Ruše rekorde: Proizvest će 15 miliona litara mlijeka

Ruše rekorde: Proizvest će 15 miliona litara mlijeka

Rekordnih 15 miliona litara bit će ove godine proizvedeno na području grada Cazina, pokazuju trenutne procjne. Ovaj je grad godinama vodeća lokalna zajednica, ne samo u Unsko-sanskom kantonu nego u čitavoj Federaciji BiH, po proizvodnji sirovog mlijeka. 

Veći proizvođači uvećavaju gazdinstva

Posljednjih godina i ovaj kraj, a i ovaj poljoprivredni sektor, pogodio je odlazak velikog broja stanovništva iz BiH. Sve je manji broj gazdinstava i neposrednih proizvođača mlijeka. 

Kako kaže Zuhad Poročić, predstavnik Općinske službe za poljoprivredu, taj se problem kompenzuje time da veći proizvođači uvećavaju vlastita gazdinstva, broj muznih grla, a samim time i obim proizvodnje. Ističe da je jedan broj poljoprivrednika ugasio proizvodnju, a mahom se radi o ljudima koji su otišli na privremeni rad u inostranstvo.

Većinom su to farmeri koji su imali manja gazdisntva sa po nekoliko muznih grla, a zbog promjene politike poticaja i rasta troškova, veliki broj njih je odustao od proizvodnje mlijeka, jer im se to nije isplatilo. Politika poticaja sada preferira veće proizvođače“, kazao je Porčić. 

Doprinjela i redovna isplata poticaja

Poročić naglašava kako je zadržavanju pozitivnog trenda, kada je riječ o proizvodnji mlijeka, doprinijela i redovna isplata poticaja iz općinskog i kantonalnog budžeta.

Ove godine imali smo situaciju da je lokalna vlast iz gradskog budžeta uložila 400.000 maraka u poljoprivrednu proizvodnju. Od toga je 170.000 bilo namijenjeno proizvođačima mlijeka i sva ta sredstva su isplaćena uredno i na vrijeme“, istakao je Porčić. 

Na području Cazina proizvodnjom mlijeka se bavi preko 1.000 domaćinstava, a najveći otkupljivač na ovom prostoru je mljekara “Meggle” iz Bihaća, koja veliki broj svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište, piše Agro Klub.

Previous 25 godina rada Bosanske škole u Melbournu: Ispraćena 14. generacija maturanata
Next Početak radova na probijanju tunela Zenica

You might also like

OTPOR BOSNE

Sanski Most: Cvijeće za sve koji su ugradili živote u temelj slobode

Simboličnim bacanjem cvijeća s gradskog mosta u rijeku Sanu, najmlađi žitelji Sanskog Mosta prisjetili su se svih koj su dali svoje živote za slobodu ovog grada. Ovaj događaj je postao

NAŠI DANI

Šarović: Ne interesuje me sastanak u Beogradu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Mirko Šarović poručio da ima puno važnijih pitanja. Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović

NAŠI DANI

Probne vožnje na relaciji Sarajevo – Zenica: Talgo vozovi na prugama u FBiH sljedeće sedmice

Pripreme za puštanje talgo vozova u promet u završnoj su fazi. Ovi savremeni vozovi koji se svrstavaju među najkvalitetnije u Evropi sljedeće sedmice će se naći na pruzi i tako