Nigerijski studenti otputovali kući

Nigerijski studenti otputovali kući

Služba za poslove sa strancima je, nakon provedenih mjera i radnji iz svoje nadležnosti, udaljila s teritorije Bosne i Hercegvine dvije osobe inicijala E. K. C. i A. U. A., državljane Nigerije.

Oni su legalno boravila u Republici Hrvatskoj te su nezakonito ušli na teritoriju Bosne i Hercegovine.  S tim u vezi, Služba za poslove sa strancima je preduzela neophodne mjere i radnje te im je izrekla mjeru protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar.

S obzirom na to da su Nigerijci izrazila želju da se vrate u zemlju porijekla, Služba za poslove sa strancima je stupila u kontakt s nadležnom Ambasadom Nigerije u Budimpešti, koja je iskazala spremnost da finansira povratak svojih državljana u matičnu zemlju.

Cijeneći najbolji interes navedenih osoba, proveden je postupak njihovog udaljenja, te su isti samostalno i dobrovoljno uz podršku predstavnika nadležne Ambasade Nigerije, danas udaljeni iz Bosne i Hecegovine,  letom preko Istanbula za Nigeriju – saopćeno je iz  Službe za poslove sa strancima.

Podsjetimo, studenti Kenneth Chinedu Eboh i Uchenna Alexnadro Abia u Hrvatsku su ušli sasvim legalno, potvrdio je to i MUP Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova.

Međutim, kako su ispričali novinarima, hrvatska policija ih je “pokupila” na ulici i nelegalno prebacila preko granice u Veliku Kladušu.

Iako su iz hrvatske policije negirali da su, uz prijetnju silom, protjerali mladiće, niko nije objasnio kako su se onda oni uopće našli na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Previous Kakanj: Spomen-obilježje dobitnicima 'Zlatnog ljiljana'
Next 'Zimska bajka u Sarajevu'-Grad obogaćen svjetlosnim dekoracijama (VIDEO)

You might also like

OTPOR BOSNE

Zenica: Odata počast pripadnicima 303. Viteške brigade Armije RBiH

U organizaciji gradskog odbora za obilježavanje značajnih datuma danas je ispred direkcije Željezare Zenica položeno cvijeće i odata počast na spomen-obilježju za 396 šehida i poginulih boraca, nekadašnjih radnika ovog

Ekonomija/Biznis

‘Alma Ras’ proizvodi i donira 50.000 zaštitnih maski, uplatili sredstva i za respiratore

U cilju borbe protiv koronavirusa, koji je zahvatio cijeli svijet pa tako i Bosnu i Hercegovinu, jedna kompanija koja se inače, bavi proizvodnjom donjeg rublja i spavaćeg programa, odlučila je

NAŠI DANI

Davis Cup: Bosna i Hercegovina u najjačem sastavu protiv Južnoafričke Republike

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je pripreme za play off meč Prve svjetske grupe Davis Cupa protiv Južnoafričke Republike (JAR), koji se u petak i subotu igra u Gradskoj