Olimpijadi 2030. domaćin i Sarajevo?

Olimpijadi 2030. domaćin i Sarajevo?

Tri su grada izrazila interes za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030., objavio je u petak Međunarodni olimpijski odbor.

Salt Lake City u Sjedinjenim Američkim Državama, sjeverni japanski grad Saporo i španski grad Barcelona su tri grada koja su zabilježila svoje interesovanje, izjavio je Octavian Morariu, šef komisije za procjenu MOK-a.

Dva potencijalna grada domaćina već su bila domaćin zimskih igara: Salt Lake City 2002. i Sapporo 1972.

Barcelona, ​​koja se udružila s Pirinejima u svojoj ponudi, bila je domaćin Ljetnih olimpijskih igara 1992. godine.

Opcije za ponudu u Barceloni uključuju održavanje skijaških događaja u Kneževini Andori, rekao je izvor blizak događaju, prenosi business-standard pozivajući se na agenciju AFP.

Bez skijaških skakaonica na Pirinejima, ti događaji mogli bi se organizirati u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine i domaćinu Igara 1984., rekao je isti izvor.

Ovome možemo dodati i zainteresovanost grada Barcelona i Katalonija za obnovom bob i sankaške staze na Trebeviću, a koja je iskazana posljednjih godina.

Prema nedavno uvedenim pravilima MOK-a, gradovi domaćini imaju veću fleksibilnost u organizaciji Igara i podstiču ih se da koriste postojeće instalacije kako bi umanjili troškove.

Međudržavna saradnja takođe se ne guši.

Peking, koji će biti domaćin zimskih igara 2022. godine, postaće prvi grad koji je pozdravio oba sezonska događaja nakon što su bili domaćini Ljetnih igara 2008. godine.

Zimskim olimpijskim igrama 2026. godine bit će domaćin Milan i italijansko planinsko odmaralište Cortina d’Ampezzo.

Još nije zakazan datum proglašenja domaćina Igara 2030. godine.

Previous Sinovi Dodika i Vučića u društvu poznatih beogradskih kriminalaca
Next Plakate kojima se negira genocid i veliča zločinac, poskidali Srebreničani kojima je dosta zastrašivanja

You might also like

SPORT

Bošnjačko porijeklo: Fudbaler Tuluza, rođen u Holandiji, odabrao Bosnu!

Napadač Said Hamulić (22) ovih je dana napravio transfer iz poljske u fransusku ligu – ekipu Tuluza. Roman Skorupa, agent ovog fudbalera rođenog u Holandiji govorio je za poljske medije.

SPORT

U prvom kolu US Opena Džumhur protiv zemljaka Tomića koji nastupa za Australiju

Na ceremoniji u New Yorku je danas održan žrijeb za US Open koji se igra narednog mjeseca. Žrijebom je odlučeno da se bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur sastaje sa Australcem Bernardom Tomićem.

SPORT

Burić: Dat ćemo sve od sebe za našu Bosnu i Hercegovinu

Mečevi rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Njemačke i Austrije, 5. i 8. novembra, igrat će se po planiranom rasporedu. Iako se čekao odgovor iz EHF-a i DHB-a, iz Njemačke