Političarka Alma Zadić na udaru austrijskih desničara

Političarka Alma Zadić na udaru austrijskih desničara

U Austriji traju pregovori o formiranju nove Vlade ove zemlje, a javnost je ponovo, ne svojom krivicom, uzburkala Alma Zadić, prenose mediji.

Najave kako će advokatica rođena u Tuzli biti prijedlog Zelenih za ministricu pravde bila je dovoljna za novi val mržnje desničara.

Ponovo su govor mržnje inicirali zastupnici Slobodarske partije Austrije (FPÖ), konkretno Markus Abwerzger, predsjednik tirolskog ogranka stranke.

“Ova dama treba postati ministarica pravde nakon što je u prvostepenom postupku osuđena prema krivičnom zakonu, iako postupak očito još uvijek traje”, napisao je Abwerzger na Facebooku.

Uslijedio je čitav niz rasističkih i seksističkih komentara na račun Alme Zadić. “Kriminalna muslimanka postat će ministrica pravde”, “Dolazi šerijat”, “Propast Austrije”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama dok je najviše onih koji Almi Zadić poručuju da “ide odakle je došla”.

U novembru je bečki sud zaista osudio Almu Zadić i naložio joj da plati 700 eura zbog “klevete”. Ona je na Twitteru podijelila fotografiju mladića koji je učesnicima jednog protesta navodno sa prozora pokazivao Hitlerov pozdrav.

Sliku je komentirala porukom “Nema tolerancije prema neonacistima, fašistima i rasistima”, zbog čega je dobila optužbu za klevetu, ali je uložila žalbu na presudu.

Austrijski pravni eksperti smatraju da to nije osuda za krivično djelo, nešto zbog čega bi mogla doći u pitanje njena kandidatura za ministricu pravde. Markus Abwerzger, koji je izazvao cijeli slučaj, sada piše da je i sâm stavio sumnju u presudu Almi Zadić.

Ovo nije prvi put da Alma Zadić izaziva reakcije ekstremnih austrijskih desničara. Dok je u junu bila za govornicom Parlamenta dobacivali su joj “Nismo u Bosni”.

Previous Sarajevo - Novogodišnja noć bez ijednog incidenta
Next Mostar: Novogodšnji skok u ledenu Neretvu (VIDEO)

You might also like

NAŠI LJUDI

Bošnjak Izet Rastoder preuzeo slovensku aviokompaniju u stečaju ‘Adria Airways’

Slovenska firma Air Adriatic, u vlasništvu biznismena Izet Rastodera, kupila je danas na aukciji u Ljubljani dozvole za obavljanje avio operacija nekadašnje slovenske avio kompaniju Adria Airways za 45.000 eura, prenose

NAŠI LJUDI

Mirella Muhić, najmlađa doktorica nauka na Lund univerzitetu i najmlađi vanredni profesor na Umeå univerzitetu

Prof. dr. Mirella Muhić rođena je Sarajka koja je do agresije na BiH živjela u sarajevskom naselju Grbavica, a potom je sa majkom, sa tri godine, odselila u Švedsku gdje

NAŠI LJUDI

Mlada Bosanka u Bostonu pokrenula sekciju dječijeg folklora

  Ljubav prema domovini i njenom historijskom naslijeđu Anela još od malena njeguje kroz folklor. Nakon što je prestala da igra, osnovala je folklornu sekciju za djecu, a za MojaBiH.ba