Crnogorski rukometaši pobijedili Srbiju; zeleni dresovi u spomen na anti-srpske Komite iz 1918.

Crnogorski rukometaši pobijedili Srbiju; zeleni dresovi u spomen na anti-srpske Komite iz 1918.

Nakon proglašenja nezavisnosi (2006.) i izdvajanja iz zajednice sa Srbijom, Crna Gora svakodnevno krči put svoje suverenosti.

Nedavno usvojeni Zakon o vjerskim zajednicima predviđa vraćanje državi bogomolja izgrađenih do 1918., što je naišlo na žestoke reakcije SPC-a i sljedbenika te Crkve u Crnoj Gori i Beogradu.

Još jedan pokazatelj da Crna Gora ne želi imati ništa sa Beogradom i većim komšijom, desio se danas na Evropskom rukometnom prvenstvu. Naime, Crnogorci su prkosno zaigrali u zelenim dresovima, a sve u znak sjećanja na Komitski pokret (nazivan i Zelenaški) koji se suprotstavljao srpskoj okupacije CG 1918.

Crna Gora je slavila u tom meču (22:21) , što je bila i prvi ljihova pobjeda na Evropskim prvenstvima. Uspjeh je svakako doživljen s puno emocija i slavlja.

-Crnogorci su u par desetljeća prošli put od ‘srpskih janjičara’ do nacije svjesne svoje vrijednosti, vlastitog identiteta i historije.

(MiruhBosne)

Previous BUŽIM: Sa ponosom obilježena godišnjica akcije Munja 93
Next Strani mediji: Zimska bajka; Bosna i Hercegovina perfekta skijaška destinacija

You might also like

SPORT

Naša mlada plivačica Lana Pudar ispunila A-olimpijsku normu

Mlada bosanskohercegovčka plivačica Lana Pudar isplivala je večeras na Otvorenom prvenstvu Srbije u Beogradu A-olimpijsku normu, čime je postala još jedna učesnica predstojećih Olimpijskih Igara u Tokiju. Članica plivačkog kluba

SPORT

Selektor: Veoma nam je važno što ćemo igrati u Bosni i Hercegovini

Žrijeb play-offa za Euro 2020. obavljen je danas u sjedištu UEFA u Nyonu. Kao što je poznato, reprezentacija Bosne i Hercegovine će se u polufinalu play-offa sastati sa Sjevernom Irskom

SPORT

Kvalifikacije za EuroBasket: Bosanske košarkašice ubjedljive protiv Estonki

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je ušla u nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. Košarkašice Bosne i Hercegovine u dvorani Hotela Hills na Ilidži visokim rezultatom pobijedile su