“Bosansko zlato” od danas na berzi u Londonu

“Bosansko zlato” od danas na berzi u Londonu

Na Londonskoj berzi upravo se počelo trgovati donicama kompanije Adriatic Metals, koja je pronašla velike zalihe metala u Varešu – uključujući zlato i srebro, izvještava BiznisInfo. Već u prvim minutama zabilježene su i prve transakcije.

Trgovanje dionicama kompanije na berzi u Londonu počelo je jutros otvaranjem tržišta u 8 sati po lokalnom, odnosno u 9 po našem vremenu.

Dionice kompanije odranije su izlistane na berzi u Australiji s tržišnom kapitalizacijom od preko 300 miliona KM.

Izlazak na Londonsku berzu trebao bi povećati interes evropskih investitora za projekat gradnje dva rudnika u Varešu. Očekuje se još veće učešće ulagača u projektu koji prerasta u jednu od najuzbudljivijih novih razvojnih priča u Evropi.

Ukupno 177.715.987 običnih dionica kompanije uvršeno je na Glavno tržište Londonske berze.

Ovu kompaniju ranije je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott a ona je najavila da će “izgraditi najveće rudnike u Bosni i Hercegovini”.

Na Londonskoj berzi Adriatic Metals želi prikupiti 137 miliona funti (oko 320 miliona KM) za svoja dva rudnika zlata i srebra u Varešu, za koje je rečeno da mogu donijeti neto profit od 1,6 milijardi dolara (oko 2,8 milijardi KM) u periodu od 15 godina.

Nalazišta također uključuju i bakar, olovo, cink i barit, mineral koji se koristi prvi vađenju nafte i plina.

Previous Sarajevski političar ‘poklopio’ Vučićevog ministra: Znao je on i 90-ih koliko su hrabri stanovnici Sarajeva
Next Kompanija K-Uni plus iz Dervente ostvarila izvoz od 24 miliona KM u 2019.

You might also like

Ekonomija/Biznis

Na sajmu Grapos-Expo 335 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inostranstva (VIDEO)

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poduzetništva i obrta Grapos-Expo, koji je u utorak otvoren u Gračanici, na 12 hiljada kvadratnih metara izložbenog prostora predstavlja se više od 335 domaćih i inostranih

MADE IN BOSNIA-387

Mladi Tešnjak pokrenuo neobičan i uspješan posao: ‘Ne vjerujem u onu da se u Bosni ne može uspjeti’

  Koliko znate 23-godišnjaka koji imaju vlastitu firmu? A koliko od njih ima firmu u vrijednosti više od 50 000 KM? A koliko od njih izvozi u Aziju? Mi znamo

Ekonomija/Biznis

Bosanski brend: KolMix ima više od 100 proizvoda u svojoj proizvodnoj liniji

  Kompanija KolMix iz Velike Kladuše u više od dvije decenije postojanja razvila je širok asortiman proizvoda, međi najpoznatijim su začini i dodaci jelima, koji su osvojili ne samo domaće