Potpisan Kolektivni ugovor kojim je osigurana minimalna plaća od 1.000 KM

Potpisan Kolektivni ugovor kojim je osigurana minimalna plaća od 1.000 KM

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika sa kompanijom MEGGLE Mljekare d.o.o. Bihać, kojim je osigurana minimalna plaća radnika u iznosu od 1.000 KM, potpisan je danas u Sarajevu.

Kolektivni ugovor između socijalnih partnera potpisan je u sklopu svečane sjednice Upravnog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT BiH).

Kako je tim povodom izjavio predsjednik PPDIVUT-a BiH Mehmed Avdagić, radi se o iznimno značajnom događaju koji svjedoči o kvalitetno ostvarenom socijalnom dijalogu.

Podsjetio je na hronologiju događaja od ulaska MEGGLE-a na prostore države Bosne i Hercegovine, istaknuvši da je riječ o jednoj od najvećih kompanija koja ulaže u primarnu proizvodnju, uz uvjerenje da će se taj kontinuitet održati i razvijati u budućnosti.

“Da bi zadržali radnike u Bosni i Hercegovini, potrebno je obratiti pažnju prema njima, uvažavati radnike i unapređivati socijalni dijalog”, poručio je Avdagić.

Čin svečanog potpisivanja pozdravili su i direktor MEGGLE-a za jugoistočnu Evropu Marjan Vučak, kao i direktor MEGGLE Mljekare d.o.o. Bihać Kemal Hrnjić, potcrtavajući riješenost da poslovne uspjehe i nadalje dijele sa radnicima, te jačaju partnerstvo između uposlenika i poslodavca.

Najavili su nove projekte, uključujući i bespovratno finansiranje nabavke junica za farmere, a sve s ciljem ostvarivanja održivog rasta i poslovanja, kao i osnaživanja ljudskih resursa.

-Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Selvedin Šatorović pozdravio je danas potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika sa kompanijom MEGGLE Mljekare d.o.o. Bihać, kojim je osigurana minimalna plaća radnika u iznosu od 1.000 KM.

Šatorović je podsjetio kako je Sindikat pokrenuo globalnu kampanju o najnižoj plaći od 1.000 KM, čemu su radnici i predstavnici nevladinog sektora dali snažnu podršku.

– Već smo uputili akte prema političkim partijama/strankama koje kreiraju odnose i donose zakonska rješenja u Parlamentu FBiH u cilju da se napravi određeno rasterećenje poslodavaca, čime bi se stvorili dodatni preduvjeti za lakše ostvarivanje zahtjeva Sindikata o najnižoj plaći od 1.000 KM – pojasnio je predsjednik SSSBiH.

Precizirao je kako je sve popraćeno svakodnevnim kontaktima s radnicima i lobiranjima kod predstavnika raznih preduzeća/firmi da bi pokrenuta kampanja rezultirala pozivnim epilogom. Dodao je kako je za sve to potreban određeni vremenski period, te da se već danas može kazati da je ”jedna od kompanija (Meggle) prepoznala te aktivnosti, a što je rezultiralo potpisivanjem spomenutog kolektivnog ugovora”.

Previous Bajević je prvi trofej osvojio s Veležom, reprezentacija kruna uspješne trenerske karijere
Next Maglajska porodica Hambašić: Zajedničkim snagama do očuvanja drvorezbarske tradicije

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Alat d.o.o. bilježi konstantan rast u Bosni i Hercegovini, ali i na evropskom tržištu

  Kompanija Alat d.o.o. Konjic osnovana je 1952 godine, a kroz dugogodišnje iskustvo specijalizirana je za izradu alata za obradu metala plastičnom deformacijom, kalupa za brizganje plastike i obojenih metala

Ekonomija/Biznis

Biznis čaršija! Tradicionalni sajam u Tešnju okupio 300 izlagača iz nekoliko država svijeta

Međunarodni sajam privrede u Tešnju, 15. po redu, otvoren je danas, a do 16. juna predstavit će se 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva, na šest hiljada kvadratnih

MADE IN BOSNIA-387

Pod Majevicom proizvode jahte i čamce za evropski jet-set!

  Kada sam komšijama u selu objašnjavao da gradim halu za proizvodnju jahti i jedrilica, mnogi su sumnjičavo vrtjeli glavom i pitali me „da me neko nije veslom udario po