevdalinke, rahmetli Safetu Isoviću, dobri Vehid Gunić će između ostalog zapisati

KULTURA I UMJETNOST

Valentina i Vedran, svjetski prvaci u argentinskom tangu: U njihovom plesu nije ih spriječio ni rat

  Valentina Vavra i Vedran Marčeta, svjetski prvaci u argentinskom tangu, dokaz su da je radom, trudom i odricanjem moguće ispuniti sve ciljeve. Uživaju u plesu i to se vidi

KULTURA I UMJETNOST

Bosančica, begovsko pismo, bukvica, ćirilica…

Rasprostranjenost upotrebe ovog pisma podudara se sa rasprostranjenošću bosanske srednjovjekovne države. Na taj se način bosančica upotrebljavala i u Novopazarskom sandžaku. Među bosanskim muslimanima bosančica je bila najviše raširena u begovskim