Takmičenje iz matematike: Ahmed i Amel prvi i treći u Evropi

Takmičenje iz matematike: Ahmed i Amel prvi i treći u Evropi

Samo nekoliko dana od objave istraživanja Međunarodnog programa za procjenu znanja i vještina (PISA) po kojem je naša zemlja na 62. mjestu, matematičari iz Bugojna osvojili zlato i bronzu na međunarodnom takmičenju.

Sedamnaestogodišnji Ahmed i Amel “osvjetlali su obraz” osvojivši prvo i treće mjesto na međunarodnom matematičkom takmičenju The International Youth Math Challenge za regiju Evrope.

Uz mnogo rada i odricanja, kažu, nije teško biti uz rame s najboljima iz svijeta.

– Dokazao sam da sam među najboljima u svijetu, da i mi, ovako mala država, možemo da se takmičimo s državama kao što su Engleska, Amerika – priča “bronzani” Amel Ridžal.

– U matematici pronalazim svoj smiraj. Nakon šest godina učestvovanja na brojnim takmičenjima došla je kruna moga rada – navodi “zlatni” Ahmed Trkić.

Na ovo najveće onlajn međunarodno omladinsko matematičko takmičenje, na kojem studenti i srednjoškolci iz cijelog svijeta u tri kruga potvrđuju svoje matematičke vještine, prijavile su ih njihove profesorice.

– Da djecu motivišemo, da razbijemo taj njihov strah, da mogu bolje i da idu ka boljem – ističe Šeherzada Bajrović, profesorica matamatike u Srednjoj tehničkoj školi u Bugojno.

– Oni se ponekad boje da ne mogu biti rame uz rame s učenicima koji dolaze iz sredina koje nude bolje uslove obrazovanja. Mi smo pokazali da to možemo – poručuje Dženana Bevrnja, profesorica matamatike u Srednjoj tehničkoj školi u Bugojnu.

(Federalna/MiruhBosne)

Previous Klompe iz Bosne i Hercegovine odlaze u cijeli svijet (Video)
Next Ostao je u svom selu i nije se pokajao (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Na ceremoniji u Pazariću svečanu zakletvu položili pripadnici 16. generacije OSBiH

Pripadnici 16. generacije mladih vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću položili svečanu zakletvu i potpisali ugovore za prijem u

NAŠI DANI

Pripreme za EYOF: Velika akcija čišćenja stadiona “Asim Ferhatović Hase”

  Na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u ponedjeljak je organizirana akcija čišćenja povodom Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji će u februraru biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu,

NAŠI DANI

Godišnjica formiranja 2. korpusa ARBiH

U povodu obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj