Povratnik iz Njemačke: Ovdje se može dobro živjeti, moramo raditi i pokrenuti našu zajednicu

Povratnik iz Njemačke: Ovdje se može dobro živjeti, moramo raditi i pokrenuti našu zajednicu

Ekrem Fejzić je u ranoj mladosti, sa dvadeset godina otišao na rad u Njemačku. Pola stoljeća kasnije, put ga vraća u grad na Drini. Kaže da je pokretanje posla i stvaranje nečeg trajnog u Goraždu za njega uvijek bila ‘nezavršena zadaća’ te ju je sada odlučio privesti kraju. Na zidinama ranije planirane velike porodične kuće izgradio je motel, koji polako postoje prepoznatljiva adresa za poduzetnike i turiste koji posjećuju Goražde. Priča o Ekremu je priča o povratku i mogućnostima koje nudi povezivanje lokalnih zajednica sa bh. dijasporom.

– Rođen sam 1951. godine, završio sam Školu učenika u privredi, do neke sedamdesete sam se dodatno školovao u tehničkoj. Sa dvadeset godina sam odlučio da krenem za Njemačku, sa namjerom da tamo budem godinu, dvije, da nešto zaradim, da se ponovno vratim, ali od te godine prođe skoro pedeset godina, čitav jedan život. Želja za ovim gradom je uvijek ostala, svake godine bih dolazio dva ili tri puta godišnje. Sa motelom „Fejzić“ došlo je vrijeme da zaokružim tu priču, sa osmijehom govori Ekrem.

U Njemačkoj je radio kao poslovođa na postavci aluminijskih fasada. Devedesetih godina je krenuo sa pokretanjem samostalne firme, koju danas vodi njegova kćerka.

– Uspješno sam radio u Njemačkoj, stekao sam znanja. U Njemačkoj sam pokrenuo biznis, koji postiže dobre rezultate. Nikad nisam odustajao od ideje da nešto pokrenem, te na kraju svog radnog vijeka ovo napravim u BiH. Htio sam pomoći ljudima koji dolaze da rade, da nekome bude dobro od toga što radimo. Drago mi je vidjeti ove mlade ljude koji su posao našli u ovom motelu. U svemu tome dijelimo taj entuzijazam da ova ideja može uspjeti, dodaje Ekrem za Diaspora Invest.

Motel „Fejzić“ ima 12 apartmana i 30 ležajeva koji su opremljeni sa najmodernijim namještajem. Tri mjeseca od otvorenja, motel osigurava smještaj brojnim poslovnim ljudima koji dolaze u Goražde, ali ponudu prepoznaju i turisti.

– Potrebno je poduzetnicima otvoriti vrata, da imaju mjesto da se uključe. Kao grad koji je postao prepoznatljiv po ulaganjima treba ovakav motel i smještaj. U našem objektu organizuju se sastanci i konferencije manjeg obima. Naša namjera je proširiti taj prostor, kako bi mogao biti i za tu namjenu korišten. Mi nećemo stati. Idemo dalje. Želimo otvoriti turističku agenciju, proširiti objekat, razvijati ponude za različite vrste posjetilaca. Danas, Goražde privlači blizinom prirodnih ljepota. Također, grad je blizu Sarajevu i Višegradu, te se nalazimo na nekoj sredini, gdje možemo biti dobra odmorišna tačka za ture. Goražde privlači brojne istraživače svojom pričom iz rata, gdje posjetioci žele saznati više o svakodnevnici života ‘enklave Goražde’. Mislim da smo još uvijek neotkriveni za svijet, a nosimo toliko puno važnih priča, koje se ne mogu pronaći svugdje, prepričava svoju viziju razvoja ponude.

Ekremova priča je prepoznata i u okviru programa tehničke podrške USAID Projekta “Diaspora Invest”. Fejzić poručuje da je izuzetno važno poslati ohrabrujuću poruku bosanskohercegovačkoj dijaspori da se vrati, te uloži svoje znanje i novac u rodni kraj.

– Ja sam na putu da se vratim u Goražde. Osiguravam još uvijek podršku oko nabavke i poslova za moju firmu u Njemačkoj, ali sve više vremena provodim ovdje. Dobro znam šta znači u svijetu se boriti, ali se ja nadam da će se mnogi vratiti. Ovdje se može dobro živjeti, ima vremena za odmor, za sadržaj. Ne pada nigdje ništa, niti je tamo padalo, niti će ovdje, moramo raditi i pokrenuti našu zajednicu, zaključuje Ekrem.

Previous U oktobru pozitivan prirodni priraštaj u KS i ZE-DO
Next Posthumno promovirana knjiga "Kulin, veliki ban Bosne" prof. Saliha Jalimama

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Dobar glas daleko se čuje: Reuters piše o bosanskoj firmi koja proizvodi ručno rađeni namještaj

  Agencija Reuters objavila je reportažu o kompaniji Zanat iz Konjic, u vlasništvu porodice Nikšić, koja proizvodi ručno rađeni namještaj za svjetska tržišta – prenosi BiznisInfo. Reuters piše da se porodica Nikšić bavi

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia prvi let iz Sarajeva za Rijad najavila za 10. juni

  FlyBosnia, članica Al Shiddi grupacije, objavila je raspored za prvu destinaciju ove aviokompanije. Prvi let će biti realiziran 10. juna iz Sarajeva u Rijad. Novoosnovana i jedina bosanska aviokompanija

MADE IN BOSNIA-387

Veliko osnaživanje kadra i 31 milion KM dobiti dovoljno govore o UNIS TOK-u

  Karakteristika privrednog ambijenta prvih godina poslijeratnog perioda bila je tranzicija vlasničkih odnosa. Brojni su primjeri u kojima su čak i veliki privredni sistemi nestali sa poslovne mape, a upravo