Ministar Bukvarević posjetio majku heroja Safeta Zajke

Ministar Bukvarević posjetio majku heroja Safeta Zajke

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević posjetio Dudu Zajko, majku heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Safeta Zajke.

Majka Duda udala se vrlo mlada. Salko i Duda Zajko imali su dvanaestero djece, 8 sinova i 4 kćeri. Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu majci Dudi su za nepune dvije godine ubili četiri sina, Sulejmana, Halila, Munira i Safeta.

U porodici Zajko više je od 20 šehida, no, majka se bori, i danas, iako bolesna i iako ju je sustigla starost majka Duda se bori. Uz nju je kćerka Hasiba koja je također supruga šehida ali kaže majku ne bi napustila nikada. Najbolnije uspomene majka Duda ima na najmlađeg sina, kojeg često doziva i proživljava scene iz prošlosti. Nerijetko majka spominje i Safetove saborce koje iščekuje da je obiđu i skoro svaki dan ih doziva. Nadala se i posjeti predstavnika Ministarstva, kako bi joj bar malo ublažili tugu i pružili utjehu da nije zaboravljena.

Ovom prilikom ministar je iskazao podršku porodici Zajko za sve što je potrebno kazavši da je „Safet Zajko jedan od devet narodnih heroja koje će historija pamtiti po neustrašivosti, časnosti i hrabrosti. Naše majke su heroine, bile i bit će zauvijek. Majka Duda je za svog života dočekala da joj ubiju 4 sina i nastavila da živi, samo ona zna uz koliki bol. Naša je obaveza da ne zaboravimo naše majke, porodice šehida i poginulih branilaca, da ih obilazimo i pružimo svaki vid podrške i pomoći“ zaključuje ministar Bukvarević.

Kćerka Hasiba je kazala da se ona brine o majci, zdravlju, higijeni, ishrani, svemu što je potrebno.


Previous Sanski 'Remus' na proljeće planira zaposliti 100 radnika
Next Turisti iz regiona “okupirali“ glavni grad Bosne i Hercegovine pred doček Nove godine

You might also like

ŽIVOT

Porodica sa sjevera Njemačke skrasila se u dolini Bosne – već su kupili kuću i registrovali firmu

3. novembra 2023.godine, općinski načelnik Žepča Mato Zovko je u posjetu primio porodicu Schlimper, koja se prije 4 mjeseca iz Lauenbrück-a pored Hamburga doselila u Žepče u Bosni i Hercegovini.

ŽIVOT

Turkinja Burcu Benzer: Mnogo volim Bosnu, ovdje sam našla svoj put

Iz jednog od najpopularnijih ljetovališta u Turskoj Kušadasija prije devet godina u Sarajevo je doselila Burcu Benzer. U želji da studira Psihologiju, upisala je fakultet u Bosni i Hercegovini uz

Ekonomija/Biznis

Konjic: Finansiranje poljoprivrede i stambena finansiranja za mlade po stopi od nula posto u BBI banci

U Konjicu su ovog mjeseca potpisani ugovori o poslovnoj saradnji između Grada Konjica i Bosna Bank International d.d. Sarajevo, za projekte povoljnog finansiranja mladih do 40 godina sa područja Konjica