Fahrudin Muminović, koji je preživio strijeljanje u Srebrenici uselio u novi dom

Fahrudin Muminović, koji je preživio strijeljanje u Srebrenici uselio u novi dom

Priča Fahrudina Muminovića, koji je kao sedmogodišnji dječak preživio streljanje tokom genocida u Srebrenici 1995., izazvala je ogromnu pažnju bosanskohercegovačke javnosti i probudila najsnažnije emocije kako u zemlji, tako i širom dijaspore.

Šutio je više od dvije decenije o svemu što je preživio u ljeto 1995. Nakon toga je odlučio javno progovoriti o strahotama koje su ga zadesile, prvenstveno pred Haškim tribunalom, a potom i cjelokupnoj javnosti, prenosi AA.

Vratio se u rodne Urkoviće kod Bratunca. Danas je preuzeo ključeve novoizgrađene kuće, o kojoj je sanjao jer je živio u teškim uslovima.

Izgradnju kuće realizovali smo uz najveću pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba, značajnog broja privrednih subjekata i jednim dijelom od donacija građana. Tim povodom, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS Hamzalija Okanović posjetili su Fahrudina Muminovića i uručili ključeve novoizgrađenog stambenog objekta.

Okanović ističe dobru dugogodišnju saradnju sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica na mnogim projektima realiziranim u povratničkim sredinama. Naglašava da je ovaj projekat jedan od najdražih jer ima posebnu težinu, obzirom na sve okolnosti koje su pratile porodicu Muminović.

“Ovo je naša druga posjeta porodici Muminović. Nakon podrške u održivom povratku ovoj porodici, pratili smo tok izgradnje stambenog objekta namijenjenog Fahrudinu. Danas smo unijeli i dušu u ovaj prelijepi objekat. U novu godinu, novi i ljepši početak života ulazi mladi čovjek čija životna borba je vrijedna svake pažnje. Još jedna uspješna saradnja Ministarstva, EMMAUS-a i određenog broja privrednika je rezultirala srećom porodice Muminović. Važno je da nadolazeće hladnije dane Fahrudin dočeka u toplom domu kojeg od danas zove svojim”, istakao je Ramić.

Fahrudin je dočekao da otvori vrata svoga doma.

“Dugo sam čekao ovaj momenat, moj život tek sad počinje. Osjećaj je neopisiv i zbog toga se moram zahvaliti svim ljudima koji su me učinili sretnim”, izjavio je Muminović.

Previous Malo koja zemlja može se pohvaliti ovim: Rast turizma 12 posto
Next U kamenu uklesano: O koracima za trajniju zaštitu stećaka

You might also like

ŽIVOT

Nana Fata Orlović je stabilnog zdravstvenog stanja i poručuje – ‘Ne idem nigdje dok ne završim posao’

Nana Fata Orlović je stabilnog zdravstvenog stanja i njen test na koronavirus je negativan. Tačno je da je smještena na jedan od odjela UKC Tuzla, potvrdila je Federalnoj televiziji njena

RIJEČ

Devedesetih je iz Bosne izbjegao u Ukrajinu, sada je iz Ukrajine izbjegao u Bosnu

Prvo je iz Bosne izbjegao u Ukrajinu. Sada je iz Ukrajine izbjegao u Bosnu. Kada je u avgustu 1992. godine iz Zenice otišao u Donbas, sa sobom je ponio samo

ŽIVOT

‘Dokazujem i demantujem svakoga ko kuka i kaže da se ne može’

Posuđe od drveta, uz ono izrađeno od gline, kakvo se na ovim prostorima koristilo u prošlom stoljeću, danas izrađuju rijetki. Među posljednjim majstorima ovog zanata je Ismet Šahinović iz novotravničkog