Britanski listovi o našoj zemlji: Najnetaknutija priroda u Evropi

Britanski listovi o našoj zemlji: Najnetaknutija priroda u Evropi

Dva ugledna britanska lista, ‘The Sunday Times’ and ‘Daily Mirror’, ovog su vikenda posvetili značajnu pažnju promociji glavnog bosanskohercegovačkog grada kao “najživljem” gradu na Balkanu te savršenim izborom za vikend putovanje, prenosi N1.

Prvo izdanje popularnog sedmičnika ‘The Sunday Times’ u decembru objavilo je priču o Sarajevu kao nezaobilaznoj destinaciji koja se opet nalazi na mapi svjetskih skijališta.

“Zatvorite oči i zamislite Sarajevo. Šta vidite? Slika vjerovatno ne uključuje skijalište. Ali trebala bi, jer se ovaj grad koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, vratio na kartu skijališta”, piše ‘The Sunday Times’.

Grad je povezan s Londonom direktnim letovima, a dnevna ski-karta košta samo 22 britanske funte, naglašava britanski list, podsjećajući da ista karta u francuskom Meribelu košta duplo više.

“Ako vas je ovo natjeralo da planirate ‘Ski vikend’, onda neka bude upravo tako”, savjetuje jedna od najčitanijih britanskih novina, dodavši da grad nudi mnogo više od ski-staza i snijega.

Osvrnuvši se na bogatu historiju grada ali i na još svježe tragove iz prethodnog rata, vidljive u pukotinama na sarajevskim ulicama i mnogim zgradama, subotnje izdanje dnevnika ‘Daily Mirror’ promoviše Bosnu i Hercegovinu kao mjesto s “najnetaknutijom prirodom u Evropi”.

“Iako je broj posjetitelja značajno porastao proteklih godina, ovo je još uvijek jedna od posljednjih neiskorištenih destinacija za turiste”, piše britanski dnevnik, navodeći da britanske turiste od Bosne i Hercegovine dijeli samo let od dva i pol sata otkad je bosanska kompanija ‘FlyBosnia’ uspostavila direktni let između Sarajeva i Londona.

Vožnja starim tramvajem kroz glavni grad, mjesto atentata na austrougarskog vojvodu Franza Ferdinanda, muzej ‘Tunel spasa’, i tradicionalna bosanska kuhinja samo su neke od preporuka novinara Andrewa Jamesona, kao i nezaobilazni Mostar na jugu zemlje, koji je dom čuvenom Starom mostu.

Priču o putovanju u Bosni i Hercegovini Jameson je zaključio mišlju o njenoj prijestolnici.

“Jednom kada zagrebete ispod površine ovog grada, shvatit ćete da ga rat ne definiše. Sarajevo je preživjelo”, zaključuje Jameson.


Previous Kik-bokser Edin Vučelj - svjetski prvak!
Next Završeno uređenje parka At mejdan i šetališta hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanska oaza zdravlja i mira: U fojničkom Reumalu povećan broj noćenja za više od 70 posto

Lječilište Reumal Fojnica ostvarilo je u prva tri mjeseca ove godine 72,42 posto više noćenja u odnosu na isti period lani.Uprava “Reumala” kao razloge za povećanje broja noćenja i prihoda

TURIZAM

Turci iz Austrije sve češće dolaze u Bosnu i Hercegovinu

Građani Bosne i Hercegvine koji žive u inozemstvu ili kako smo to posljednjih godina navikli govoriti – u dijaspori, najbolji su promotori i ambasadori svoje domovine Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući

TURIZAM

Turizam u stalnom rastu: Najviše noćenja ostvarili turisti iz Turske

  U Bosni i Hercegovini u mjesecu maju 2018. turisti su ostvarili 150.265 posjeta, što je više za 18,1% u odnosu na april 2018. i za 9,0% više u odnosu