Sandžak traži specijalni status

Sandžak traži specijalni status

Na skupu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka u Novom Pazaru upućen je poziv međunarodnoj zajednici da zakaže konferenciju o Sandžaku. Ponovljen je i zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u obraćanju na skupu “Sandžak -naša kuća”, pred nekoliko hiljada aktivista i pristalica stranke u hali Pendik, rekao da državni organi Srbije negiraju genocid i zločine nad Bošnjacima, kao i da je “specijalni status za Sandžak odgovor na sve probleme građana Sandžaka”.

“Pozivam međunarodnu zajednicu da zakažemo međunarodnu konferenciju o Sandžaku. Sandžak se mora riješiti. Pozivamo EU, Savjet Evrope, UN, OSCE, da u skladu sa istorijskim činjenicama, pozovu sve zainteresovane strane, da zakažemo i održimo međunarodnu konferenciju”, rekao je Ugljanin.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je poručio zvaničnicima EU i Srbije da ne priznaju Akcioni plan za manjine (Poglavlje 23) ali da će stranka na čijem je čelu nastaviti borbu kroz državne institucije, Skupštinu Srbije i opštine da se zalaže za svoje programske ciljeve za status Sandžaka, kao i da će od danas uključiti i Bošnjake koji žive u zapadnim zemljama da, kako je naglasio, traže pravdu za Sandžak.

“Da oni tamo, kod tih zemalja koje se pitaju za našu budućnost, i u Americi i Evropi, traže to pravo. Mi ćemo se izboriti da Sandžak dobije svoj status jer samo tako možemo da obezbijedimo sigurnu budućnost”, poručio je Ugljanin obraćajući se u svojstvu osnivača Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i aktuelnog vijećnika.

Prema njegovim riječima, SDA Sandžaka nije konkurent nijednoj političkoj opciji ni stranci jer je to, kako ju podvukao, ideja slobode i slobodnog Sandžaka.

Na skupu je upućena i čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovini, kao i 20. novembra Dana Sandžaka, a zvaničnici SDA Sandžaka su svojim govorima podsjetili da je SDA Sandžaka već 29 godina parlamentarna “stranka koja je učinila sve što je moglo da se učini mirnim putem kroz institucije sistema”.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović je rekao da jugoslovenska kriza još nije riješena i da je Srbija u sukobu sa svim komšijama.

“Pretenzije na teritoriju Bosne i Hercegovine nikad nisu bile otvorenije. Danas, kada Vučić kaže Kosovo misli Republika Srpska, takozvana Republika Srpska. Zna i on da je pitanje Kosova odavno završeno, međutim to ga ne sprječava da, zajedno s Dodikom, sanja neke snove o Republici Srpskoj i prisajedinjenju tog manjeg bh. entiteta Srbiji. Zbog toga se SDA Sandžaka zalaže da čitav ovaj prostor približi NATO-u, za nas jedinom garantu mira i stalnog povjerenja i saradnje između država i naroda u ovom regionu”, poručio je Imamović.

SDA Sandžaka, kao dio Stranke demokratske akcije u bivšoj Jugoslaviji djeluje od uvođenja višestranačja 1990. godine. Danas je registrovana kao stranka bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji i participira u vlasti u sandžačkim opštinama. SDA Sandžaka u parlamentu Srbije ima dva narodna poslanika i dio je opozicije.

Predstavnici SDA Sandžaka su u prethodnom periodu obišli skoro stotinu mjesta i gradova u Sandžaku i građanima predstavili Program o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak i status Bošnjaka.

(AA/MiruhBosne)

Previous Zanimljivi podaci: Većina bosanskih građana ne podržava pridruživanje EU
Next Brčanski Bimal kupio fabriku jestivog ulja u Vojvodini

You might also like

SANDŽAK

Sandžak: Najavljena rekonstrukcija i restauracija stare čaršije i Isa-begovog hamama u Novom Pazaru

Grad Novi Pazar, Direkcija za vakufe Republike Turske i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) potpisaće uskoro trojni protokol o izradi projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i restauraciju stare čaršije i

SANDŽAK

Bošnjaci su dali pečat crnogorskoj nezavisnosti

To što se nalazimo u izbornoj godini glavni je razlog zapaljive retorike koju posljednjih dana slušamo u crnogorskom parlamentu, smatra lider Bošnjačke stranke Rafet Husović, ali upozorava da pozivi na

SANDŽAK

Za policijske torture iz 90–tih u Sandžaku niko nije odgovarao

Sulejman Muratović, rođen 1935, iz sela Žitnića, u opštini Sjenica, jedan je od 15.000 Sandžaklija, koji su tokom devedesetih godina prošlog vijeka preživjeli policijsku torturu pod optužbom da se bave