U općini Pale u FBiH otvoren Agro-kulturni centar

U općini Pale u FBiH otvoren Agro-kulturni centar

Udruženje za ruralni razvoj općine Pale u FBiH, uz podršku lokalne zajednice, Vlade Bosanskopodrinjskog kantona i IFAD-udruženja otvorilo je Agro-kulturni centar u ovom dijelu BPK Goražde.

Po riječima predsjednice udruženja Aide Crnčalo, u izgradnju i sanaciju objekta uložena su značajna sredstva, a još je važnija svrha ovog višenamjenskog objekta.

“Kao udruženje koje gaji našu tradiciju, kulturu i običaje u sklopu centra uredili smo bosansku sobu, s detaljima specifičnim za bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju. Takođe, dio objekta namijenili smo za održavanje određenih radionica i kurseva. U prethodnom periodu kroz projekte UNDP-a organizirali smo edukaciju krojenja i šivenja za 21 ženu iz lokalne zajednice i nabavili četiri industrijske šivače mašine, koje će se i dalje koristiti za nove edukacije”, pojasnila je Crnčalo.

Istakla je da je prije tri godine nastala ideja koja u fokusu ima promociju tradicionalne bosanske kuhinje i tradicionalne pjesme.

“Tako smo i ove godine uz otvaranje Agro-kulturnog centra priredili druženje žena koje su uveličale i žene iz Goražda, Sarajeva, Živinica, Ustikoline. Planiramo nastaviti tu tradiciju s ciljem očuvanja narodnih običaja, promocije gastro ponude karakteristične za ovaj kraj te žene kao stuba porodice, društva i razvoja”, istakla je predsjednica Udruženja žena za ruralni razvoj općine Pale u FBiH.

Previous Nastavak projekta solarnog osvjetljenja Starog grada Ostrožac
Next Nigerijski studenti svjedoče o nasilju hrv. policajaca (VIDEO)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Amerikanac Mathieu u svojoj kući napravio muzej sa suvenirima iz Bosne

Chris Mathieu je tri desetljeća života posvetio Bosni i Hercegovini, a u kući u Minnesoti napravio je pravi muzej. Suveniri sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, amblemi, dresovi,

KULTURA I UMJETNOST

Međunarodna konferencija „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“

Međunarodna konferencija „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“ održat će se 7. novembra 2019. godine će se u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

HISTORIJA

BOGUMILSKO PRIHVATANJE ISLAMA -Puritanska vjera koju oni traže toliko vijekova

.. Možemo sada istumačiti psihiku bosanskih bogomila u toj dobrovoljnoj izlamizaciji. Ogorčeni na katolike i pravoslavne, kao na idolopoklonike, proganjani od kralja Tomaša i nasilno obraćani u rimsku vjeru, omraženi