Ključ: Autohtone buše čuva od nestanka

Ključ: Autohtone buše čuva od nestanka

Na prostranom imanju, smještenom ispod planinskih visova Grmeč planine, u Gornjoj Sanici, nadomak Ključa, može se vidjeti rijedak prizor stada buša.

Imanje i goveda pripadaju Mujagi Selmanu, prosvjetnom radniku u penziji, koji se već decenijama iz hobija bavi uzgojem autohtonih vrsta životinja karakterističnih za naše podneblje. Selman kaže kako su buše autohtona vrsta goveda, a smatra se kako su ih uzgajali još stari Iliri.

“Zbog neselektivnog uvoza i ukrštanja, domaćem govedu prijeti nestanak. Naši poljoprivrednici više cijene uvozne pasmine, tako da rapidno opada broj buša na našim prostorima”, smatra ovaj uzgajivač.

Kaže kako se one danas mahom mogu pronaći u zabačenim planinskim područjima, gdje su uzgojne prilike ekstenzivne, a glavni izvori hrane su planinski pašnjaci.

U težnji da se dobije što više mlijeka, na ostalim područjima najčešće se javljaju križanci buše s pasminama sivog alpskog i smeđeg goveda.

Ističe kako se radi o vrlo izdržljivom govedu koje je znatno otpornije na klimatske uslove i životinjske bolesti od plemenitih pasmina.

“Ono što je karakteristično jeste da drugi više cijene ono što je naše, nego mi sami. Tako je i u ovom slučaju. Naši poljoprivrednici su potpuno okrenuti uzgoju stranih i uvoznih pasmina”, rekao je Selman za “Nezavisne”.

Inače, ova goveda su otporna na sve vrste bolesti, niskog su rasta i manje tjelesne mase. Njihovo mlijeko je kvalitetnije od mlijeka ostalih vrsta goveda, jer u sebi ima mnogo više masnoće pa je pogodno za proizvodnju kvalitetnog kravljeg sira.

Selman uzgaja i autohtone bikove, koji važe za nenadmašne borce i bodače te su poznati po svojoj snazi i izdržljivosti.

U organizaciji Kluba ljubitelja bosanskog bika, čiji je jedan od osnivača, svake godine se u blizini Gornje Sanice održava tradicionalna korida.

Previous Vahidin Kurić u Chicagu: Ovdje radim 12 mjeseci za samo pet dana godišnjeg odmora!
Next Hrvić: Malezijci investiraju 20 miliona eura u AC Food

You might also like

ŽIVOT

Vratio se iz Njemačke i otvorio firmu – tamo si uvijek stranac i nemaš slobodu (Video)

Goran Lovrenović iz Busovače radio je u Njemačkoj četiri godine a danas vodi svoju firmu koja zapošljava 15 radnika. Njegova iskustva na radu u Njemačkoj nisu nimalo “zlatna”. Tvrdi da

Ekonomija/Biznis

Uskoro svečano otvaranje hotela Bosna i Austria na Ilidži

Hotelska grupacija Hoteli Ilidža završava 2017. godinu otvaranjem dva nova hotela – Austria i Bosna koji će biti u kategoriji 5 zvjezdica. U ponudi će ukupno biti 115 soba i

Ekonomija/Biznis

Glavni grad povezan sa cijelim svijetom: 20 aviokompanija djeluje sa Sarajevskog aerodroma

Međunarodni aerodrom Sarajevo dočekat će u decembru 900.000. putnika.  Novo obaranje rekorda dio je višegodišnjeg trenda koji podrazumijeva kontinuirani enormni rast broja putnika koji dolaze i odlaze s najvećeg aerodroma