‘Zimska bajka u Sarajevu’-Grad obogaćen svjetlosnim dekoracijama (VIDEO)

‘Zimska bajka u Sarajevu’-Grad obogaćen svjetlosnim dekoracijama (VIDEO)

Neki od simbola grada osvijetljeni su od večeras, u okviru ‘Zimske bajke u Sarajevu’, zajedničkog projekta Vlade Kantona Sarajevo, Turističke zajednice KS i Općine Centar.  

Raskošnim svjetlosnim dekoracijama obogaćeni su zgrada Narodnog pozorišta Sarajevo, Trg Susan Sontag, Titova ulica (od Velikog parka do Vječne vatre) i ulica Ferhadija do Trga Alije Izetbegovića, a tako će biti dvadesetak dana – tokom praznika.

Bosanskohercegovačka umjetnica Edina Selesković autorica je jedne od instalacija, postavljenih na trgu ispred zgrade Narodnog pozorišta Sarajevo, a radi se o povezivanju umjetnosti i novih tehnologija.   

‘Proširena stvarnost’ publici omogućava da, uz pomoć nove tehnologije, sudjeluje u stvaranju umjetničkog djela. Android aplikacija koja se aktivira na instalaciji ispred Narodnog pozorišta prikazuje ono što je trend u svijetu, a umjetnica vjeruje da može doprinijeti i da umjetnost bude forma komunikacije među ljudima.

“Razvili smo aplikaciju koju, s Android tabletima i telefonima, publika može aktivirati na samoj lokaciji, ući u novi svijet i pročitati poruke koje su građani širom BiH meni slali ovih dana. Moći će i oni poslati poruke, koje ćemo potom uključiti u aplikaciju i moći će ih vidjeti i mnogi drugi”, naglasila je Selesković na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Sarajevo.     

Pomoćnica načelnika Općine Centar Jasmina Fazlić istaknula je spremnost te općine da podrži taj i slične projekte kojima se slavi ljubav i tolerancija, doprinosi praznicima i estetskom uređenju grada.

Previous Nigerijski studenti otputovali kući
Next Na području USK nalaze se četiri prašume

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Milion maraka iz EU projekta za uređenje tuzlanskog izletišta Ilinčica

Nekada poznato tuzlansko izletište Ilinčica uskoro će postati atraktivan rekreativni kompleks, zanimljiv ne samo domicilnom stanovništvu nego i turistima kojih je u ovom gradu sve više.  I to zahvaljujući EU

BH RAZGLEDNICA

U Sočicu i Dobraču svraćaju samo vikendaši: Sela podivljalih konja na obroncima Romanije

Nekada živahan kraj čijoj pitomosti u prošlosti svjedoče i uredno zasađene, ali danas zapuštene mnogobrojne voćke, danas u životu drži tek pokoji vikendaš. Dah života unose podivljali konji koji u

TURIZAM

Jablaničko jezero (VIDEO)

Danas je prvi ljetni dan, a na prostrano Jablaničko jezero pristigli su i prvi kupači. Svojom čistinom i prostranošću, te prirodom koja ga okružuje, Jablaničko jezero je u ljetnom periodu