Olimpijadi 2030. domaćin i Sarajevo?

Olimpijadi 2030. domaćin i Sarajevo?

Tri su grada izrazila interes za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030., objavio je u petak Međunarodni olimpijski odbor.

Salt Lake City u Sjedinjenim Američkim Državama, sjeverni japanski grad Saporo i španski grad Barcelona su tri grada koja su zabilježila svoje interesovanje, izjavio je Octavian Morariu, šef komisije za procjenu MOK-a.

Dva potencijalna grada domaćina već su bila domaćin zimskih igara: Salt Lake City 2002. i Sapporo 1972.

Barcelona, ​​koja se udružila s Pirinejima u svojoj ponudi, bila je domaćin Ljetnih olimpijskih igara 1992. godine.

Opcije za ponudu u Barceloni uključuju održavanje skijaških događaja u Kneževini Andori, rekao je izvor blizak događaju, prenosi business-standard pozivajući se na agenciju AFP.

Bez skijaških skakaonica na Pirinejima, ti događaji mogli bi se organizirati u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine i domaćinu Igara 1984., rekao je isti izvor.

Ovome možemo dodati i zainteresovanost grada Barcelona i Katalonija za obnovom bob i sankaške staze na Trebeviću, a koja je iskazana posljednjih godina.

Prema nedavno uvedenim pravilima MOK-a, gradovi domaćini imaju veću fleksibilnost u organizaciji Igara i podstiču ih se da koriste postojeće instalacije kako bi umanjili troškove.

Međudržavna saradnja takođe se ne guši.

Peking, koji će biti domaćin zimskih igara 2022. godine, postaće prvi grad koji je pozdravio oba sezonska događaja nakon što su bili domaćini Ljetnih igara 2008. godine.

Zimskim olimpijskim igrama 2026. godine bit će domaćin Milan i italijansko planinsko odmaralište Cortina d'Ampezzo.

Još nije zakazan datum proglašenja domaćina Igara 2030. godine.

Previous Sinovi Dodika i Vučića u društvu poznatih beogradskih kriminalaca
Next Plakate kojima se negira genocid i veliča zločinac, poskidali Srebreničani kojima je dosta zastrašivanja

You might also like

SPORT

Nenad Marković: Turska liga je ispred svih, Nurkićev posao je da igra košarku

Vjerovatno ne postoji ljubitelj košarke i iskreni navijač reprezentacije Bosne i Hercegovine koji ne pamti čuvene rečenice “kakav je to koš Markovića za tri poena” sa utakmice protiv Hrvatske u

SPORT

Večeras šesti ogled Bosne i Hercegovine i Turske – test “Zmajeva” pred Sjevernu Irsku

  Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrat će večeras u Rizeu prijateljsku utakmicu sa Turskom, što će biti generalni test za popularno zvane ”zmajeve” uoči nastavka takmičenja u UEFA Ligi

SPORT

Zlatni ljiljani u finale Evropskog prvenstva bez izgubljenog seta!

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci plasirala se u finale Evropskog prvenstva koje se održava u Njemačkoj. Naši odbojkaši su u polufinalu sa 3:0 u setovima savladali selekciju Ukrajine,