Trgovinska razmjena s Austrijom veća od milijardu eura – Bosna i dalje u suficitu

Trgovinska razmjena s Austrijom veća od milijardu eura – Bosna i dalje u suficitu

Iako su ekonomske prilike u 2019. godini bile nešto lošije, ipak su ostvareni dobri rezultati kada je u pitanju bilaterarna razmjena između Bosne i Hercegovine i Austrije, kazao je Andreas Meindl, trgovinski savjetnik austrijske ambasade na zadnjem ovogodišnjem Austrian Business Circleu koji je održan sinoć u Sarajevu.

“U periodu od januara do augusta izvoz Austrije prema Bosni i Hercegovine je porastao za 7,2 posto, dok je izvoz BiH prema Austriji porastao za 8,6 posto. Na osnovu ovih podataka računamo da će ukupan trgovinski volumen između Austrije i BiH 1,1 milijardi eura”, naveo je Meindl, dodajući da Bosna i Hercegovina i dalje bilježi suficit.

Predstavljajući rezultate godišnje ankete ABC-Indikator koju provode među austrijskim kompanijama u BiH, Meindl je istakao da je ove godine procenat odgovora bio 36 posto.

“S obzirom da to radimo širom svijeta u odabranim zemljama, sretan sam da smo najveći broj odgovora dobili upravo u BiH”, poručio je on.

Ocjenjujući razvoj ukupne ekonomske klime/privredne situacije u zemlji, oko 50 posto kompanija smatra da je u proteklih godinu dana ona ostala ista, dok se 30 posto ispitanika izjasnilo da se situacija pogoršala.

Drugo pitanje odnosilo se na razvoj prometa, stanja narudžbi, iskorištenosti kapaciteta, broja uposlenih i investicionog volumena, a brojevi pokazuju zadovoljavajuće stanje austrijskih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Politička stabilnost, pravna sigurnost i smanjenje birokratije su TOP 3 teme i područja u kojima su poželjne reforme, mišljenja su austrijska preduzeća.

Kako bi se mjesto poslovanja napravilo atraktivnijim, poželjna su poboljšanja u oblasti infrastrukture, kupovne moći kvalificiranosti radne snage.

Inače, djelatnost pružanja usluga, proizvodnje i prodaje austrijskih kompanija u Bosni i Hercegovini su skoro ravnomjerno zastupljenje i ostvaruju milionske promete.

Za kraj, izrazio je zadovoljstvo što je i Trgovinski odjel Austrijske ambasade jednim dijelom doprinio tome i potpomogao procese i dobre poslovne rezultate brojnim događajima, sajmovima i networkig aktivnostima koje su organizovali tokom ove godine, piše Akta.

Previous Jedina leteća lisica u Evropi (Video)
Next Švedski akademik Peter Englund će bojkotovati dodjelu Nobelove nagrade za književnost

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanska kompanija ‘LED Vision’ – Prave svijetleće saobraćajne znakove

Kompanija “LED Vision” iz Lukavca, proizvođač LED rasvjete, proširila je asortiman veoma interesantnim proizvodom. Radi se o saobraćajnom znaku koji, ujedno, ima ulogu osvjetljenja pješačkog prijelaza u kontrastu osvjetljenja ulične

MADE IN BOSNIA-387

Gračanica od posla čaršija (VIDEO)

  Gračanica – od posla čaršija, općina je na čijem se području proizvodi namještaj, liftovi,  SIM kartice, betonske konstrukcije, pelet, kožna galanterija, komponente za autoindustriju. A Gračanlije su proizvele i

MADE IN BOSNIA-387

Firma Benedict iz V. Kladuše jača proizvodnju ventilacijske i elektro opreme, upošljavaju desetine novih radnika

  Firma Benedict iz Velike Kladuše, koja se bavi proizvodnjom ventilacijske i elektro opreme, uskoro će zaposliti 25 radnica i to u sektoru proizvodnje elektro opreme, rekao je eKapiji direktor firme Amir