“Bosansko zlato” od danas na berzi u Londonu

“Bosansko zlato” od danas na berzi u Londonu

Na Londonskoj berzi upravo se počelo trgovati donicama kompanije Adriatic Metals, koja je pronašla velike zalihe metala u Varešu – uključujući zlato i srebro, izvještava BiznisInfo. Već u prvim minutama zabilježene su i prve transakcije.

Trgovanje dionicama kompanije na berzi u Londonu počelo je jutros otvaranjem tržišta u 8 sati po lokalnom, odnosno u 9 po našem vremenu.

Dionice kompanije odranije su izlistane na berzi u Australiji s tržišnom kapitalizacijom od preko 300 miliona KM.

Izlazak na Londonsku berzu trebao bi povećati interes evropskih investitora za projekat gradnje dva rudnika u Varešu. Očekuje se još veće učešće ulagača u projektu koji prerasta u jednu od najuzbudljivijih novih razvojnih priča u Evropi.

Ukupno 177.715.987 običnih dionica kompanije uvršeno je na Glavno tržište Londonske berze.

Ovu kompaniju ranije je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott a ona je najavila da će “izgraditi najveće rudnike u Bosni i Hercegovini”.

Na Londonskoj berzi Adriatic Metals želi prikupiti 137 miliona funti (oko 320 miliona KM) za svoja dva rudnika zlata i srebra u Varešu, za koje je rečeno da mogu donijeti neto profit od 1,6 milijardi dolara (oko 2,8 milijardi KM) u periodu od 15 godina.

Nalazišta također uključuju i bakar, olovo, cink i barit, mineral koji se koristi prvi vađenju nafte i plina.

Previous Sarajevski političar ‘poklopio’ Vučićevog ministra: Znao je on i 90-ih koliko su hrabri stanovnici Sarajeva
Next Kompanija K-Uni plus iz Dervente ostvarila izvoz od 24 miliona KM u 2019.

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

TACTICAL S – nova linija opreme za vojsku i policiju iz Tešanjskog Koteksa

  KOTEKS PRODUCTION – oprema za vojsku i policiju i specijalne službe je u saradnji sa partnerima iz Njemačke, Poljske, Slovenije i Hrvatske počela proizvoditi novu liniju proizvoda po nazivom

Ekonomija/Biznis

U 2018. godini zadržan trend rasta stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini (Video)

  Iako je 2017. godina bila rekordna po broju stranih investicija u našoj zemlji i uloženo je čak 700 miliona maraka, i u 2018. godini zadržan je trend rasta stranih

MADE IN BOSNIA-387

Bostea, novi domaći čaj iz Vispaka u šest okusa

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak na tržište je plasirala novi brend domaćeg čaja. Bostea razvijen je u saradnji sa kooperantima i potrošačima, i spoj je stručnosti i izbora potrošača, ističu u