Takmičenje iz matematike: Ahmed i Amel prvi i treći u Evropi

Takmičenje iz matematike: Ahmed i Amel prvi i treći u Evropi

Samo nekoliko dana od objave istraživanja Međunarodnog programa za procjenu znanja i vještina (PISA) po kojem je naša zemlja na 62. mjestu, matematičari iz Bugojna osvojili zlato i bronzu na međunarodnom takmičenju.

Sedamnaestogodišnji Ahmed i Amel “osvjetlali su obraz” osvojivši prvo i treće mjesto na međunarodnom matematičkom takmičenju The International Youth Math Challenge za regiju Evrope.

Uz mnogo rada i odricanja, kažu, nije teško biti uz rame s najboljima iz svijeta.

– Dokazao sam da sam među najboljima u svijetu, da i mi, ovako mala država, možemo da se takmičimo s državama kao što su Engleska, Amerika – priča “bronzani” Amel Ridžal.

– U matematici pronalazim svoj smiraj. Nakon šest godina učestvovanja na brojnim takmičenjima došla je kruna moga rada – navodi “zlatni” Ahmed Trkić.

Na ovo najveće onlajn međunarodno omladinsko matematičko takmičenje, na kojem studenti i srednjoškolci iz cijelog svijeta u tri kruga potvrđuju svoje matematičke vještine, prijavile su ih njihove profesorice.

– Da djecu motivišemo, da razbijemo taj njihov strah, da mogu bolje i da idu ka boljem – ističe Šeherzada Bajrović, profesorica matamatike u Srednjoj tehničkoj školi u Bugojno.

– Oni se ponekad boje da ne mogu biti rame uz rame s učenicima koji dolaze iz sredina koje nude bolje uslove obrazovanja. Mi smo pokazali da to možemo – poručuje Dženana Bevrnja, profesorica matamatike u Srednjoj tehničkoj školi u Bugojnu.

(Federalna/MiruhBosne)

Previous Klompe iz Bosne i Hercegovine odlaze u cijeli svijet (Video)
Next Ostao je u svom selu i nije se pokajao (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Potpisan Ugovor o medijskoj podršci povratku u Podrinje (Video)

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona (TK) Zlatan Muratović potpisali su danas Ugovor kojim je predviđena podrška

NAŠI DANI

Lani registrovan 1,1 milion vozila; godišnje povećanje od 10,49 posto

U 2019. godini u Bosni i Hercegovini je registrovano 1.175.731 cestovno vozilo, što u odnosu na 2018. predstavlja povećanje od 111.601 vozila ili 10,49 posto. U Federaciji Bosne i Hercegovine je registrovano 703.038

NAŠI DANI

Cijeli Uzbekistan jedan je veliki muzej

  Članovi bosanskohercegovačke ekspedicije ”Explorer” Ahmed Bosnić, Enver Imamović, Adi Krdžalić i Sami Abadan nešto više od 10 dana su boravili u Uzbekistanu. Po povratku u Sarajevo, u razgovoru s