Nastavlja se obračun: Bosanska Prevent grupacija napada njemačkog giganta Volkswagen

Nastavlja se obračun: Bosanska Prevent grupacija napada njemačkog giganta Volkswagen

Spor između VW-a i Preventa prelazi u sljedeću rundu. Navodi se se da je autokoncern vršio pritisak na druge kompanije kako bi umanjio utjecaj bosanske kompanije.

U toku je svađa između Folksvagena (Volkswagen) i bivšeg dobavljača Preventa koja vodi prema sljedećoj eskalaciji. Kompanija pod bosanskom kontrolom vidi milionsku odštetu VW-a kao direktni odgovor na vlastite korake protiv ove velike njemačke kompanije u Americi i opravdava svoj pristup rekavši da VW već godinama podstiče industriju protiv nje.

“Postoji lista svih kompanija koje su pogođene mogućim akvizicijama iz perspektive VW-a”, rekao je predstavnik Preventa za njemačke medije. Kaže da je automobilska kompanija vršila pritisak na druge kompanije iza scene, tako da je Prevent “aktivno isključen” u postupcima licitiranja za druge dobavljače. Napravljen je pokušaj da utjecaj grupe ostane mali. Postoje indikacije iz kojih je to “izričito”, rečeno je.

Između ostalog, Prevent ima za cilj da preuzme firme bez nasljednika ili firme koje su se našle u poteškoćama kako bi na njima zarađivao. Već godinama postoji gorki spor između Folksvagena i grupe, koji sada kulminira odštetnim zahtjevima u Nemačkoj i Sjedinjenim Državama.

Sukob uglavnom proizlazi iz zamrzavanja isporuka kojim su Preventove firme ES Guss i Car Trim u augustu 2016. zaustavile proizvodne trake u nekoliko tvornica VW-a i uzrokovale nestašice kod njihovih glavnih kupaca. VW privremeno nije imao pristup važnim dijelovima zupčanika i sjedala.

“Zamrzavanja isporuka bila su nelegalna i nezakonita”, otkrio je sada proizvođač automobila. Šteta nastala gubitkom proizvodnje iznosi više od 100 miliona eura. Prevent je naglasio: “Očekujemo da će nam tužba biti dostavljena tokom januara.” Do sada je nije primio dobavljač. Ali jedno je uvjereno da će razmjena udaraca pred sudovima sada također dovesti do javnog pojašnjenja: “Sad se pojavljuju problemi i VW mora konačno otkriti navodnu štetu.”

Suprotno tome, Prevent takođe podnosi pravne postupke protiv VW-a. Međutim, u srijedu je senat Višeg regionalnog suda u Düsseldorfu na početku signalizirao da smatra da je pravni raskid ugovora o opskrbi kompanije Prevent TWB u Hagenu zakonit. Sudija je rekao da je dobavljač “iznuđivao” povećanje cijena od 25 posto. Iskoristio je bespomoćnost VW-a jer je proizvođač automobila ovisio o kontinuiranoj isporuci. Prema Preventu, sud je još u procesu formiranja mišljenja.

Postupci će vjerovatno uskoro početi i u Americi, gdje je nedavno pokrenula i tužba Preventa. Grupa optužuje proizvođača automobila za kršenje zakona o konkurenciji na temelju gore navedene liste kompanija, koja bi trebala služiti za sprečavanje pokušaja preuzimanja. Prema dobavljaču, takvo ponašanje predstavljalo je “zavjeru građanskog zakona”. Prevent zahtijeva od VW 750 miliona dolara odštete.

Jezgro sukoba je snažni dokaz oko ugovornih uslova. VW je otkazao narudžbu, blokirao se zbog povećanja cijena koje je navodno tražio Prevent i konačno realizovao ciljanu kampanju. Prevent je, s druge strane, optužio VW da je vršio pritisak na svoje dobavljače kao moćan kupac. Nije bilo pretjeranih zahtjeva za cijenama: „Nismo tražili dodatne cijene, već smo samo insistirali na ispunjenju narudžbi“.

Razgranata grupa kompanija pripada bosanskoj porodici poduzetnika Hastor i također se prepirala s Daimlerom o uvjetima. VW je odgovorio prekidajući ugovor u proljeće 2018. nakon što su stupili alternativni dobavljači. Zbog toga su neke Preventove firme same naišle na poteškoće.

Previous Tradicija bosanskog ćilima
Next Visočanka Elvedina Muzaferija: Motivirana sam za daljnji rad

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ambasador Makarević pokrenuo video serijal o saradnji Bosne i Hercegovine i dijaspore

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj, Nedim Makarević, pokrenuo je video serijal na YouTube kanalu pod nazivom “Jačajmo BiH”, a koji će se baviti prvenstveno ekonomijom i dijasporom. Kako ističe,

Ekonomija/Biznis

 Neumski hotel prelazi u vlasništvo Binga

Portal Biznis.ba imao je uvid u presudu Kantonalnog suda u Mostaru kojom je prodaja hotela Zenit u Neumu konačno dobila epilog. Nakon više od osam godina od javne prodaje hotela,

Ekonomija/Biznis

Japanske firme iz centralne Evrope namjeravaju preseliti u Bosnu

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnikom Agencije u Tokiju Shigehikom Nishihamom o novim koracima na unapređenju investicija Japana u