Donacija mostarskog muftije za Sabornu crkvu

Donacija mostarskog muftije za Sabornu crkvu

Delegacija Muftijstva mostarskog, predvođena muftijom Salemom ef. Dedovićem, u četvrtak je (26. decembar) u Mostaru tokom posjete gradilištu Saborne crkve Svete Trojice uručila “simboličnu novčanu donaciju” vladici zahumsko-hercegovačkom i primorskom Dimitriju za obnovu te u ratu porušene crkve.

Muftija Dedović je izjavio kako su predstavnici Islamske zajednice u Mostaru željeli upravo u pretpraznično vrijeme za pravoslavce posjetiti Saborni hram, koji se nalazi u završnoj fazi izgradnje.

“Želeći na taj način još jednom jasno i nedvosmisleno kazati naše čvrsto opredjeljenje da Saborni hram u Mostaru, kao temeljni hram pravoslavaca u Mostaru i u Hercegovini, obnavlja se uz našu dobru volju, želju, htijenje i čestitke, na ponos svih nas”, izjavio je tom prilikom muftija Dedović.

‘To je i naš hram’

On je podsjetio da to nije prvi put da mostarska Islamska zajednica pomaže obnovu Sabornog hrama u Mostaru, kazavši da je i nekadašnji muftija Seid ef. Smajkić prije 11 godina, na tada održanoj donatorskoj večeri za obnovu Saborne crkve Svete Trojice, takođe uručio donaciju za obnovu.

“I naravno, u više navrata, svojim gestama, (smo) davali snažnu moralnu podršku da se Saborni hram na Bjelušinama (naselje u Mostaru, op. aut.) obnovi i stavi u funkciju”, dodao je muftija Dedović.

Muftija Dedović je još kazao kako je Saborna crkva “važno zdanje za srpsku duhovnost i za srpsku kulturu u ovom gradu i u Hercegovini”, te je dodao da je istovremeno važno nastaviti graditi uzajamno dobre odnose između vjerskih zajednica u Hercegovini “koje se prožimaju, koje se susreću i koje se sastaju na širokom prostoru Hercegovine”.

Muftija je naglasio i kako svaku vrstu isključivosti i netrpljivosti treba suzbijati, zarad novih generacija i budućnosti zajedničkog života.

“Naše generacije trebaju mir, trebaju suživot i ovo bogatstvo, koje imamo mi ovdje – prožima se to bogatstvo međureligijskog života, ono je zajedničko naše naslijeđe. Saborni hram u Mostaru je i naš hram, i naše zdanje i na takav jedan način to osjećamo, to živimo, to vjerujemo”, rekao je uz ostalo muftija Dedović.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je izrazio zahvalnost muftiji Dedoviću, rekavši kako gest uručenja donacije predstavlja veliku radost.

“Sam ovaj čin, danas, što smo se sreli ovdje i ova donacija Islamske zajednice pokazuje jednu nevjerovatnu pažnju i suptilnost, koju dragi muftija i svi ljudi koji rade sa njim iskazuju prema nama pravoslavnima, dakle uoči Božića”, kazao je vladika Dimitrije, podsjetivši kako su dani pred Božić “dani darivanja među hrišćanima”.

Podrška obnovi džamija

Vladika Dimitrije je pružio punu podršku obnovi u ratu porušenih islamskih vjerskih objekata u Hercegovini, pri čemu je muftija Dedović najavio obnovu jedne od džamija u Nevesinju, koja se prema njegovim riječima nalazi tik uz pravoslavnu crkvu.

“Mi isto se obavezujemo, kao i moji prethodnici, da ćemo uvijek pomagati – i evo sad je pomenuo muftija u Nevesinju – uvijek ćemo biti pri ruci da bilo šta što treba u izgradnji objekata Islamske zajednice mi budemo tu da pomognemo koliko je to u našoj moći, da narod to primi, ako je pravoslavna sredina, da to bude opšteprihvaćeno”, rekao je vladika Dimitrije.

Iznos donacije nije saopćen, a u Muftijstvu mostarskom su za Radio Slobodna Evropa nezvanično kratko kazali kako je važniji sami čin od sume.

Jedan od najvećih hramova

Inače, Saborna crkva Svete trojice u Mostaru izvorno je sagrađena 1873. godine, pred kraj osmanske vladavine u BiH.

Prema historijskim podacima, i tadašnji sultan Abdul Aziz darivao je 100 hiljada groša za njenu izgradnju. U to vrijeme je bila jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu.

Crkva je potpuno minirana i porušena u junu 1992. godine. Podsjećanja radi, do 1992. godine Srbi su u Mostaru činili nešto manje od trećine stanovništva u gradu od oko 100.000 ljudi.

Povlačenjem Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz doline Neretve u ljeto 1992. godine, većina srpskog stanovništva napustila je to područje.

Prema crkvenim podacima, koje je jednom prilikom iznio bivši vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, u Mostaru živi oko 5000 Srba.

U manastiru Žitomislići između Mostara i Čapljine, 2008 godine, održana je velika donatorska konferencija, na kojoj su brojne institucije, organizacije i pojedinci obećali donirati novac za obnovu Saborne crkve. Međutim, zbog velike ekonomske krize veliki broj donatora svoja obećanja nije ispunio.

Obnova crkve počela je 2010. godine. Trenutno su građevinski radovi u završnoj fazi i za nekoliko mjeseci bi mogli biti gotovi. Na proljeće se očekuje početak radova na unutrašnjem uređenju i ukrašavanju hrama.

Prema informacijama koje je RSE dobio u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Mostara, građevinski radovi su koštali oko 8 miliona maraka (oko 4 miliona eura).

Ranije su ukupni radovi na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru procijenjeni na oko sedam i po miliona eura.

Do sada su najveći donatori Vlada Srbije i Vlada bh. entiteta Republika Srpska.

Prema informacijama iz SPC-a u Mostaru, očekuje se da će 2020. godine početi službe za vjernike u Sabornoj crkvi.​

Izvor: RSE

Previous Rukometni reprezentativci ponosno nose odijela bosanskog brenda 'Maestro Suits'
Next Turska predstavila svoj prvi automobil, može li Bosna proizvesti svoj?

You might also like

ŽIVOT

Travnički maturanti: Četvorke, dva brata i dvije sestre

Porodica Memeledžija iz travničkog naselja Šešići – ove godine imali su 4 maturanta. Ponos je to i radost, ali i izazov u životu. Selma, Almir, Belma i Emrah,četvorke su rođene septembra 2001. -Uvijek

ŽIVOT

Stipe Pleić – bosanski Viking (Video)

Stipe Pleić je seriju “Vikinzi” počeo gledati prije pet godina – a sa njom i svoju transformaciju u “Vikinga”. Danas sebe naziva “Ragnar Kavurson” Nakon što je živio u Njemačkoj

ŽIVOT

Vašar u Puračiću ponovo obara rekorde posjećenosti

Jubilarni 160. Vašer u Puračiću počeo je 12. i trajaće do 14. oktobra. Jedna od najposjećenijih manifestacija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i ove godine okupila je između 400