Nema povrijeđenih Bosanaca u vatrenoj stihiji u Australiji, mnogi pomažu u gašenju požara

Nema povrijeđenih Bosanaca u vatrenoj stihiji u Australiji, mnogi pomažu u gašenju požara

Oko 50.000 građana Bosne i Hercegovine živi u Australiji, a nasreću niko od njih nije stradao u požarima koji bjesne tim kontinentom, također nema ni informacija da je nekome imovina uništena, potvrdio je za Fenu ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić.

Ipak, izrazio je zabrinutost zbog vatrene stihije koja mjesecima divlja i uništava drugu domovinu bosanskohercegovačkih građana.

Naše su zajednice veoma angažirane na prikupljanju i distribuciji potrepština za najugroženije krajeve Australije. Brojni su naši ljudi koji su se dobrovoljno javili i stavili u funkciju odbrane zemlje od te prirodne katastrofe – dodao je ambasador Hajrić.

Posebno je pohvalio rad Bosnia Business Cluba iz Sidneja te Mirsu Garibovića, Kasima Salagića, Murata Ljukovca i Enku Hotu, kao i Mileta i Nikolu Rajića iz Kanbere, koji su svojim kamionima stizali i na najopasnija mjesta kako bi dostavili neophodne namirnice, vodu, lijekove i opremu za gašenje požara.

Deseci velikih požara bili su van kontrole širom istoka zemlje, a prisutna su i strahovanja da bi se dva požara u Novom Južnom Velsu i Viktoriji mogla povezati u novi megapožar, koji bi se oteo kontroli. Kišne padavine u ponedjeljak donijele su malo olakšanje, ali nedovoljno za gašenje požara.

Od izbijanja požara u septembru poginulo je 25 ljudi, više od 1.800 kuća je uništeno, a oko osam miliona hektara zemljišta je spaljeno, što je površina veličine Irske ili američke savezne države Južne Karoline.

Dim od požara uočen je s udaljenosti veće od 12.000 kilometara u Čileu i Argentini, saopćile su meteorološke službe u dvije južnoameričke zemlje.

Vrijednost uništenih materijalnih dobara još nije poznata, ali je Vijeće osiguravajućih društava Australije saopćilo da su već podneseni zahtjevi za osiguranjem vrijedni 700 miliona australskih dolara (485 miliona američkih dolara). No, očekuje se da ta cifra značajno poraste.

Vlada je doznačila početnih dvije milijarde australskih dolara (1,4 milijardi američkih dolara) u Fond za pomoć vatrom razorenim zajednicama.

Previous Bosanski brend Number1 u Sapni uskoro otvara proizvodni pogon
Next Alma Zadić, austrijska ministrica pravde nakon prijetnji dobila zaštitu specijalne jedinice

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović i Čanak upoznaju srbijanskog predsjednika sa geografijom: Ovo je Bosna i Hercegovina. Ne postoje ‘srpske zemlje’

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je večeras da ta stranka sa “osudom i velikom zabrinutošću” posmatra najnovije istupe predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a u vezi sa događajima

NAŠI DANI

Doček svjetskog vicešampiona u Sarajevu, Kaknju i Zenici

Osvajač srebra na Svjetskom atletskom prvenstvu u utrci na 800m Amel Tuka u petak planira povratak u domovinu. Dolazak na Međunarodni aerodrom Sarajevo Amel je najavio za sutra u 11:35

NAŠI DANI

Nurkić ispratio nanu na hadž, pa se priključio Zmajevima

Jusuf Nurkić, centar Denver Nuggetsa, jutros se priključio pripremama košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Naš reprezentativac sa saigračima je bio u Mejdanu, ali nije odradio jutarnji trening, a očekuje se