Elvedin Halilović uzgoji 500 papagaja tokom jedne sezone

Elvedin Halilović uzgoji 500 papagaja tokom jedne sezone

Elvedin Halilović iz Žepča već dvije godine uzgaja papagaje, a tokom jedne sezone uzgoji čak 500 mladih ptica. Dok su još mladi i lahko se prilagođavaju okolini, šalje širom Bosne i Hercegovine.

Elvedin Halilović iz Žepča se prije dvije godine odlučio na uzgoj papagaja. S obzirom da jako voli životinje, kupio je papagaje, koji su mu prirasli srcu, pa je odlučio da od njih pokrene i posao.

Prodaje mlade papagaje

Papagaje prodaje još dok su mladi, a u jednoj sezoni uzgoji čak 500 mladih ptica. Uzgaja dvije vrste, nimfe i tigrice raznih boja.

Tigrice su ljubimci broj jedan u svijetu, nisu skupe, mislim da svako može izdvojiti 20KM za tigricu i kavez 30KM. I tigrice i nimfe su jako pametne i lijepe, a i lahko ih je svašta naučiti. Djeca se jako brzo nauče na njih, a ja prodajem papagaje dok su još mladi, pa se brzo prilagođavaju okolini“, kaže Elvedin.

Pored samih papagaja, Elvedin prodaje i opremu za njih, kaveze, igračke, vitamine i kvalitetnu hranu koju sam pravi pravi od domaćih proizvoda. Njegovi papagaji se kupuju u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kad ima veće narudžbe, lično vrši dostavu, a na manje količine i u dalje gradove, papagaje pošalje autobusom.

Elvedin Halilović: Ovo je samoodrživ posao

Na Facebooku ima stranicu “Papagaji Edo Žepče BIH” koju prati preko 9.200 ljudi, pa preko nje prima većinu narudžbi. Da se oduži pratiocima, Elvedin svaki dan objavi minimalno 20 slika ovih prelijepih ptica.

“Tigrice u prosjeku žive oko 10 godina, a jedan par izleže oko 5-7 mladih godišnje. Ovaj posao je samoodrživ, dakle od njega se može fino zaraditi, ali je neophodna ljubav prema životinjama. Papagaji traže ljubav i posvećenost, čak više nego druge životinje, a ja sam ovo pokrenuo iz ljubavi prema njima. Mogu reći da sam izrazito sretan, jer radim posao koji volim”, zaključuje Elvedin.

Izvor: AgroKlub

Previous Sarajevo bogatije za novi muzej
Next Sinovi Dodika i Vučića u društvu poznatih beogradskih kriminalaca

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo u prazničnom ruhu uoči državnog praznika

U čast Dana državnosti Bosne i Hercegovine u glavnom gradu Sarajevu istaknuto je na stotine zastava Bosne i Hercegovine. Zastave su istaknute na zgradama institucija, privatnim objektima, a postavljene su

BH RAZGLEDNICA

Bosna i Hercegovina prva u regiji i među deset najbogatijih zemalja Evrope s pitkom vodom

Bosna i Hercegovina s više od 9200 kubnih metara vode po glavi stanovnika najbogatija je zemlja pitkom vodom u regiji i među deset najbogatijih zemalja u Evropi. Međutim zbog klimatskih

BH RAZGLEDNICA

Vrhovi Balkana: Vranica (Video)

Istražujemo koliko zlata ima u utrobi Vranice. Kemo Buntić otkriva kako se proizvodi vranički drveni ugalj i koja je njegova tajna veza sa ćevapima na Baščaršiji. Zbog ljepote i pitome