25 godina rada Bosanske škole u Melbournu: Ispraćena 14. generacija maturanata

25 godina rada Bosanske škole u Melbournu: Ispraćena 14. generacija maturanata

Bosanci i Hercegovci u Australiji su još jednom svečano obilježili kraj školske godine – dodjelom diploma na ceremoniji maturske večeri. U petak, 6. decembra, u prepunoj Sali Mantra Bell City-a u Prestonu, ispraćena je 14- ta generacija učenika Bosanske škole u Viktoriji.

Zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, drugim učenicima, brojnim gostima i zvanicama iz Viktorijanske škole jezika, pod čijim se okriljem izučava i bosanski jezik, te ambasadorom BiH za Australiju i Novi Zeland, gospodinom Mirzom Hajrić, maturanti su na veoma svečan, dostojanstven ali i radostan način obilježili kraj svog školovanja u Bosanskoj školi. Ravnopravno sa drugim predmetima, oni su mogli izabrati i bosanski jezik kao izborni predmet, u okviru svog redovnog srednjoškolskog obrazovanja u Australiji. A sa druge strane, naši dragi maturanti iz dvije škole u Melbournu, su na taj način održali posebne lične, tradicijske, jezičke i kulturološke veze sa BiH – zemljom njihovih roditelja i predaka.

Zvanični dio programa otvorila je predsjednica Udruženja nastavnika bosanskog jezika u Viktoriji Aiša Hadžiahmetović, koja se u svom govoru dobrodošlice zahvalila svim prisutnima, ali i mnogim organizacijama i pojedincima u odsustvu, za izuzetan doprinos i podršku školi. Ove godine Škola bosanskog jezika obilježava dva velika jubileja – 25 godina osnivanja, i 15 godina od uvođenja VCE za bosanski jezik u australske škole.

Ističući imena pojedinaca koji su ličnim pregnućem i entuzijazmom osnovali školu, kao što su npr. Nehrudin Džambegović, Rašid Ćehić i Taib Ramović, zajedno sa radnom grupom nastavnika, kao i imena dva zaslužna nastavnika koji su prije 15 godina osmislili Nastavni plan i program za VCE bosanski u okviru australskog kurikuluma – a to su gospođa Munira Mitrić i Sead Omerović. Zahvalnost također pripada brojnim nastavnicima koji su tokom ovih 25 godina prošli kroz školu i dali svoje znanje, vrijeme, strpljenje i ljubav da bi se kontinuitet bosanskog jezika, bosanske kulture i tradicije održao i ovdje u Australiji.

Đaci Bosanske škole/


Ambasador BiH za Australiju i N.Z, gospodin Mirza Hajrić, čije je prisustvo dalo ovoj večeri jedan svečaniji ton, posebno je istakao svoju saradnju sa bosanskohercegovačkim zajednicama u Australiji, kao i zahvalnost roditeljima, učenicima i nastavnicima za njihove izuzetne napore u očuvanju veza sa domovinom. Pogotovo je apelirao na mlade roditelje da sa svojom djecom pričaju na bosanskom jeziku, jer je ta veza koja potiče iz kuće, zapravo najčvršća.

Zatim je uručio nagradne certifikate ambasade za tri najuspješnija učenika generacije maturanata u 2018. godini, a to su Omar Ahmetašević, Ayla Mešić i Ajna Merdan.
U tom smislu govorio je i Joe Tošić, zamjenik direktora VSL- a, ističući važnost očuvanja kulturoloških i, naravno, jezičkih posebnosti i identiteta u multukulturalnom australskom društvu.

A nekadašnja nastavnica u Bosanskoj školi, gospođa Munira Mitrić, osvrnula se u svom motivacijskom govoru na historijat i značaj postojanja škole.

Ispred Bosanske fondacije za budućnost obratila se studentica elektrotehnike iz BiH Aldina Bundavica, koja je trenutno u programu razmjene studenata, te uručila priznanja i vrijedne novčane nagrade najboljim učenicima, u ime osnivača Bosanske fondacije budućnosti, braće Edhema i Rešada Čustović, koji na ovaj način podržavaju rad Škole bosanskog jezika već godinama.

Svojom poezijom program su obogatile Aiša Hadšiahmetović i Suada Suljić, a neizostavna veteranka bosanske kulture u Melbournu, Nića Smailbegović je govorila stihove pjesme Omera Pobrića „Bosna je u meni“. Za razigranu atmosferu umjetničkog programa pobrinuo se KUD „Dukat“.

Ipak, vrhunac večeri je bila dodjela diploma i poklona maturantima, kada su se na veoma lijep i dirljiv način maturantima obratile njihove nastavnice Belma Geljić i Sada Makaš. Na kraju je ambasador Hajrić zasjekao maturantski kolač na kojem su bile simbolično naslikane bosanska i australska zastava. Slatko je bilo te noći i u doslovnom smislu.
U toku večeri tekla je i jedna humanitarna akcija za prikupljanje sredstava za liječenje učenice iz Tešnja, Lejle Adžić, koja boluje od raka. Prikupljena su značajna sredstva koja će biti upućena porodici u BiH.

Sve u svemu, bilo je to jedno izuzetno veče uz bogat i raznovrstan program kada je Bosanska škola u Viktoriji pokazala ne samo dobre organizacijske sposobnosti, već i lice istinske plemenitosti i ljubavi u pozitivnoj ideji povezivanja kultura Australije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Moja BiH

Previous Učiteljica organizuje zdrav doručak djeci iz svog razreda
Next Ruše rekorde: Proizvest će 15 miliona litara mlijeka

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine razgovarala sa ministricom pravde R. Austrije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković u Beču je održala sastanak sa ministricom pravde Republike Austrije Almom Zadić, na kojem su razgovarale

BAŠTINA

Otkrivanje zaboravljene muslimanske i bošnjačke prisutnosti u Sloveniji

Činjenica da je 1917. godine pisano o džamiji i reisu-l-ulemi je dokaz o značajnom jubileju IZ. Zato je IZ u Sloveniji 2017. označila kao jubilarnu i svečanu godinu. Planirana je

NAŠI LJUDI

Parlament Austrije: Desničari dobacivali parlamentarki Almi Zadić

  Alma Zadić, zastupnica u Parlamentu Austrije, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, prekinuta je nakratko tokom svog govora na sjednici Parlamenta riječima “nismo u Bosni”. Naime, austrijska parlamentarka našla se