Stipendije za 105 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Stipendije za 105 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dodijelilo je stipendije učenicima prvog razreda u školskoj 2019/2020. godini koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ugovore su potpisali roditelji učenika i ovlašteni predstavnici resornog ministarstva.

Na ovaj način, kako je poručeno, Ministarstvo želi zajedno sa poslodavcima da privuče djecu na zanimanja trećeg stepena, što ne onemogućava učenicima, da ukoliko tokom školovanja žele nastaviti obrazovanje za četvrti stepen ili se odluče za fakultet to i ne urade.

Ove godine stipendije u iznosu od po 100 KM za deset mjeseci dobit će 105 učenika iz 11 srednjih škola, što je 1000 KM za svakog đaka na godišnjem nivou.

Među navedenim deficitarnim zanimanjima su: bravarski zavarivač i vodoinstalater, operator na CNC alatnim mašinama, moler-farbar, mesar, bravar, voćar – vinogradar – vinar, zavarivač, elektroenergetičar, keramičar-podopolagač, stolar – moler, stolar, rasadničar, krojač, hemijski čistač, autolakirer i autolimar.

Svrha ovih aktivnosti je, koje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo realizuje već treću godinu, je privući i ohrabriti učenike da se školuju za zanimanja koja su potrebna tržištu rada i  nema ih na evidencijama službi za zapošljavanje.

Previous Afganistan: Pripadnici OS BiH i članovi državne delegacije su dobro
Next Moja TV će biti ekskluzivna platforma odličnih bosanskih filmova i serija

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Snagovo kod Zvornika: Obilježena 25. godišnjica ubistva 36 Bošnjaka

Otvaranjem šehidske česme danas je u Snagovu, na području opštine Zvornik obilježena 25. godišnjica ubistva 36 Bošnjaka. Među ubijenim, čija su tijela naknadno spaljena, bila su i djeca, stariji ljudi

NAŠI DANI

Apel Damira Belje: Ne glasajte za mene, molim vas pomozite svojim pozivima bolesnom Ernesu

Profesionalni bokser Damir Beljo, „bombarder s Neretve“ oglasio se na svom Facebook profilu povodom izbora za osobu godine na FACE TV, prenosi novinska agencija Patria. – Ja bih zamolio svoje

NAŠI DANI

Otvaranjem BKC-a i otkrivanjem spomen-obilježja počeli “Dani teočanskog otpora” (VIDEO)

  Otvaranjem novosagrađenog Bosanskog kulturnog centra i otkrivanjem spomenika šehidima Teočaka u naselju Omerovići, počelo je obilježavanje „Teočanskih dana otpora“ – manifestacije koja već 20 godina zaredom podsjeća na zasluge