Stipendije za 105 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Stipendije za 105 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dodijelilo je stipendije učenicima prvog razreda u školskoj 2019/2020. godini koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ugovore su potpisali roditelji učenika i ovlašteni predstavnici resornog ministarstva.

Na ovaj način, kako je poručeno, Ministarstvo želi zajedno sa poslodavcima da privuče djecu na zanimanja trećeg stepena, što ne onemogućava učenicima, da ukoliko tokom školovanja žele nastaviti obrazovanje za četvrti stepen ili se odluče za fakultet to i ne urade.

Ove godine stipendije u iznosu od po 100 KM za deset mjeseci dobit će 105 učenika iz 11 srednjih škola, što je 1000 KM za svakog đaka na godišnjem nivou.

Među navedenim deficitarnim zanimanjima su: bravarski zavarivač i vodoinstalater, operator na CNC alatnim mašinama, moler-farbar, mesar, bravar, voćar – vinogradar – vinar, zavarivač, elektroenergetičar, keramičar-podopolagač, stolar – moler, stolar, rasadničar, krojač, hemijski čistač, autolakirer i autolimar.

Svrha ovih aktivnosti je, koje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo realizuje već treću godinu, je privući i ohrabriti učenike da se školuju za zanimanja koja su potrebna tržištu rada i  nema ih na evidencijama službi za zapošljavanje.

Previous Afganistan: Pripadnici OS BiH i članovi državne delegacije su dobro
Next Moja TV će biti ekskluzivna platforma odličnih bosanskih filmova i serija

You might also like

NAŠI DANI

Puljić: Bidenova administracija vraća sve na svoje mjesto

Američki Senat potvrdio je imenovanje Michaela Murphyja za novog ambasadora u Bosni i Hercegovini. U Washingtonu je Ivica Puljić. Američki Senat potvrdio je imenovanje Michaela Murphyja za novog ambasadora u

NAŠI DANI

Policija razbila proteste i tukla demonstrante ispred Skupštine Beograda

Policija je uhapsila desetke demonstranata, napadnuta je i ekipa Al Jazeere. Policija je razbila proteste ispred zgrade Skupštine Grada Beograda, nakon što je demonstrante prethodno zasula suzavcem. Grupa demonstranata gađala

NAŠI DANI

DerStandard: Zakulisni dogovor, vješto prikriven i držan u tajnosti

–Visoki predstavnik Christian Schmidt razmišlja o promjeni izbornog zakona, što stranka HDZ traži mjesecima. Konsultacije su izazvale kritike, piše austrijski list DerStandart u tekstu naslovljenom Kontroverze oko izbornog zakona u