Austrija: Desničari pokušavaju spriječiti imenovanje Alme Zadić

Austrija: Desničari pokušavaju spriječiti imenovanje Alme Zadić

Austrijski desničari žele spriječiti Almu Zadić da postane ministarka pravosuđa. FPÖ od saveznog predsjednika Alexandera Van der Bellena traži da ne prihvati njenu zakletvu, piše DW.

Svaki otpor u Kongresnoj sali u Salzburgu, gdje se održavao savezni kongres austrijskih Zelenih, brzo se raspršio. Werner Kogler, prvi čovjek stranke, svojim izlaganjem na bini je kritičare ostavio bez argumenata, piše njemački Welt. Prema njegovim riječima je koalicija, kako se dalje navodi, neophodna kako bi se spriječilo da desničarski FPÖ bude u vlasti. I to je, kako je još rekao, kompromis Zelenih koji se ne sviđa svima.

Glasanjem koje je uslijedilo uklonjene su sve prepreke za formiranje nove austrijske koalicione vlade. Tako će članovi nove vlade, na čelu sa predsjednikom OVP-a Sebastianom Kurzom, u utorak položiti zakletvu i preuzeti svoje resore. Najveće iznenađenje na listi kandidata za ministarske pozicije svakako je Alma Zadić, koja će preuzeti Ministarstvo pravde Austrije.

„Zadićeva u političkim krugovima slovi za osobu koja izbjegava konflikte i koje je spremna na kompromise. Tokom rada u BVT-komisiji (koja je istraživala kontroverznu aferu u Saveznom uredu za zaštitu ustava i borbe protiv terorizma) čiji je član postala nakon privremene ostavke Petera Pilza, imala je fokusiran pristup tom problemu. A baveći se advokatskim poslovima ona se specijalizovala i za rješavanje sukoba. Ostaje da se vidi hoće li joj ova osobina pomoći u pravosuđu. U svakom slučaju, unutar tog resora dočekaće je brojni izazovi: s jedne strane stalni sukobi između državnih tužilaštava, a s druge strane, nedostatak sredstava u pravosuđu, što je prethodni ministar Clemens Jabloner tokom svog mandata u više navrata naglašavao”, piše list Salzburger Nachrichten.

Pitanje je hoće li Zadićeva od vlade uspjeti izdejstvovati dobijanje potrebnih sredstava.

Zahvalna za dobijanje azila

Tokom jučerašnjeg kongresa Zelenih u Saltzburgu Alma Zadić je održala uzbudljivo izlaganje, piše list Heute. 

Ona se osvrnula na svoje porijeklo i težak početak života u Austriji – zemlju u koju je došla kao izbjeglica.

„Alma Zadić je izrazila zahvalnost za dobijanje azila, ali je ukazala i na loše stvari na društveno-političkoj sceni: „Dobijali smo dosta podrške. Ali i tada smo se bojali. Haider je tih godina bio u usponu. Moja porodica je strahovala da ćemo se, kada na vlast dođu crno-plavi, morati vratiti u svoju zemlju. No, dogodilo se suprotno. Mi smo još uvijek ovdje. I danas ima ljudi koji se boje. Postoji razlika u tome ko je na vlasti. Razlika će biti u tome što postoji ministarka koja nije rođena u Austriji”, rekla je ona, a prenosi list Heute.

Pokušaj eliminacije Alme Zadić

Generalni sekretar FPÖ-a Christian Hafenecker apelovao je na saveznog predsjednika Austrije Alexandera Van der Bellena da ne prihvati zakletvu Alme Zadić za mjesto ministarke pravosuđa, prenose agencije. Hafenecker je podsjetio da je Zadić prvostepeno osuđena. S druge strane, on se pozvao i na smjenu političara FPÖ-a Herberta Kickla, te naglasio da Van der Bellen ne bi trebao mjeriti dvostrukim aršinima. 

Zadićevu je u novembru 2019. godine  Zemaljski sud u Beču osudio na plaćanje 700 eura odštete zbog klevete. Međutim, ona je na tu presudu uložila žalbu.

Naime, ona je na Twitteru podijelila fotografiju jednog pripadnika studentskog bratstva koji je sa prozora demonstrantima pokazivao Hitlerov pozdrav. Uz fotografiju je komentarisala:”Nema tolerancije prema neonacistima, fašistima i rasistima”. No, navedeni mladić je izjavio da je on samo mahao demonstrantima. 

Previous U novembru 2019. 12,2 posto više turista nego u istom mjesecu godinu ranije
Next Poduzetništvo mladih: Prepoznavši trendove i priliku iz okruženja Samir je pokrenuo vlastiti biznis 'Obrt Pellet'

You might also like

NAŠI DANI

Konferencija u Banjaluci: Bosanski jezik je nemoguće negirati

Na konferenciji učestvuje 36 stručnjaka iz BiH i susjednih zemalja, a biće prezentovano preko 20 radova Konferencija “Milenij opstojnosti bosanskoga jezika” u organizaciji Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, počela je

NAŠI DANI

Sarajevo Halal Fair 2019. – velike perspektive u halal industriji

Međunarodni sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019. održat će se od 26. do 28. septembra. Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg sajma, Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB)

NAŠI LJUDI

Organizatorka protesta u Stockholmu: Ovu manifestaciju dugujem mom ocu. Dugujem to istini

Teufika Šabanović, inicijatorka protestnog mitinga koji će se 10. decembra održati u Stockoholmu, na dan uručenja Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, za Moja BiH govori o motivima