Dom naroda FBiH: HDZ traži od FTV da “Herceg Bosnu” ne zove takozvana

Dom naroda FBiH: HDZ traži od FTV da “Herceg Bosnu” ne zove takozvana

 Počela je redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Prije tačaka dnevnog reda, organizovan je sat za delegatska pitanja. 

Damir Džeba (HDZ BiH) iz Kluba Hrvata pitao je direktora i Programsko vijeće FBiH da mu odgovore koliki je iznos kazni koje su platili po osnovu Kodeksa o audio-vizuelnim uslugama. 

“Prema informacijama FTV je do sada od 2016. godine platila 26.500 kazne, zbog sadržaja koji ugrožavaju psihičko stanje maloljetnika, učešća publike u programu, kao i zbog pravičnosti i nepristrasnosti. Posebno se na ovoj televiziji govori takozvana ‘Herceg Bosna’, pa se mogu očekivati nove kazne. ‘Herceg Bosna’ je sastavni dio Bosne ib Hercegovine i FBiH. A da još postoji pokazuju zakoni koji su još na snazi. To je navedeno i u Ustavu FBiH, ali i u Dejtonu. Navedeno je da se nastavlja postojanje”, dodao je Džeba. 

Pitao je iz kojih sredstava se plaćaju kazne izgubljene po tužbama privatnih subjetnika. 

“Neopravdano se kriše kodeksi i Zakon. Parlament ima mjerodavnost da provodi istrage o ovome”, istakao je Džeba. 

Vibor Handžić je tražio da se izmijeni Poslovnik Doma naroda, kako bi Klub Ostalih mogao prisustvovati sjednicama Kolegija. 

Aner Žuljević (SDP) Klub Ostalih kazao je da je Aluminij propao zbog lopovluka mešetara koji su ga vodili, a ne zbog cijene struje. 

Zatražio je od Finansijske policije da mu dostavi pregled svih krivičnih dijela koje su zabilježili od 2010. godine, kao i informaciju šta se trenutno radi u pogledu angažmana Finansijske policije.

Od Vlade FBiH je tražio obrazloženje zbog čega su deponiju Uborak okategorisali kao javni interes, pa omogućili policajcima da brutalno rastjeraju građane, koji su mirno branili pravo na život. 

Žuljević je pitao zašto Uborak nije zapečaćen kada mu je istekla okolinska dozvola.  

Zastupnici su nakon inicijativa i pitanja prešli na raspravu o dnevnom redu.

(NAP/MiruhBosne)

Previous Hrvić: Malezijci investiraju 20 miliona eura u AC Food
Next Bokser Edin Puhalo četvrti izazivač za svjetskog prvaka

You might also like

NAŠI DANI

U susjedstvu više otrovanih nakon konzumacije popularnog gaziranog napitka

Nakon sumnje na hemijsko trovanje gaziranim pićem u Rijeci, novi slučajevi pojavili su se i u Zagrebu. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na odjelu fizike, gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem

NAŠI DANI

Na Manjači službeno najavljena bilateralna vježba OS BiH i SAD „Brzi odgovor 21“

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić i šef ODC-a Ambasade SAD u

NAŠI DANI

Članica EP: Predsjedniku RH objasniti da je Bosna suverena država

-Predsjednik Hrvatske kaže da će učiniti sve da izbori u BiH ne budu održani. Pa, potrudit ćemo se da mu objasnimo da Bosna nije Hrvatska, već nezavisna i suverena država