Christina Doctare vraća Nobelovu nagradu za mir

Christina Doctare vraća Nobelovu nagradu za mir

Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka koja je bila i tokom rata u Bosni i Hercegovini, prisustvovala je večeras protestima u Stockholmu gdje je poručila da vraća Nobelovu nagradu za mir, koju je dobila 1988. godine kao članica mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Obraćajući se na skupu, organizovanom zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, kazala je da vraća svoju nagradu.

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Normmalm trgu u Stockholmu u znak protesta zbog večerašnje ceremonije dodjele Nobelove nagrade za 2019. godinu koju je dobio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, negator genocida počinjenog u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici 1995. godine.

“Dok god živim, svjedočit ću kako se istina o užasnom ratu nikada ne bi negirala”, kazala je večeras pred nekoliko stotina građana, među kojima su bile i majke Srebrenice i bivši logoraši.

Dodala je da je bila ponosna na Švedsku akademiju nauka i umjetnosti, međutim, sada osjeća sramotu i krivicu.

Izvor: Agencije

Previous Misterija kamenih kugli: 'U selu nema bolesnih, niko nije imao rak i dugo se živi' (Video)
Next Veliki domaći proizvodni centar voća i povrća otvara prodajno mjesto u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Novi tramvaji pristižu u Sarajevo

Sarajevo je u posljednjih mjesec dana dobilo dva nova tramvaja, od ranije naručenih 15. Drugi od 15 tramvaja je stigao ovih dana, a isporuka svih 15 se očekuje do ljeta.

BH RAZGLEDNICA

Snijeg očistio zrak u Sarajevu!

Ministar prostornog uređenja, građanja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Čedomir Lukić donio je Naredbu o ukidanju druge epizode “Upozorenje” i prve epizode “Pripravnost” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku

NAŠI DANI

Stoltenberg: NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH, da NATO ostaje predan