Crnogorski rukometaši pobijedili Srbiju; zeleni dresovi u spomen na anti-srpske Komite iz 1918.

Crnogorski rukometaši pobijedili Srbiju; zeleni dresovi u spomen na anti-srpske Komite iz 1918.

Nakon proglašenja nezavisnosi (2006.) i izdvajanja iz zajednice sa Srbijom, Crna Gora svakodnevno krči put svoje suverenosti.

Nedavno usvojeni Zakon o vjerskim zajednicima predviđa vraćanje državi bogomolja izgrađenih do 1918., što je naišlo na žestoke reakcije SPC-a i sljedbenika te Crkve u Crnoj Gori i Beogradu.

Još jedan pokazatelj da Crna Gora ne želi imati ništa sa Beogradom i većim komšijom, desio se danas na Evropskom rukometnom prvenstvu. Naime, Crnogorci su prkosno zaigrali u zelenim dresovima, a sve u znak sjećanja na Komitski pokret (nazivan i Zelenaški) koji se suprotstavljao srpskoj okupacije CG 1918.

Crna Gora je slavila u tom meču (22:21) , što je bila i prvi ljihova pobjeda na Evropskim prvenstvima. Uspjeh je svakako doživljen s puno emocija i slavlja.

-Crnogorci su u par desetljeća prošli put od ‘srpskih janjičara’ do nacije svjesne svoje vrijednosti, vlastitog identiteta i historije.

(MiruhBosne)

Previous BUŽIM: Sa ponosom obilježena godišnjica akcije Munja 93
Next Strani mediji: Zimska bajka; Bosna i Hercegovina perfekta skijaška destinacija

You might also like

NAŠI DANI

ZAUSTAVIMO UNIŠTAVANJE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE; PODRŠKA AMBASADORU SVENU ALKALAJU

Mi građani, prijatelji – patrioti Bosne i Hercegovine, preživjele žrtve srpskog genocida i hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata; okupljeni u Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji (BANA), Institutu za istraživanje genocida Kanada i Bošnjaci.Net,

RIJEČ

Topalbećirević: Ko je nama nametnuo mišljenje da mi nemamo šansi protiv Ukrajine u našoj državi?

Baraž..Možemo, hoćemo i moramo, ali neki nas ubjeđuju suprotno. Ermedin Demirovic je trenutno četvrti na listi strijelaca Bundes Lige, Edin Džeko prvi u Turskoj. Miralem Pjanic još uvijek može odigrati

SPORT

Bosanske odbojkašice izborile historijski nastup na Evropsko prvenstvo

 Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je večeras u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici Latviju s maksimalnih 3:0 (25:20, 25:15 i 25:11) i izborila plasman na Evropsko prvenstvo,