Završeno uređenje parka At mejdan i šetališta hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića

Završeno uređenje parka At mejdan i šetališta hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića

Završena je rehabilitacija parka At mejdan i uređenje šetališta hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića, a građani su u srcu grada dobili veći i uređeniji prostor za odmor i relaksaciju. Postojeće šetalište je prošireno i uređeno.

Naime, asfaltna površina više nema tu namjenu, asfalt je uklonjen, prošireno šetalište, nasuta zemlja i napravljena nova zelena površina. U At mejdanu se sada šetalište proteže duž obale Miljacke – od Latinske ćuprije, sve do Ćumurija mosta, a postavljene su i nove klupe i korpe za otpatke. Osim toga, šetalište je obogaćeno novim stablima, te je cijelom dužinom zasađeno 13 lipa. Stabla su zaštićena i oko njih su urađene tzv bordure.

Na novim zelenim površinama je zasađena trava i izgrađena kamena podloga za slobodnostojeće bašte. Drveće u parku je okresano i uređeno, a posađena je i živa ograda na cijeloj dužini s gornje strane parka i prema autobuskom stajalištu.

Uređeni su kameni ivičnjaci dužinom šetališta, te postavljeni novi betonski ivičnjaci s donje strane prema Miljacki. Uređene su i staze koje spajaju šetalište sa parkom At mejdan.

U At mejdanu smo danas zatekli Irmu i Maidu, studentice druge godine Pedagoškog fakulteta u Sarajevu. Obje žive u Starom Gradu i kažu da često prolaze parkom. „Skoro svakog dana prolazim ovuda i jako mi se sviđa kako park sada izgleda. Puno je veći i ljepši, ima dosta više zelenila nego prije“, rekla je Irma.

Jedna od prolaznica koju smo sreli u parku je i Maida Bandić, majka dvoje male djece. Kaže da često, čekajući kombi prevoz, sa djecom provodi vrijeme u parku. „Posebno mi je drago što je zeleni prostor veći i djeca mogu da ‘trčkaraju’ bez bojazni od automobila“, ispričala je Maida.

Image

Projekat je finansirala Općina Stari Grad iznosom od oko 90.000 KM, a kako je ranije kazao općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić na ovom lokalitetu se radilo i prethodnih godina.

“U proteklim godinama smo uložili značajne napore u oživljavanje lokaliteta At mejdan i nastojali smo da mu vratimo izgled koji zaslužuje. Prije osam godina, zahvaljujući podršci iz prijateljskog grada Bursa, sagradili smo Bakr-babinu džamiju u At mejdanu, a prije pet godina završili smo i konzervaciju ostataka medrese, harema i džamije na tom lokalitetu i tako ovaj prostor sačuvali od zaborava,” podsjetio je Hadžibajrić. Rehabilitacijom parka i uređenjem šetališta hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića – koja ovaj naziv nosi od marta prošle godine, građani su u srcu grada dobili jedan mirni kutak, za opuštanje, šetnju i odmor.

Radove su izvodili KJKP ”RAD” i KJKP ”PARK” d.o.o. Sarajevo. Stručni nadzor nad izvođenjem projekta vršio je Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, a investiciono-tehnički nadzor firma Ambijenta.

Park At Mejdan nalazi se na lijevoj obali Miljacke, između Latinske ćuprije i Mosta Ćumurija i prostire se na površini od oko 2500 kvadratnih metara. U drugoj polovini 15. vijeka služio je kao mjesto trgovine konjima i hipodrom, te je tako dobio ime At mejdan. Više puta mu je kroz historiju mijenjan naziv, a ime At Mejdan vraćeno mu je 1993.godine. Središtem At Mejdana danas dominira muzički paviljon izgrađen 1913. po projektu Josipa Pospišila, razoren tokom Drugog svjetskog rata, te iznova sagrađen 2004. godine.

Previous Britanski listovi o našoj zemlji: Najnetaknutija priroda u Evropi
Next Podijeljena humanitarna pomoć nastradalom stanovništvu Albanije

You might also like

TURIZAM

Trnovo: Izgrađen most na rijeci Bijeloj; U toku izgradnja “Kuće spasa“ na Bjelašnici

U Mjesnoj zajednici Dejčići, na rijeci Bijeloj završena je gradnja mosta. Vrijednost ugovora je 71.453,25 KM, investitor je Općina Trnovo, radove je izveo Centar Han d.o.o, a nadzor Arting BH.

BH RAZGLEDNICA

Turisti iz svih krajeva svijeta uživaju u obilasku Sarajeva

Sunčani i neradni januarski dan brojni građani Sarajeva iskoristili su za šetnju glavnim gradskim ulicama uz turiste koji su pristigli iz gotovo svih krajeva svijeta, piše Anadolu Agency (AA). Kod

BH RAZGLEDNICA

Prestižna nagrada za Turističku zajednicu Kantona Sarajevo

  Turistička zajednica Kantona Sarajevo dobila je priznanje za najbolje organizirani štand na 22. međunarodnom sajmu turizma EMITT 2018., koji se četvrti dan održava u Istanbulu. Nagradu je uručila direktorica