BUŽIM: Sa ponosom obilježena godišnjica akcije Munja 93

BUŽIM: Sa ponosom obilježena godišnjica akcije Munja 93

Na današnji dan prije dvadeset i sedam godina – 11. januara 1993. godine pripadnici 105. Bužimske udarne brigade izveli su jednu od najuspješnijih odbrambeno-oslobodilačkih akcija u odbrambeno-oslobodilačkih okvirima Armije Republike Bosne i Hercegovine, pod kodnim imenom „Munja 93“.

Munjevitim ratnim podvigom u precizno isplaniranoj akciji oslobodili su veliki dio teritorije, te zaplijenili velike količine naoružanja i opreme. 

„Munja 93“ je ostala zapisana u historiji Bosne i Hercegovine, kao posebna, a u brojnim prilikama na poprištu te bitke podsjetilo se na herojstvo i doprinos bužimskih vitezova u odbrani Bosne i Hercegovine.

I danas su se učesnici ove pobjedonosne akcije prisjetili herojstva onih koji su branili domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Šefik Veladžić, učesnik akcije: Od 6:03 minute do 6:08 minuta, tri ključne vatrene tačke na ovom potezu su bile neutralisane.

-Imali smo najbolju vojsku u ARBiH i šire. Hrabru, borbenu, slavnu. I poštenu.

Agan Elkasović, učesnik akcije: Imali smo vojsku najbolju na svijetu.

Momci koji su bili u Gazijama, to su bili dobrovoljci koji su bili svjesni situacije u kojoj se nalaze. Bili su savjesni i odgovorni borci. Znali smo da od nas zavisi Bužim, ovaj region i Bosna i Hercegovina.

Musić

Husein Musić, otac poginulog heroja Hasana: Da nije bilo njih, ne bi bilo ni nas ovdje.

(rtvusk/MiruhBosne)

Previous Plakate kojima se negira genocid i veliča zločinac, poskidali Srebreničani kojima je dosta zastrašivanja
Next Crnogorski rukometaši pobijedili Srbiju; zeleni dresovi u spomen na anti-srpske Komite iz 1918.

You might also like

NAŠI DANI

Potpisan sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih branitelja

  U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan Sporazum između Federalnog zavoda za zapošljavanje, kantonalnih službi za zapošljavanje i kantonalnih ministarstava za boračka pitanja, za projekat udruživanja

NAŠI DANI

Sidran prenio Komšiću impresije o razgovoru s Macronom u Parizu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio u posjetu akademika i uvaženog bosanskohercegovačkog pisca Abdulaha Sidrana. Tokom susreta sagovornici su razgovarali o boravku akademika Sidrana u Parizu, te njegovom

NAŠI DANI

Vlada FBiH izdvojila dodatna 2 miliona maraka za Aerodrom Bihać

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 191. sjednici u Sarajevu izmijenila Odluku o usvajanju  programa utroška sredstava za unaprjeđenje avio saobraćaja u Federaciji BiH utvrđenog Budžetom FBiH za