Ponajbolji igrač kluba kojeg je kupio Ibrahimović: Nisam Hrvat, ja sam Bosanac

Ponajbolji igrač kluba kojeg je kupio Ibrahimović: Nisam Hrvat, ja sam Bosanac

Ponajbolji igrač Hammarbyja, kluba kojeg je jutros kupio Zlatan Ibrahimović, švedski veznjak bosanskih korijena Darijan Bojanić (24), javio nam se na tečnom bosanskom i ispričao što se događalo iza kulisa dolaska novog šefa, piše Germanijak.

Klub je već sad na vrlo stabilnim nogama, a to smo doznali iz prve ruke. Naime, letimičan pogled Hammarbijevu momčad na Transfermarktu otkrio je kako u klubu igraju dvojica ‘Hrvata’, golman Davor Blažević i veznjak Darijan Bojanić, barem tako piše na najpopularnijoj stranici koja prati tržište nogometaša, no kad smo se obratili švedskim kolegama za pomoć i nabavili broj, otkrili smo kako je netko krivo unio njihove podatke… pišu Hrvati.

„Nisam Hrvat, porijeklom sam iz Bosne i Hercegovine. Majka mi je Hrvatica, ali otac je iz Bosne pa se ja deklariram kao Bosanac. Blažević također, neko je krivo unio naše podatke,“ izjavio je za Germanijak jedan od najskupljih igrača Hammarbyja Darijan Bojanić.

Veznjak Hammarbyja rođen je u Švedskoj devedesetih godina, cijeli život je u Skandinaviji, ali baš kao većina djece tamošnjih imigranata s ovih prostora – tečno govori naš jezik.

„Rodio sam se u Švedskoj i nikad nisam živio u Bosni i Hercegovini. Roditelji su ovdje od sredine 90-ih kad sam ja rođen. Pričamo kući na našem jeziku, zato ga i ja tako dobro govorim,“ otkrio nam je na kraju uvoda pa smo se bacili na posao. „Zlatanov dolazak? Nemam nekih značajnijih komentara na to. Ne znam što bih uopće rekao. Ne znam je li loše ili dobro,“ započeo je.

„Nije dolazio u klub, naši ljudi su išli u SAD. Sportski direktor Hammarbyja otputovao je prije nekoliko dana u Los Angeles i jutros pročitam kako nam je Ibra novi vlasnik. Šta će to značiti za klub? Nisam siguran koliko je dobro što će se mješati u transfere ili ne znam šta,“ priča nam Bojanić.

„Čitao sam kako će za početak samo uložiti u skautsku mrežu i poboljšati našu fudbalsku akademiju, ali dugoročno šta će nam to donijeti, ne znam šta bih vam rekao.“

Ibrakadabra kaže kako planira klub pretvoriti u najmoćniji fudbalski kolektiv u Skandinaviji, no Bojanić nam otkriva kako je ionako riječ o instituciji na tim prostorima…

„Hammarby je najpopularniji klub u cijeloj Skandinaviji, ne samo u Švedskoj, nego i u okolici, Norveška, Danska, Finska… Imamo vojsku vjernih navijača, na svakoj domaćoj utakmici imamo po 30.000 navijača. Stadion nam je ispunjen do posljednjeg mjesta,“ priča Darijan.

Zvuči kao fanatična skupina, a takve često ne vole kad im se bogati biznismeni mješaju u klupska posla, no Ibra izgleda nije tek dosadan poslovnjak iz perspektive navijača Hammarbyja, koji ne da nemaju ništa protiv njegovog ulaska u klub, naprotiv…

„Ovo što sam čuo, niko se ne buni baš previše. Izgleda mi kao da im je drago, ali ovi iz Moldea mu izgleda ne mogu oprostiti. Nazivaju ga izdajnikom i nisu baš presretni što je odabrao ući u drugi klub,“ priča Bojanić, koji je jedan od najboljih igrača kluba.

Transfermarkt ga procijenjuje na 1.200.000 eura i jedino je kolega iz veze, Muamer Tanković, također igrač koji vuče korijene iz Bosne i Hercegovine, vrijedniji. On naime košta 200.000 eura više i donedavno je bio najvrijedniji klupski eksponat, ali više ne…

„Prodali su ga u Genou za oko 2.000.000 eura i odlazi u januaru. Uglavnom živimo od prodaje ponajboljih igrača, ljetos smo za 2.800.000 eura prodali Odilona Kossounoua u Club Brugge,“ otkriva veznjak Hammarbyja.

Igrače uglavnom dovode bez odštete i kasnije preprodaju u Evropu, tako je došao i Darijan, koji je u sezoni 2018/19. stigao kao slobodan igrač iz Helsingborga. Zasad jako dobro gura jer je jedan od najboljih igrača u klubu s četiri gola i 12 asistencija u 29 utakmica. Trenutno su mu 24 godine i još nema nijedan nastup za seniorsku reprezentaciju, ali ih je skupio desetak u mlađim uzrastima, po četiri za selekcije Švedske U17 i U19, a dvaput je zaigrao i za U21 selekciju te je zabio jedan gol.

Da li će novi selektor Bosne i Hercegovine obratiti pažnju na ovog igrača?

Previous Već na proljeće moguć početak gradnje prve dionice magistralne ceste Tuzla – Sarajevo
Next Predstavljena knjiga ‘Od stećka do nišana u Bosni i Hercegovini’

You might also like

SPORT

Krov „Mejdana“ krasi fotografija košarkaških prvakinja Evrope iz 1989. godine

  Na današnji dan 1989. godine košarkašice Jedinstva Aide iz Tuzle osvojile su naslov prvakinja Evrope i to je jedina klupska titula u ženskoj konkurenciji osvojena u historiji bosanskohercegovačkog sporta. 

SPORT

Dijamantna liga predstavila najbolje na 800 metara: Amel Tuka bez premca u 2015. godini

Na oficijelnoj internet stranici atletske IAAF Diamond league (Dijamantna lige) danas su predstavljene najbolje trke na 800 metara u 2015. godini, odnosno pet najuspješnijih pobjednika, gdje je bez premca na

SPORT

Džumhur: Bitno da narednu sezonu počnem dobro (VIDEO)

  Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur sinoć je proglašen za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u izboru “Ne­za­vi­snih no­vi­na” i Ra­dio-te­le­vi­zi­je BiH.