Edin i Samir vratili se iz Turske i pokrenuli biznis u Bosni i Hercegovini

Edin i Samir vratili se iz Turske i pokrenuli biznis u Bosni i Hercegovini

Ukoliko imate dovoljno volje i želje u Bosni i Hercegovini možete uspjeti kao bilo gdje drugo u svijetu. Ovu tvrdnju opravdala su najbolji prijatelji, mladi ljudi, poduzetnici Samir Vildić i Edin Imamović koji su se vratili iz Turske u svoju domovinu gdje su pokrenuli kompaniju  BPI – Bosnia Partnership Investment koja je nastala kao rezultat dugogodišnjeg iskustva u međunarodnom poslovanju i saradnji sa firmama međunarodnog karaktera.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba kažu kako su prije osnivanja BPI dugo godina u BIGMEV-u (Centar za razvoj odnosa sa BiH) radili na povezivanju firmi iz BiH i Turske, gdje su stekli veliko iskustvo. Na hiljade firmi, privrednika i projekata prošlo im je “kroz ruke”. Svakim danom su posmatrali i drugima, stranim investitorima prezentirali potencijale koje naša država pruža i koje nažalost drugi iskorištavaju. Gledajući sve to i omladinu koja odlazi, odlučili su sve potencijale iskoristiti  kroz svoj biznis.

Kompanija BPI, na čijem su čelu je krovna organizacija koja posluje u četiri divizije. To je Business Consulting, koji je besplatan za bh. firme i posebno radi na privlačenju investicija u Bosnu i Hercegovinu.

Druga divizija je brend EDSA Court, a radi se o izradi sportskih balona za terene.

U okviru ove divizije Vildić i Imamović imaju ambicije da naprave bh. brend za izradu dječijih parkova.

Treća divizija su zastupništva u okviru koje zastupaju tri firme, i to SAFRAN – proizvođača industrijskih mašina za čišćenje, koji se posebno ističe kod automatskih mašina za pranje tepiha, zatim KROMEL – proizvođača mašina za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda i GERSAN – firmu koja ima mnoga efikasna inovativna rješenja u energetskom sektoru, a najzanimljivije kod njih jesu uređaji za punjenje električnih automobila.  U okviru ove divizije u pregovorima su sa još nekim evropskim firmama.

Četvrta divizija jeste Investicijski fond, koji je u procesu projektovanja i osmišljavanja najboljeg načina osnivanja Investicijskog fonda.

“Svijest o društvenoj odgovornosti potakao je BPI da osnuje investicijski fond, u koji će biti povlaćeno 10 posto sredstava od ukupne dobiti ove firme, kao i donacija naših partnera. Sredstva će biti iskorištena u stimulisanje projekata mladih poduzetnika za pokretanje vlastitog biznisa. Osnovni cilj i ideja BPI Investicijskog fonda je pružiti šansu mladima da pokrenu svoj biznis i na taj način doprinesu sebi i lokalnoj zajednici u kojoj žive”, kazao je Vildić, koji je pojašnjavajući funkcionisanje Investicijskog fond  rekao da će pored podrške projekata u ranoj fazi razvoja poslovnih ideja mladih, investirat i u njihove poduzetničke i investicijske projekte.

“Na ovaj način mladi će dobiti priliku i osnovni kapital potreban za pokretanje i ostvarivanje poslovne ideje. Uz to će se i okoristiti višedecenijskim znanjem, vještinama, iskustvom i strukturom koju posjeduje BPI”, pojasnio je Vildić.

Njihova kompanija osim Bosne i Hercegovine, radit će i sa regionom.

“Uzeli smo sva zastupništva za Balkan. Naš cilj i plan je da u regiji, odnosno u državama Balkana uspostavimo jaku mrežu klijenata, da otvorimo naša prodajna mjesta, zatim da u svakom gradu napravimo sportski balon koji će koristiti omladini da tokom cijele godine trenira i bavi se sportom”, rekao je Imamović, te dodao da za sve njihove proizvode, bilo da se radi o sportskom balonu ili proizvodima njihovih zastupnika, postoji veliki interes, jer su prije otpočinjanja posla dobro istražili tržište i potrebe tržišta.

Iako je pokrenuta prije nekoliko mjeseci, kompanija BPI sa mašinama firmi čiji su zastupnici već je ušla na tržište. Prvi klijenti su se već počeli uvjeravati u kvalitet proizvoda, te u njihovu poslovnu saradnju, zasnovanu na njihovom zadovoljstvu.

“Što se tiče EDSA Court sportskih balona, već imamo ugovorenih projekata i sa mnogima smo u ozbiljnim razgovorima, međutam zbog zime, ne možemo instalirati iste”, kazao je Vildić, pojašnjavajući kako sportski baloni EDSA Court predstavljaju svestran zaklon od sunca, vjetra i snijega pružajući odlične uslove za treniranje raznih sportskih aktivnosti. Sportski baloni EDSA Court su izgrađeni u skladu sa najvišim tehničkim propisima i standardima u svijetu, tako da pružaju zaštitu životne sredine, pristupačnost, toplotnu zaštitu i uštedu električe energije. Pristupačna i ekonomična cijena u odnosu na sportske dvorane, brza montaža za dva-pet dana, prirodno osvjetljenje sunčevim zrakama tokom dana, samo su neki od razloga opravdanosti sportskih balona EDSA Court. Za izradu balona koristi se membranu Njemačkog brenda Mehler.

Dalji planovi, BPI su kažu dva mlada poduzetnika graditi i izgrađivati sebe, svoje brendove, ali u isto vrijeme dati podršku i priliku da se i drugi razvijaju i rastu.

“Mi samo kao kolektiv možemo uspjeti, a ubjeđeni smo da hoćemo”, zaključuju Imamović i Vildić.

Previous Dani masline 2019: Naša ulja su ljekovita i imaju visoku kvalitetu
Next Bosanske zimske papuče od ovčijeg krzna došle do kupaca u SAD-u

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanska farmaceutska kompanija ZADA Pharmaceuticals uskoro otvara nova strana tržišta za svoje proizvode

Lukavac, 15. maj 2023. –  ZADA Pharmaceuticals d.o.o., jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom, uskoro će otvoriti tri nova strana tržišta za svoje proizvode. Riječ je

Ekonomija/Biznis

Potpisani ugovori sa 238 poslodavaca iz Sarajeva, posao dobija 645 osoba (VIDEO)

Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” potpisala je danas u sarajevskom Domu mladih ugovore o sufinansiranju zapošljavanja po Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje okruženja prednjači u izvozu namještaja

Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje okruženja prednjači u izvozu namještaja jer ima resurse, tradiciju u toj grani privrede i potrebna znanja, ali je neophodno unaprijediti ambijent da bi