Brčko: Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade i Studen & CO Holding GmbH

Brčko: Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade i Studen & CO Holding GmbH

Memorandum o razumijevanju između Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Studen & CO Holding GmbH potpisan je danas u Gradskoj vijećnici Brčko.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta nakon potpisivanja, rekao je da je ovo najveća investicija od uspostavljanja Distrikta, koja predviđa oko pola milijarde konvertibilnih maraka za ulaganje u distrikt i zapošljavanje 4.000 ljudi.

„Drago mi je što smo ovaj memorandum zaključili na obostrano zadovoljstvo i odlučili smo da u narednom periodu intenzivno radimo na sprovođenju ove inicijative, što bi trebalo da koristi isključivo građanima distrikta. Inicijativa nije usmjerena samo na realizaciju onih projekata koji su uključeni na ovoj okvirnoj listi, već prije svega, znači stvaranje pravnog okruženja koje će omogućiti drugim investitorima da dođu u Brčko i ostvare svoj poslovni interes u narednom periodu. Biće ulaganja u poljoprivredu, privredu, turizam i to je veliki iskorak za Distrikt ”, rekao je Milić i dodao da će prve konkretne aktivnosti na sprovođenju ove inicijative početi od sljedeće godine.

Predsjednik Upravnog odbora Studen & CO Holding Ilija Studen izjavio je da je važno vratiti privredu i ekonomiju u Brčko distrikt BiH, a sve s ciljem da građanima pruži bolji kvalitet života.

„Veliko mi je zadovoljstvo i cijelom timu iz naše korporacije koji je radio na ovom konceptu što smo danas imali priliku da potpišemo ovaj memorandum. Optimistični smo i entuzijastični. Izgradnja slobodnih zona osnova je kako bi se brzo dovele firme koje bi proizvodile u distriktu i počele zapošljavati ljude ljudi. Takođe je realno započeti rad na razvoju eko-ruralnog turizma, poljoprivrede i voćarstva, koji će se temeljiti na zdravoj hrani “, rekao je Studen.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da je ovo nova pozitivna stranica u razvoju distrikta i stvaranje osjećaja perspektive za sve ljude koji žive na ovom području.

“Ovo nije samo investicija za Brčake, to je investicija i za mnoge druge građane. Cijenim da Skupština ima značajnu ulogu u ovom procesu i imaćemo puno posla posebno kada je riječ o donošenju zakona koji će omogućiti bržu i efikasniju realizaciju svih tih projekata kao i rješavanje prostorno-planskih dokumenata. Od Vlade imamo jasnu opredijeljenost, imamo dokazanog partnera Studen & CO Holdings. Imamo vrlo javan i transparentan proces u sprovođenju svih ovih aktivnosti i neće biti ništa nepoznato u cijelom ovom procesu “, rekao je Kadrić.

Memorandum o razumijevanju potpisali su gradonačelnik Siniša Milić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i predsjednik Skupštine Esed Kadrić, te Ilija Studen, predsjednik STUDEN Holdinga, Mitja Kovačić, potpredsjednik Studen & CO Holdinga i Nataša Pucar, direktor korporativnih komunikacija Studen & CO Holdinga.

Ilija Studen je Bosanac iz Beča. U domovini i Brčkom poznat je po uspješnoj fabrici ulja Bimal.

Previous Nigerijski studenti svjedoče o nasilju hrv. policajaca (VIDEO)
Next Imam Ahmed Hrustanović objavio ratna pisma svoga oca: Priča je ovo svih nas iz Srebrenice

You might also like

Ekonomija/Biznis

U prvom krvartalu 2018. godine Tešanj izvezao 365 miliona KM

  “Njegovanje rada i radne kulture čini 70 posto uspjeha Tešnja. Druga stvar je da ovdje privrednici znaju odabrati partnere i nije ih stid pitati s kim rade”, ovako komentariše

Ekonomija/Biznis

Biznis čaršija! Tradicionalni sajam u Tešnju okupio 300 izlagača iz nekoliko država svijeta

Međunarodni sajam privrede u Tešnju, 15. po redu, otvoren je danas, a do 16. juna predstavit će se 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva, na šest hiljada kvadratnih

Ekonomija/Biznis

Kakanjski rudnik dobio novu opremu vrijednu 21 milion maraka

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine predala je na upotrebu kakanjskom Rudniku mrkog uglja širokočelnu opremu i transportni sistem za podzemnu eksploataciju uglja vrijedne 21 milion KM. Oprema je u jamu Begići-Bištrani