Austrija: Bošnjakinja u novoj Vladi, najmlađa ministrica pravde u historiji te zemlje

Austrija: Bošnjakinja u novoj Vladi, najmlađa ministrica pravde u historiji te zemlje

Tuzlanka Alma Zadić bit će nova ministrica pravde Austrije, pišu jutros austrijski mediji.

Ova 35-godišnja rođena Tuzlanka bit će najmlađa ministrica pravde u historiji ove zemlje. 

Iz Tuzle je izbjegla u Beč 1994. godine, završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Columbia University.

Kad se vratila iz Amerike, sedam godina je radila kao advokat. Zbog svog porijekla, u prošlosti je bila meta verbalnih napada, tačnije, u junu 2018. godine kada je tokom njene diskusije o zaštiti zvaničnika obavještajne službe, poslanik Austrijske Narodne Partije desnog centra (OVP) je glasno dobacio:

“Nisi u Bosni, nemojte to miješati”. Poslanik je kasnije identifikovan kao Johann Raedler. On je kasnije izjavio da nije mislio nista loše i da sa Bosnom ima “mnogo pozitivnih dodirnih tačaka.”

 Kako piše austrijski Der Standard, današnje nominovanje Zadić za minsitricu pravde u iz reda Zelenih bit će samo formalnost jer ona uživa veliko povjerenje čelnih ljudi stranke.

Njeno imenovanje bit će simbolično jer je ona prva ministrica Austrije sa imigrantskom pozadinom.

Austrijski konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni postigli su u sinoć koalicijski dogovor koji znači i Kurzov povratak na mjesto premijera, te prvi put ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici dviju stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsjednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Sebastian Kurz te šef Zelenih Werner Kogler.

Oni nisu ulazili u detalje dogovora, a Kurz je rekao da će oni biti predstavljeni u četvrtak. Kogler je istaknuo da će Austrija postati europski lider na polju klimatskih promjena. Ovo je prvi put da u austrijskoj koalicijskoj vladi učestvuju Zeleni.

Na parlamentarnim izborima 29. septembra pobijedila je Kurzova Narodna stranka, a Zeleni su dobili značajan broj mjesta. Dvije stranke već sedmicama vode pregovore koji su bili usredotočeni na budžet, poreze, imigraciju, klimu i političku transparentnost.

Ranija vlada Sebastiana Kurza u kojoj je njegov OeVP bio u koaliciji s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe) pala je u maju zbog afere Ibiza, kada je u javnost procurila video snimka na kojoj šef FPOe-a Heinz Christian Stache nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha.

Strache je zbog afere podnio ostavku te ga je na čelu stranke zamijenio Norbert Hofer, prenosi N1.

Zadić je i posljednjih dana bila meta desničarskih uvreda zbog svog porijekla. Austrija je zemlja s nemalom populacijom građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, međutim još uvijek naš narod nije dobio status nacionalne manjine u toj zemlji. Odavno taj status imaju svi narodi koji su bili dijelom nekadašnje Austrougarske.

(MiruhBosne)

Previous Zlatna sezona bosanskohercegovačke atletike
Next Brojne Sarajlije i turisti uživali na Trebeviću (VIDEO)

You might also like

NAŠI LJUDI

Iftar na Trgu Bošnjaka

I ove godine kao i prethodnih, omladina džemata Wels, na čelu sa svojom referenticom Sarom Podojak i njenim timom, pripremili su dosada najljepši omladinski iftar. Na samom ulazu na Trg

NAŠI LJUDI

Balje: Vize između Bosne i Hercegovine i Kosova pogađaju najviše pripadnike bošnjačke zajednice

Dosadašnja zastupnica bošnjačke koalicije Vakat Duda Balje i na predstojećim prijevremenim parlamenatarnim izborima na Kosovu, 11. juna, boriće se za ulazak u kosovsku Skupštinu kako bi nastavila da se zalaže

NAŠI LJUDI

Bošnjaci u Turskoj odlučili učiti jezik pradjedova (VIDEO)

  Nakon što je Ministarstvo obrazovanja Republike Turske odobrilo nastavne programe za albanski i bosanski jezik, koji su uvršteni u nastavni plan osnovnih škola u Turskoj, veliki broj đaka u